Mary Gallénin elämää -näyttely avautuu – millaista oli arki tunnetun taiteilijan puolisona?

Akseli Gallen-Kallela: Mary kutoo, 1905, öljymaalaus. Yksityiskokoelma.

Akseli Gallen-Kallela: Mary kutoo, 1905, öljymaalaus. Yksityiskokoelma. (Kuva GKM / Petri Summanen)

Mary osallistui puolisonsa töihin opetellen milloin veistämään, milloin kultaamaan kehyksiä.

NÄYTTELY Mary Gallénin (1868–1947) voi tunnistaa lukuisista hänen puolisonsa Axel Gallénin tekemistä maalauksista, mutta kuka hän oikeastaan oli? Millaista oli arki tunnetun taiteilijan puolisona? Usein se saattoi olla – voisiko sanoa – yhtä säätöä.

Perheen elämää sävyttivät toistuvat muutot ja taloushuolet, ja toisaalta myös aivan erityiset hetket ja kokemukset matkoilla sekä taiteen parissa. Taide ei synny tyhjästä, vaan tarvitaan taustavoimia, arkea, elämää, laskujen maksamista, polttopuiden pilkkomista…

Mary pyöritti perheen arkea ja taloutta lukuisissa kodeissa. Hän osallistui puolisonsa töihin opetellen milloin veistämään, milloin kultaamaan kehyksiä. Hän toteutti Gallen-Kallelan tekstiilisuunnitelmia, ompeli malleille vaatteita ja oli itse mallina.

Mary Gallén Itä-Afrikassa 1909–1910. (
Mary Gallén Itä-Afrikassa 1909–1910. (Kuva Gallen-Kallelan Museo)

Kirjeessä äidilleen hän kuvasi yhteistä työskentelyä sanomalla ”me maalaamme”. Elämä kuljetti Maryn helsinkiläiskodista Suomen erämaihin ja maailmalle aina Afrikkaa ja Amerikkaa myöten.

Musiikilla ja käsitöillä oli tärkeä rooli Mary Gallénin elämässä. Hän oli niin konserttipianisti kuin soitonopettajakin ja perustipa hän Tarvaspäähän kutomonkin.

Mary Gallénin elämä tarjoaa näkökulman sekä vuosisadanvaihteen taiteeseen että arjen haasteisiin. Mary ei kenties tehnyt itsestään suurta numeroa, mutta hänen elämänsä oli myös epäsovinnaista ja kaiken säätämisen keskellä monipuolista ja kiinnostavaa.

  • Mary Gallénin (os. Slöör) syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta 20.11.2018. Näyttely hänen elämästään on avoinna Gallen-Kallelan Museossa 27.1.–2.9.2018.

Kommentoi Facebookissa