Suomen ennätyksellä haamuraja rikki – Dohan MM-rajaan tulos ei riittänyt

Krista Tervo rikkoi naisten moukarissa ensimmäisenä suomalaisena 70 metrin rajan.

Krista Tervo rikkoi naisten moukarissa ensimmäisenä suomalaisena 70 metrin rajan. (Kuva AOP)

Krista Tervo heitti moukaria yli 70 metriä ensimmäisenä suomalaisnaisena.

YLEISURHEILU Jyväskylässä rikottiin keskiviikkona 18 vuotta vanha Suomen ennätys Krista Tervon heitettyä moukaria GP-kilpailussa 70,18. Tervosta tuli myös ensimmäinen suomalainen yli 70 metriä heittänyt moukarinainen.

Edellisen Suomen ennätyksen 69,63 oli heittänyt Mia Strömmer vuonna 2001. Lähelle Strömmerin SE-tulosta olivat päässeet Merja Korpela, joka 2009 heitti 69,56 ja 69,16 vuonna 2004 heittänyt Sini Pöyry. Nykyisistä heittäjistä Inga Linna heitti viime vuonna 68,79.

– Sarja oli tasainen. Koko ajan tuntui hyvältä. Heitossa oli oikeanlainen rentous ja voi sanoa, että oli jo aikakin, sarjansa tasaisuuteen tyytyväinen Tervo sanoi SUL:n tiedotteessa.

Oliko se viimeinen täydellinen heitto?

– Oli se liki täydellinen. Tottelin vaan valmentajaa. Sain oikeanlaisen rentouden, mutta myös hyvin kiihdytettyä vauhtia. Sain tarpeeksi tehoja mukaan, Tervo vastasi.

70 metrin rajan rikkomisen Tervo painottaa isoksi asiaksi.

– Kyllä tämä merkitsee. Nyt pääsin ennen kesää, että kyllä sen pitää mennä. Hyvä, että tuli näin aikaisessa vaiheessa kautta, Tervo sanoi.

Tervo, 21, nousi alle 22-vuotiaiden Euroopan tilastossa kolmanneksi. Tosin maailman kärkipäähän on vielä pitkä matka. Maailmanlistalla hän on sijalla 32.

Dohan MM-kisaraja on Tervolta vielä ylittämättä. MM-kisoihin pääsy edellyttää tulosta 71,00 eli Suomen ennätystä pitäisi parantaa 82 sentillä.

Naisten heittolajeissa yksikään suomalaisnainen ei ole ylittänyt Dohan kisarajaa. Keihäässä MM-raja on 61,50. Kotimaista kärkitulosta 58,55 pitää hallussaan Heidi Nokelainen.

Kiekossa Salla Sipposen heittämä kotimainen kärkitulos on 57,05 Dohan kisarajan ollessa 61,20. Kuulassa Dohan kisaraja on 18,00 ja Eveliina Rouvalin nimissä oleva kotimainen kärkitulos 15,96.

Yksi Dohan kisarajan rikkominen Jyväskylässä keskiviikkona nähtiin, kun Nooralotta Neziri juoksi 100 metrin aitojen alkuerissä 12,90. Finaalissa Neziri, Reetta Hurske ja Annimari Korte juoksivat 2,3 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa huippuajat 12,82, 12,86 ja 12,90. Liian kovan myötätuulen vuoksi ajat eivät olleet tilastokelpoisia.

Nezirin lisäksi Dohan kisarajan on alittanut Korte. Myös Hurskeella lienee kuntonsa valossa hyvä mahdollisuus kisarajaan.

Teksti Otto Palojärvi

LUue myös: Antti Ruuskanen vastasi kovalla heitolla nuoremmille keihäsmiehille – hakee Dohasta mitalia

Kommentoi Facebookissa