METSÄSTYS Metsähallitus on saanut valmiiksi maksuttomia lupia koskevan selvityksensä sen jälkeen, kun Verohallinto antoi luvista oman lausuntonsa. Jatkossa maksuttomia sidosryhmälupia ei myönnetä omatoimiseen metsästykseen tai kalastukseen valtion alueilla.
Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Valtion alueille on myönnetty maksuttomia metsästyslupia jo vuoden 1934 ja vuoden 1962 metsästyslakien mukaisesti. Käytäntö on jatkunut edelleen vuoden 1993 metsästyslain ja sitä seuranneiden asetusten perusteella.
Metsähallitus keskeytti lupien myöntämisen keväällä 2022, kun oikeuskansleri alkoi tutkia, ovatko ne enää nykylain mukaisia. Mediassa kerrottiin, että maksuttomia metsästyslupia oli annettu muun muassa metsäteollisuuden johtohenkilöille, ministeriöiden korkeille virkamiehille, kansanedustajille ja median edustajille. Helsingin Sanomien mukaan kymmenen vuoden aikana luvan oli ainakin kerran saanut lähes tuhat henkilöä.
Oikeuskansleri antoi ratkaisunsa syksyllä 2022. Ratkaisun mukaan maksuttomia sidosryhmälupia ei voida myöntää omatoimiseen eränkäyntiin. Sen sijaan valtion viranomaisen järjestämä metsästys on osallistujille lain perusteella maksutonta.
Metsähallituksen johtopäätös on, että sidosryhmälupia ei tulla enää myöntämään omatoimiseen metsästykseen. Metsähallituksen päätös koskee myös kalastuksen sidosryhmälupia, vaikka niitä ei oikeuskanslerin ja verottajan ratkaisuissa käsitelty.
– Pitkä historia päättyy nyt tähän. Oikeuskanslerin kannanotto lopullisesti vahvisti, että kaikki käytännöt eivät sovi nykypäivään, erätalousjohtaja Jukka Bisi Metsähallituksesta sanoo.
Oikeuskanslerin mukaan maa- ja metsätalousministeriön asetusta tulee muuttaa, kun se seuraavan kerran päivitetään. Uusi asetus tulee voimaan vuoden 2024 alusta, mutta siihen saakka edetään Metsähallituksen päätöksen mukaisesti.
– Keskustelu maksuttomista luvista on ollut tervetullutta ja se on puhdistanut ilmaa. Metsähallitus on myöntänyt maksuttomia lupia valtion alueille tiettävästi koko 160-vuotisen historiansa aikana. Niillä on ollut historian vaiheissa erilainen lainsäädäntöpohja. Nyt edetään tämän ratkaisun mukaan, erätalousjohtaja Jukka Bisi toteaa.
Sidosryhmälupien lisäksi oikeuskansleri ja verottaja käsittelivät lupia, joita myönnetään erävalvontaa ja riistanhoitoa vastaan. Oikeuskansleri ei ottanut kantaa lupien tarkoituksenmukaisuuteen. Verohallinto puolestaan totesi, että ne eivät ole verotettavia etuuksia.
Kommentoi Facebookissa