Mannerheimin syntymäpäiväjuhlien ehto – jokaiselle rintamamiehelle ryyppy ja parempi ateria

Marskin juhlan kunniaksi jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava syntymäpäiväryyppy. (Kuva SA-kuva)

Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 155 vuotta.

MANNERHEIM Suomen sotahistorian merkittävimmän henkilön marsalkka C.G.E. Mannerheimin 75. syntymäpäivä on jäänyt erityisesti kansakuntamme muistiin. Lauantaina 4.6.2022 suuresta juhlapäivästä on kulunut 80 vuotta.

Vuonna 1942, jatkosodan keskellä, Mannerheimille haluttiin järjestää suuret juhlat. Marsalkka ei ollut niistä kiinnostunut, vaan olisi mielellään juhlistanut suurta päiväänsä rintamajoukkojen keskuudessa.

Kansakunnalla ei tuona aikana varsinaisesti juhlan aiheita ollut, joten hallitus päätti, että juuri siksi olisi syytä järjestää koko kansan juhla. Mannerheim sai myös yllätysvieraan, Adolf Hitlerin. Presidentti Risto Ryti ilmoitti puhelimitse saksalaisvieraan saapumisesta, ja Mannerheimin spontaani vastaus oli paljonpuhuva.

– Vad i helvete gör han här?

Mannerheim suostuessa vastahakoisesti juhlaan hän edellytti, että 4.6.1942 täytyisi jokaiselle rintamamiehelle tarjota normaalia ruokailua parempi ateria ja täysi-ikäisille 10 cl juhlaryyppy. Tuohon aikaan täysi-ikäisyyden raja oli 21 vuotta, mutta ryyppy voitiin tarjota myös 18 vuotta täyttäneille, jos tämä sen vapaaehtoisesti sen halusi.

Adolf Hitlerille valmistettiin erikoistilauksesta kasvisateria, mutta sikarinpolttamistaan Mannerheim ei vältellyt.
Adolf Hitlerille valmistettiin syntymäpäiväjuhlille erikoistilauksesta kasvisateria, mutta sikarinpolttamistaan Mannerheim ei vältellyt. (Kuva SA-kuva)

Juhlaryypyksi piti siis haalia valtavat määrät vahvaa alkoholia. Alkolle ilmoitettiin asiasta keväällä, mutta myyntiä ei haluttu haitata ottamalla tuotteita myymälöistä, ja juhlajuomia kerättiinkin tuotannosta. Jotta myyntiin päätyisi kuitenkin tarpeeksi tavaraa, asiaa helpotettiin luomalla Puolustuslaitokselle omat etiketit. Syntymäpäiville päätyi Puolustuslaitoksen etiketeillä varustettua Viinaa ja Leikattua konjakkia.

Pian ilmeni kuitenkin tarvetta myös miedommille juhlajuomille. Valko- ja punaviiniä ostettiin tynnyreissä suoraan Ranskan Bordeaux´sta. Rintamamiehille viini tarjoiltiin suoraan tynnyristä, edustustilaisuuksissa taas Puolustuslaitoksen omalla etiketillä varustettuna.

Juhlavuoden kunniaksi tarjoillut juomat ovat nyt tarjolla myös kuluttajille. Tuttujen väkevien lisäksi tästä keväästä alkaen Alkon valikoimasta löytyvät myös historiaa kunnioittavat Puolustuslaitos Punaviiniä sekä Valkoviiniä. Puolustuslaitos-viinit ovat uskollisia esikuvilleen niin sisältönsä kuin ulkonäkönsä puolesta.

Lue myös: Mannerheim kuuli Hitlerin saapuvan syntymäpäiväjuhliin: – ”Vad i helvete gör han här?”

Kommentoi Facebookissa