TURVALLISUUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto löysi viime vuoden kemikaalivalvonnassa Suomen markkinoilta useita vaarallisia ja vaatimustenvastaisia tuotteita ja velvoitti yrityksiä poistamaan ne markkinoilta. Tuotteiden joukossa oli muun muassa kiellettyjä aineita sisältävää kosmetiikkaa, tatuointivärejä ja koruja, luvattomia tai väärin markkinoituja hyönteiskarkotteita sekä tekstiilejä, joista puuttuivat kuitukoostumusmerkinnät.
Tukesin valvonta on riskiperusteista ja projektiluontoista. Vastuu markkinoilla olevien tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla. Viranomainen ei ennakkotarkasta kosmetiikkaa, kemikaalituotteita, koruja tai tekstiilejä. Poikkeuksena ovat useat biosidit ja kaikki kasvinsuojeluaineet, jotka tarvitsevat Tukesin hyväksynnän ja luvan ennen kuin niitä saa tuoda Suomessa markkinoille.
Tukesin valvonnan kohteena oli viime vuonna yhteensä 190 kosmeettista valmistetta. Tukes saa tietoa vaarallisesta kosmetiikasta muun muassa EU:n Safety Gate -järjestelmästä, viime vuonna Tukes sai tiedon 70 vaarallisesta kosmetiikkatuotteesta järjestelmän kautta. Euroopan markkinoilta löytyi poikkeuksellisen paljon kosmetiikkaa, joka sisälsi lisääntymisvaarallista ainetta – BHMC eli Butylphenyl Methylpropional – jota kutsutaan myös nimellä Lilial.
Suomen markkinoilta Lilialia löytyi 11 kosmetiikkatuotteesta, erityisesti parfyymeista ja deodoranteista. Yritykset poistivat nämä tuotteet myynnistä ja jakeluketjuista Tukesin yhteydenoton jälkeen.
– Verrattuna Euroopan markkinoihin, Suomen tilanne kosmetiikan osalta on hyvä. Kun Euroopassa tehtiin vaarallisesta kosmetiikasta yli tuhat ilmoitusta, niin Suomesta näitä samoja vaarallisia kosmetiikkatuotteita löytyi vain 11, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä rajoitettiin pari vuotta sitten tuhansia vaarallisia aineita, kuten syöpää aiheuttavia ja perimää vaurioittavia aineita, lisääntymiselle vaarallisia sekä ihoa herkistäviä tai ärsyttäviä aineita. Seitsemän tatuointiväriä poistettiin markkinoilta kemiallisten riskien vuoksi. Tatuointiväreissä oli esimerkiksi kobolttia, arseenia, nikkeliä tai lyijyä liian suurina pitoisuuksina.
Kuluttajille myytävissä tekstiileissä on EU-säädösten mukaan oltava merkintä, josta ilmenee mistä kuiduista tekstiili koostuu. Suomessa kuitukoostumusmerkintöjen pitää olla suomeksi ja ruotsiksi. Seitsemässä tapauksessa suomenkieliset kuitukoostumusmerkinnät puuttuivat kokonaan. Näille tuotteille Tukes määräsi väliaikaiset myyntikiellot, koska yritys ei ryhtynyt korjaamaan puutteita Tukesin kehotuksesta.
– Tekstiilien kuitumerkinnät antavat kuluttajille hyödyllistä tietoa ostopäätösten tekemiseen. Osa kuluttajista haluaa esimerkiksi välttää keinokuituja ja toisille voi olla tärkeää, ettei tuotteessa ole mitään eläinperäistä, sanoo ylitarkastaja Sanna Vartiainen Tukesista.
Hyönteiskarkotteiden vaatimustenvastaisuudet koskivat joko virheellistä markkinointia tai myyntiluvan puutteita. Seitsemää eläimille tarkoitettua valmistetta markkinointiin hyönteiskarkotteena, vaikka valmisteet eivät sisältäneet hyönteiskarkotteissa hyväksyttyjä tehoaineita. Ilman myyntilupaa myynnissä olevia valmisteita oli yhdeksän.
Kasvinsuojeluainevalmisteista hankittiin näytteitä maahantuojien varastoista ja myyntipaikoista eri puolilta Suomea. Kemiallisten analyysien osalta kaikki testautetut valmisteet täyttivät vaatimukset ja noin neljäsosassa havaittiin vähäisiä merkintäpuutteita.
Tukes teki noin 200 valvonta- ja neuvontakäyntiä jalometallituotteita ja metallikoruja myyviin liikkeisiin. Valvonnassa tuotteista löytyi kemiallisia riskejä, kuten liian suuria lyijy- tai kadmiumpitoisuuksia. Useita tuotteita markkinoitiin virheellisesti kulta- tai hopeatuotteina, vaikka ne olivat vain kullan tai hopean värisiä. Tukes velvoitti yrityksiä poistamaan markkinoilta 11 jalometallituotetta tai metallikorua liian suurten lyijy- tai kadmiumpitoisuuksien tai virheellisten leimojen vuoksi.
- Tarkempia tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista löytyy Vaaralliset tuotteet -rekisteristä
Kommentoi Facebookissa