Markkinaoikeus määräsi – isännöintialan yrityksille noin 5 miljoonan euron seuraamusmaksut kartellista

Isännöintiliitto ja yritykset sopivat keskenään isännöintipalvelujen hinnoista. (Kuvituskuva Fotolia)

Seuraamusmaksut määrättiin kilpailulain vastaisesta valtakunnallisesta hintayhteistyöstä.

KARTELLI Markkinaoikeus on määrännyt Isännöintiliitolle ja kuudelle isännöintialan yritykselle yhteensä 4,93 miljoonan euron seuraamusmaksut kilpailulain vastaisesta valtakunnallisesta hintayhteistyöstä ja hintojen vahvistamisesta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti markkinaoikeudelle helmikuussa 2021 yhteensä 22 miljoonan euron seuraamusmaksujen määräämistä. KKV:n selvitysten perusteella yritykset ja Isännöintiliitto sopivat vuosina 2014–2017 keskenään isännöintipalvelujen hinnoista ja pyrkivät korottamaan valtakunnallisesti isännöintitoimialan hintatasoa.

Markkinaoikeus katsoi päätöksessään, että Isännöintiliitto ja kuusi sen hallituksessa edustettuina ollutta yritystä ovat osallistuneet kiellettyyn hintayhteistyöhön, joka jatkui vuodesta 2014 vuoteen 2017. Markkinaoikeuden mukaan hintayhteistyö ja hintojen vahvistamiseen tähtäävä toiminta on ollut valtakunnallista ja taloudelliselta laajuudeltaan melko merkittävää.

Markkinaoikeus katsoi kuitenkin, että näytön perusteella toiminta ei ole ollut intensiteetiltään ja lukumäärältään niin laajamittaista, kuin KKV on esittänyt.

– Markkinaoikeus katsoi esityksemme mukaisesti, että kyse on vakavasta ja valtakunnallisesta yhteistyöstä, jonka tavoitteena on ollut kilpailunvastainen vaikuttaminen isännöintialan hintakehitykseen. Olemme tyytyväisiä siihen, että seuraamusmaksu määrättiin kaikille, joille KKV sitä esitti, ylijohtaja Timo Mattila toteaa.

Markkinaoikeuden päätös ei ole lainvoimainen. KKV tutustuu tarkemmin päätökseen ja päättää sitten, valittaako se päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Useissa viime vuosien kartelli- ja kilpailunrajoitustapauksissa on ollut mukana toimialajärjestöjä. Isännöintialan hintakartellin lisäksi Suomessa on määrätty seuraamusmaksuja autokouluihin, leipomotuotteisiin ja kampaamoihin liittyvissä tapauksissa.

Kilpailulaki ei estä normaalia toimialajärjestöjen edunvalvontaa, mutta kilpailusääntöjen noudattamiseen tulee kiinnittää huomiota, kun mukana on keskenään kilpailevia yrityksiä. Toimialajärjestöt eivät saa antaa hintasuosituksia eivätkä järjestöissä toimivat kilpailevat yritykset saa keskustella keskenään hinnoistaan.

Lue myös: Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja – isännöintialan yrityksillä hintakartelli

Kommentoi Facebookissa