Maranellon ori suunnittelee mullistuksia – täyssähköinen superauto ja merkin ensimmäinen katumaasturi

Sergio Marchionnen strategiana on panostaa aluksi hybrideihin, koska niistä on enää pieni matka täysin sähkön voimin kulkeviin superautoihin.

Sergio Marchionnen strategiana on panostaa aluksi hybrideihin, koska niistä on enää pieni matka täysin sähkön voimin kulkeviin superautoihin. (Kuva AOP)

Täyssähköautot aikaisemmin kieltänyt Sergio Marchionne on ollut tunnettu nopeista takinkäännöistään.

AUTOT Pohjois-Italiassa sijaitseva Emilia Romagnan alue tunnetaan superautolaaksona. Suhteellisen pienelle seudulle on keskittynyt enemmän jalorotuisia urheiluautomerkkejä kuin missään muualla, ja niistä legendaarisin on edelleen Modenan kupeessa Maranellossa päämajaansa pitävä Ferrari. Jo vuonna 1947 perustettu merkki on saavuttanut ainutlaatuisen maineensa ennen kaikkea kilparadoilla, mutta myös katuautoilla on osansa legendan synnyssä.

Ferrarit ovat hurmanneet aistikkailla muodoillaan, joiden taustalla on useimmiten vaikuttanut Italian tunnetuimpiin design-taloihin kuuluva Pininfarina. Tärkeä osa myyttisen maineen synnyssä on kuitenkin ollut myös Maranellon orien äänillä. Tekniikan Maailman pitkäaikainen päätoimittaja Mauri Salo kuvaili joskus 180 asteen kampiakselilla varustetun V8:n kiljuntaa kuin moninkertaisesti voimistetuksi pitsin repimiseksi, mikä ei ole kovin kaukana totuudesta.

Soundien osalta on kuitenkin tullut pientä takapakkia viime vuosina. Ferrarikin on siirtynyt veekasikoneisissa malleissaan turboahtamiseen monen kilpailijan tavoin, mikä on vienyt äänistä parhaan terävyyden. V12-moottorisissa huippumalleissa luotetaan sen sijaan edelleen vapaasti hengittäviin voimanlähteisiin, mutta LaFerrari-hyperautossa V12:n pariksi tuotiin jo sähkömoottori. Sen avulla kokonaisteho nousi lähelle 1000 hevosvoimaa, mikä ei olisi ollut mahdollista pelkän vapari-V12:n voimin.

Ferrari on jo aiemmin kertonut, että hybriditekniikkaa ollaan lähivuosina tuomassa Maranellon orin muihinkin malleihin. Täyssähköautot Ferrarin ja koko FCA-konsernin ylin pomo Sergio Marchionne on sen sijaan kieltänyt jyrkästi, mutta mies on ollut ennenkin tunnettu nopeista takinkäännöistään. Nyt hän paljasti uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että Maranellon merkki on kuitenkin kehittämässä täyssähköistä superautoa. Ferrarin upeille äänille saadaan siis jossakin vaiheessa heittää hellät hyvästit.

Ferrarin hybridisporttia LaFerraria on valmistettu vain rajoitettu määrä.
Ferrarin hybridisporttia LaFerraria on valmistettu vain rajoitettu määrä. (Kuva Ferrari)

Marchionne intoutui lisäksi kehumaan, että autosta tulee lajinsa ensimmäinen. Tämä ei itse asiassa pidä paikkaansa, koska Mercedes esitteli jo vuonna 2013 täysin sähkön voimin kulkevan SLS-superauton. Sitä valmistettiin kuitenkin niin pieniä määriä, että Mersu lienee unohtunut jo Marchionnenkin mielestä. Suurempi vaikutus Ferrarin suunnitelmiin lienee Teslan tulevalla Roadsterilla, joka uhkaa jättää polttomoottorikäyttöiset superautot nielemään pölyä.

Sergio Marchionne antoi haastattelussa tunnustusta Teslan saavutuksille, mutta hän totesi samaan hengenvetoon, että vastaavat autot onnistuvat muiltakin valmistajilta. Marchionnen strategiana on panostaa aluksi hybrideihin, koska niistä on enää pieni matka täysin sähkön voimin kulkeviin superautoihin. Tarkemmasta aikataulusta niiden osalta ei ole vielä tietoa, mutta sähkö-Ferrareita täytyy varmasti odotella ensi vuosikymmenen puolelle.

Toinen suuri uutuus on Maranellon orin ensimmäinen katumaasturi, jonka tulon Marchionne oli ehtinyt vahvistaa jo aiemmin. Vielä muutama vuosi sitten mies totesi, että Ferrari voisi kehittää katumaasturin vain hänen kuolleen ruumiinsa yli, joten Marchionnen mieli muuttuu tarvittaessa nopeasti. Taustalla ovat kuitenkin kaupalliset syyt, koska luksusluokan SUV-autojen kysyntä kasvaa edelleen hurjaa tahtia ja lähes kaikilla kilpailijoillakin on kohta oma katumaasturinsa. Esimerkiksi Lamborghini on juuri esitellyt Urus-nimisen SUV:n, joka aikoo napata itselleen maailman nopeimman katumaasturin tittelin.

Ferrarin tuleva SUV syrjäyttää kuitenkin Marchionnen mukaan Lambon palliltaan. Hän paljasti myös, että Maranellon orin katumaasturi esitellään jo ensi vuoden loppupuolella tai viimeistään vuonna 2020.

Kommentoi Facebookissa