Masennuslääke lisää positiivista ajattelua – sairaus on kuitenkin monimuotoinen

Masennus on monimuotoinen sairaus, eikä vielä pystytä arvioimaan mikä masennuslääke sopii kenellekin.

Masennus on monimuotoinen sairaus, eikä vielä pystytä arvioimaan mikä masennuslääke sopii kenellekin. (Kuva Fotolia)

Masennuslääkkeet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu?

TERVEYS HUS, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto selvittivät toiminnallisen magneettikuvauksen avulla, miten yleisesti käytetty mirtatsapiini-masennuslääke vaikuttaa aivojen toimintaan.

Tutkimuksessa ryhmälle koehenkilöitä annettiin mirtatsapiinia ja heille luettiin tunteita herättäviä tarinoita samalla kun magneettikuvauslaite seurasi, mitkä aivojen alueet aktivoituvat ja toimivat yhteistyössä keskenään. Tutkimuksessa havaittiin, että jo yksi lääkeannos vaikutti tunteiden prosessointiin aivoissa ja muutti aivojen toimintatapaa laajoissa aivoverkostoissa.

Masennus on kuitenkin monimuotoinen sairaus, eikä vielä pystytä arvioimaan mikä masennuslääke sopii kenellekin. Lisäksi joskus pelkkä terapia voi auttaa, toisinaan lääkitys. Hoidon suunnitteluun tarvitaan siis masennuslääkkeiden tehoa ennustavia biologisia tai fysiologisia mittareita tai muita menetelmiä.

HUS:ssa pyritäänkin nyt yhteistyökumppaneiden kanssa jatkamaan tutkimuksia, joissa selvitetään masennuslääkkeiden varhaisia vaikutuksia systeemitasolla.

Kommentoi Facebookissa