Maija merellä on Ville – poliisi sai uuden partioveneen 16 vuoden tauon jälkeen

Ville 1 täyttää D-luokan öljyntorjuntaveneen vaatimukset.

Ville 1 täyttää D-luokan öljyntorjuntaveneen vaatimukset. (Kuva Poliisi)

Uudessa partioveneessä on tuhat hevosvoimaa ja öljyntorjuntavalmius.

POLIISIVENE Helsingin poliisilaitos on saanut käyttöönsä uuden, modernin ja selkeästi nykyistä kalustoa nopeamman monitoimipartioveneen. Vene kulkee edeltäjänsä tapaan nimellä Ville 1.

– Tämä on tehokas merimaija, jolla poliisin kenttätoiminnan voi viedä saaristoon. Se soveltuu kaikenlaisiin tehtäviin, joita poliisille tulee merellä eteen. Veneellä voidaan paitsi suorittaa normaalia vesiliikennevalvontaa ja ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta, myös esimerkiksi kuljettaa loukkaantuneita asiakkaita, suorittaa meripelastustehtäviä ja rantautua mataliin rantoihin, kertoo venepoliisin esimies, ylikonstaapeli Jarmo Niininen Helsingin poliisilaitokselta.

Uusi, merkittävä ominaisuus muihin poliisin veneisiin verrattuna on öljyntorjuntavalmius, minkä vuoksi alukseen on saatu rahoitusta öljyntorjuntarahastolta.

– Ville 1 täyttää D-luokan öljyntorjuntaveneen vaatimukset. Takakannelle mahtuu ottamaan kyytiin kevyemmän luokan öljyntorjuntavarustehäkin, ja 12 henkilöä voidaan viedä tarvittaessa nopeasti onnettomuuspaikalle. Lisäksi Ville 1 voi toimia johtoaluksena, Niininen kertoo.

Niinisen mukaan aluksen suojaavuus, merikelpoisuus, rakenteiden tukevuus, suorituskyky ja tehokkuus ovat merkittävästi paremmat kuin sen edeltäjässä ja toisessa partioveneessä Ville 3:ssa.

– Esimerkiksi hinauskyky on kaksinkertainen Ville 3:een verrattuna, ja peruutettaessakin hinauskyky on samaa luokkaa kuin Ville 3:lla eteenpäin ajettaessa.

Kewatec AluBoat Oy Ab luovutti veneen uudelle omistajalle Poliisihallitukselle kaksi viikkoa sitten Kokkolassa, ja Helsingin poliisilaitos sai veneen käyttöönsä eilen.

– Uusi Ville 1 ja nykyinen Ville 3 täyttävät tehokkaasti aukon, joka muiden merellisten viranomaisten aluskalustolta jää. Helsingin venepoliisin varsinainen toimialue ulottuu Porvoosta Porkkalaan, mutta tarvittaessa meillä on uuden Ville 1:n myötä valmius antaa virka-apua ja toimia koko Suomenlahden alueella.

Veneellä voidaan myös kuljettaa loukkaantuneita asiakkaita, suorittaa meripelastustehtäviä ja rantautua mataliin rantoihin.
Veneellä voidaan myös kuljettaa loukkaantuneita asiakkaita, suorittaa meripelastustehtäviä ja rantautua mataliin rantoihin. (Kuva Poliisi)

Faktat Ville 1

Valmistaja: Kewatec AluBoat Oy Ab

Hinta: noin 750 000 euroa

Kokonaispituus: 11,90 metriä

Leveys: 3,40 metriä

Paino: 10 tonnia (veneen oma paino 9 tonnia)

Moottori: 13-litrainen Caterpillar, 1000 hevosvoimaa

Syväys: 0,8 metriä

Huippunopeus: 42 solmua

Rekisteröity: 12 hengelle

Kommentoi Facebookissa