Mäkiviikolla kurja suomalaisavaus – ei asiaa toiselle kierrokselle!

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka.

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka. (Kuva All Over Press)

Vain yksi suomalaishyppääjä nähtiin tositoimissa Keski-Euroopan mäkiviikon avauskilpailussa Oberstdorfissa. Suomen värejä pystyssä pitäneen Antti Aallon sijoitus oli 37:s.

MÄKIHYPPY Suomalaiselle mäkihypylle päättyvä 2010-luku merkitsi totaalista romahdusta. Takavuosina miljoonayleisöjä Suomessa tv:n ääreen kerännyt Keski-Euroopan mäkiviikko on taantunut suomalaisittain marginaalitapahtumaksi, jota YLE televisioi Mikko Hannulan selostamana, kun kaupallisia yhtiöitä tapahtuman yksinoikeudet eivät enää kiinnosta.

Mäkiviikon avauskilpailussa Oberstdorfissa vain yksi suomalaiskotka selvitti tiensä varsinaiseen kilpailuun. Ainoa suomalaisedustaja Antti Aalto hävisi ensimmäisen kierroksen pudotuskilpailussa saksalaisparilleen Luca Rothille. Aalto leiskautti 119 metriä kantaneen siivun, häviten Rothille viidellä metrillä.

Aallolla ei ollut asiaa toiselle kierrokselle. Sijoitus oli 37:s.

– Sanotaan, että hyppy oli aika lähellä hyvää, mutta siitä jäi vielä puuttumaan tarvittavat tehot, jotta se olisi kantanut pidemmälle. En ole täysin tyytyväinen tuohon, jäi vielä sen verran parannettavaa. Yritetään ensi kerralla, Aalto kommentoi YLE:n haastattelussa.

Aallon valmistautuminen kauteen meni pieleen nilkkavamman takia. Siihen nähden tulos on hyvä, mutta suomalaisittain mäkihypyn kokonaistaso on tällä hetkellä kansainvälisellä mittapuulla umpisurkeaa räpeltämistä.

Yhdeksän maata sai hyppääjän toiselle kierrokselle. Aaltoa paremmin kilpailussa pärjäsi jopa Kazakstanin Sergei Tkatshenko, joten Suomi oli kilpailussa vasta 11. paras maa. Sentään Kanadan, Yhdysvaltojen ja Bulgarian hyppääjät jäivät Aallon taakse.

Kilpailun voittoon liiteli Japanin Ryoyu Kobayashi. Viime kaudella hän voitti kaikki neljä maailmancupin osakilpailua. Kobayashista tuli historian kolmas viisi perättäistä mäkiviikon osakilpailua voittanut hyppääjä.

Toiseksi Oberstdorfissa sijoittui Saksan Karl Geiger. Puolan Dawid Kubacki oli kolmas.

Mäkiviikko jatkuu uudenvuodenpäivänä legendaarisessa Garmisch-Partenkirchenissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Iivo Niskasella ei hyvältä näytä – ”Aika hyvä päivä saa osua, että vielä noustaan”

Kommentoi Facebookissa