Mariupolin ensimmäinen evakuointioperaatio onnistui viimein – yli sata siviiliä turvaan

Mariupolista on onnistuttu evakuoimaan ensimmäiset siviilit, kuva avustuspisteeltä Donetskin alueelta. (Kuva AOP)

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan erityisesti naisia ja lapsia evakuoitiin.

UKRAINA Azovstalin terästehtaan maanalaisissa käytävissä ja pommisuojissa olleita siviilejä on onnistuttu evakuoimaan ensimmäisen kerran. Operaatiosta uutistoimisto Reutersille on kertonut YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n tiedottaja Saviano Abreu.

– Evakuointia koordinoidaan yhdessä kansainvälisen Punaisen Ristin, Ukrainan ja Venäjän kanssa, Abreu sanoo.

Tietojen mukaan piiritetystä Mariupolin kaupungista noin sata siviiliä on päässyt turvaan. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi iloitsi asiasta sunnuntaina.

– Ensimmäisen kerran koko sodan aikana tämä elintärkeä käytävä alkoi toimia. Ensimmäisen kerran alueella oli todellinen kahden päivän tulitauko. Yli sata siviiliä saatiin evakuoitua – erityisesti naisia ja lapsia, Zelenskyi kertoi.

Zelenskyin mukaan evakuoinnit jatkuvat maanantaiaamuna, jos niistä saadaan yhä sovittua. Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan tulitukset Azovstalin terästehtaalla alkoivat kuitenkin uudelleen sunnuntai-iltana.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšukin puolestaan sanoo, että Azovstalin tehdasalueella on yhä loukussa useita satoja siviileitä. Heidän kohtalonsa on vaikeutunut koko ajan ruoan, veden ja lääkkeiden ollessa loppumassa.

Lue myös: Venäjä teki ohjusiskun Kiovaan YK:n pääsihteerin vieraillessa kaupungissa – ”Pyrkimys nöyryyttää YK:ta”

Kommentoi Facebookissa