Mannerheim kuuli Hitlerin saapuvan syntymäpäiväjuhliin: – ”Vad i helvete gör han här?”

Mannerheimin 75-vuotispäiville saapui päivänsankarin yllätykseksi Adolf Hitler, presidentti Risto Ryti oikealla.

Mannerheimin 75-vuotispäiville saapui myös Adolf Hitler, presidentti Risto Ryti ilmoitti yllätysvieraasta. (Kuva SA-kuva)

Ylipäällikkö oli asettanut merkkipäivänsä vaatimukseksi ryypyn jokaiselle rintamamiehelle.

SUOMI 100 Marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiviä 4.6.1942 suunniteltiin jatkosodan melskeissä. Päävieraaksi silloisesta asevelimaasta Saksasta oli kaavailtu sotamarsalkka Wilhelm Keitelia.

Lapin armeijan komentaja Eduard Dietl oli toukokuun lopulla vierailulla Helsingissä, ja isännät esittivät yllättäen hänelle, että hienompaa olisi saada syntymäpäiville itse Adolf Hitler.

Pyyntöä ei ehkä esitetty täysin vakavissaan, Hitler ei tunnetusti juurikaan matkustanut Saksasta muihin maihin ja varoaikaakin oli vain viikko.

Siksi Mannerheimin vastaus Risto Rytin puhelinsoittoon ei yllättänyt, kun presidentti ilmoitti ylipäällikölle ulkomaisen vieraan saapumisesta.

– Vad i helvete gör han här?

Mannerheim ei suuresti arvostanut Hitleriä, mutta ymmärsi kyllä vierailun maailmanpoliittisen merkityksen. Hän varoi vierailusta vedettäviä johtopäätöksiä.

Tasavallan presidentti Risto Ryti, puolustusministeri Rudolf Walden ja marsalkka Mannerheim tapaamispaikkana olleen junan edustalla.
Tasavallan presidentti Risto Ryti, puolustusministeri Rudolf Walden ja marsalkka Mannerheim Kaukopään sivuraiteella olleen junan edustalla. (Kuva SA-kuva)

Natseja ei haluttu talvisotaan

Mannerheim oli länsimielinen, ja hän oli ilmoittanut Saksaan, ettei huolisi ulkomaisten vapaaehtoisten joukossa saksalaisia natseja talvisotaan. Suomi avasi jopa juutalaispakolaisille pelastusreitin Petsamosta Amerikkaan talvisodan jälkeen, Päivän Lehden artikkelin voit lukea tästä.

Varottava oli myös vaarallista lentomatkaa. SS-Oberführer Hans Baur ohjasi Hitleriä tuonutta nelimoottorista Focke-Wulf 200 Condoria, jonka suojana lensi aluksi neljä Messerschmitt-hävittäjää ja Suomenlahdella vielä kolme saksalaista vesitasoa.

Malmin kentän lähistöllä kierteli sumussa neljä suomalaista Brewsteria, joista ainoastaan lentomestari Veikko Rimmisen hävittäjäkone onnistui lopulta seuraamaan pelkästään mittareiden varassa lentänyttä Bauria.

Ennen Immolan kenttää Condorin on hieman värittäen kerrottu välttäneen sumussa vain täpärästi Kaukopään tehtaan savupiipun. Kiitotiellä koneen vasemman laskutelineen jarrurummun rasvat syttyivät palamaan.

Adolf Hitlerille valmistettiin erikoistilaukssta kasvisateria, mutta sikarinpolttamistaan Mannerheim ei vältellyt.
Adolf Hitlerille valmistettiin erikoistilauksesta kasvisateria, mutta sikarinpolttamistaan Mannerheim ei tapaamisessa vältellyt. (Kuva SA-kuva)

Hitler nautti kasvisaterian

Adolf Hitlerin otti vastaan presidentti Ryti ja Immolasta matka jatkui führerin aikaisemmin Mannerheimille lahjoittamalla Mercedes Benz 770 -autolla. Kuuden tunnin vierailunsa aikana Hitler tapasi myös pääministeri Jukka Rangellin.

Kaukopään sivuraiteella seisovassa junassa käytiin keskusteluja, jotka Yleisradio nauhoitti. Hitlerille valmistettiin erikoistilauksesta myös kasvisateria. Saksalaisseurueen paluumatka alkoi illalla puoli seitsemältä, nyt auringonpaisteessa.

Hyvän tavan mukaisesti vierailuun vastattiin vastavierailulla. Mannerheim lensi Hitlerin päämajaan Sudenpesään jo 27. kesäkuuta 1942. Mannerheim lahjoitti Hitlerille puolestaan Suomi-konepistoolin. Se ei auttanut Saksan sotaonnea, joka kääntyi seuraavana vuonna tuhon tielle matkalla kohti Stalingradia.

Marskin juhlan kunniaksi jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy.
Marskin juhlan kunniaksi jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy. (Kuva SA-kuva)

Ryyppy jokaiselle rintamamiehelle

Mannerheim sai syntymäpäivänään suomalaisilta lahjoja, jotka muistetaan tänäkin päivänä. Helsingissä Heikintie nimettiin Mannerheimintieksi ja Suomen valtiolta Marski sai mieluisimman lahjansa, nimityksen Suomen marsalkaksi.

Mannerheim oli asettanut merkkipäivänsä kunnioittamisen yhdeksi vaatimukseksi, että jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava arkipäivän ruokailua parempi ateria ja virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy.

Leikattua konjakkia 10 senttilitraa oli yksi näistä pitkin rintamalinjaa tarjotuista alkoholijuomista, mutta puutteellisissa oloissa ryyppy saattoi olla myös mitä tahansa muuta käsille saatua alkoholia. Annoksia jaettiin yhteensä 476 486 kappaletta ja ne maksoivat yli 6,5 miljoonaa markkaa.

Lue myös: Suomi avasi pelastusreitin juutalaisille Amerikkaan

Kommentoi Facebookissa