Maserati on kohta erikoisessa tilanteessa

Maseratin herrasmiessportit poistuvat tuotannosta ensi vuoden aikana noin 10 vuoden valmistusajan jälkeen.

Maseratin herrasmiessportit poistuvat tuotannosta ensi vuoden aikana noin 10 vuoden valmistusajan jälkeen. (Kuva Maserati)

Perinteisen urheiluautomerkin mallistoon ei kuulu ainoatakaan urheiluautoa pariin vuoteen.

AUTOT Maserati lukeutuu autohistorian legendaarisimpiin urheiluautomerkkeihin. Kolmisakaraista atrainta tunnuksenaan käyttävä firma pitää päämajaansa konsernisisar Ferrarin tavoin Italian Modenassa. Maseratin maine pohjautuu lähinnä GT-henkisiin urheiluautoihin, kun taas Ferrari on keskittynyt enemmän superautoluokan menopeleihin.

Maseratin mallistoon on toki kuulunut jo 1960-luvulta lähtien myös neliovinen Quattroporte, ja se on saanut viime vuosina seuraa pienemmästä Ghiblistä sekä Levante-nimisestä katumaasturista. Lisäksi atrainmerkki valmistaa perinteisellä GT-kaavalla tehtyjä GranTurismoa ja GranCabriota, mutta niiden päivät alkavat olla luetut.

Maseratin herrasmiessportit poistuvat nimittäin tuotannosta ensi vuoden aikana noin 10 vuoden valmistusajan jälkeen. Italialaiset eivät sentään luovu urheiluautoista kokonaan, mutta GranTurismon ja avomallisen GranCabrion seuraajat ovat Maseratin Euroopan toiminnoista vastaavan Giulio Pastoren mukaan vasta suunnittelupöydällä. Myyntiin niitä odotetaan aikaisintaan vuonna 2019, eli Maserati joutuu tulemaan ainakin pari vuotta toimeen ilman omia urheiluautoja.

Avomallisen GranCabrion seuraaja on vasta suunittelupöydällä.
Avomallisen GranCabrion seuraaja on vasta suunittelupöydällä. (Kuva Maserati)

Tällä ei ole kuitenkaan välttämättä suuria vaikutuksia merkin myyntilukuihin, koska suurin osa kaupaksi saaduista Maserateista on viime aikoina ollut neliovista mallia. Italialaismerkki on onnistunut myymään tänä vuonna 21 prosenttia enemmän autoja kuin vuotta aiemmin, ja juuri myyntiin tulleen Levanten pitäisi parantaa tilannetta entisestään.

Maserati pitäytyy muuten GT-autojensa seuraajamallienkin osalta erillisissä coupé- ja avoversioissa, eli se ei ole tarjoamassa esimerkiksi Ferrari Californian tapaista peltikattoavoa. Lisäksi merkillä on vielä hihassaan 100-vuotisjuhlakonseptiin perustuva Alfieri-urheiluauto, joka saattaa kuin saattaakin tulla vielä tuotantoon.

Jos Alfieri päätetään tuoda myyntiin asti, se voi hyvin olla historian ensimmäinen sähkökäyttöinen Maserati.  Tämä erottaisi auton GranTurismon ja GranCabrion seuraajista, joissa käytetään V6- ja V8-bensakoneita uudessa alumiinisessa perusrakenteessa. Lisäksi atrainmerkki tutkii hybridien, pistokehybridien ja 48 voltin sähköjärjestelmän tuomista mallistoonsa, joten Maserati on lähivuosina suurten muutoksien edessä.

Kommentoi Facebookissa