Mansikkasiiderin vero voi nousta 40 prosenttia – Tulli tulkitsee EU:n asetusta rankimman kautta

Tullin tulkinta romuttaa Panimoliiton mukaan suomalaisten niin isojen kuin pienpanimoidenkin mahdollisuuden vahvistaa kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota.

Tullin tulkinta romuttaa Panimoliiton mukaan suomalaisten niin isojen kuin pienpanimoidenkin mahdollisuuden vahvistaa kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota. (Kuva Fotolia)

Panimoliitto varoittaa, että Tullin tulkinta uhkaa tuhota suomalaissiiderien ja -lonkeroiden olemassaolon.

TALOUS Panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alat ovat tyrmistyneet Tullin tulkinnasta uudesta EU:n antamasta asetuksesta. Sen mukaan suomalaiskuluttajille tutut maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan.

Asetuksessa määritetään, minkä tullinimikkeen mukaan juoman valmistevero määräytyy. Tähän asti esimerkiksi mansikalta tai mustikalta maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, nyt ne ovat vaarassa joutua luokkaan 2208. Tuotteen alkoholipituisuudesta riippuen vero voi nousta noin 40 prosenttia.

Se voi tarkoittaa jopa suomalaistuotteiden valmistuksen loppumista ja niiden poistumista kaupan ja ravintoloiden tarjonnasta. Ainakin se nostaisi merkittävästi kuluttajahintaa.

– Tällä päätöksellä kuluttajien maksama verokuorma nousisi vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Lisäksi Tullin tulkinta romuttaa Panimoliiton mukaan suomalaisten niin isojen kuin pienpanimoidenkin mahdollisuuden vahvistaa kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota.

– Niissä on valtava vientipotentiaali, mutta tällä päätöksellä tuoteryhmä tuhotaan. Resursseja vientiponnisteluihin ole ilman vahvaa kotimaan myyntiä, muistuttaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Suomen Tulli äänesti asetuksen puolesta 3. kesäkuuta, ja voimaan se tulee ilman siirtymäaikaa 26. kesäkuuta. Ensin Tulli ilmoitti antavansa ohjeen asetuksen tulkitsemisesta vasta voimaantulopäivänä, mikä jätti alan toimijat epätietoisuuteen tuotteidensa verokohtelusta. Useiden yhteenottojen jälkeen Tulli antoi 18. kesäkuuta ohjeistuksensa, joka on erittäin tiukka.

– EU:n asetuksissa on yleensä kansallista tulkintavaraa, ja niin olisi tässäkin tapauksessa. Nyt Tulli vetää tulkintansa tiukimman mukaan, mikä haittaa erittäin paljon kotimaista tuotantoa ja heikentää työllisyyttä, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Tiukkuudestaan huolimatta Tullin tulkinta on edelleen epäselvä ja tulkinnanvarainen. Ohjeen mukaan alkoholituotteiden luokittelu on jatkossa tehtävä yksittäistapauksittain tarkastelemalla juoman aistinvaraisia ominaisuuksia, kuten maku, haju tai ulkonäkö.

Käytännössä Tullin virkamies päättää maistettuaan, haistettuaan ja arvioituaan juoman ulkonäköä, onko siinä havaittavissa perinteisen siiderin aistinvaraiset ominaisuudet. Ohjeessaan Tulli ei kuitenkin anna määritelmää perinteiselle siiderille.

Lue myös: Alkoholilain vaikutukset ovat ennakoitua pienempiä – ”Merkittävin syy hinnoittelussa”

Kommentoi Facebookissa