Matkapuhelimesta näytettiin väärennetty maksukuitti – saalis lähes 20 000 euron arvoinen kulta-timanttikello

Vaikka kaupat tehdään kasvotusten, on tärkeää varmistaa, että rahat ovat oikeasti tulleet tilille. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi muistuttaa jälleen väärennettyjen maksukuittien vaarasta.

PETOS Helsingin poliisin petosryhmä tutki keväällä 2023 törkeää petosta ja rahanpesua, joissa ostajia huijattiin tekaistulla maksukuitilla. Epäillyt esittivät ostajan roolissa vertaiskaupan myyjille maksukuitteja, jotka näyttivät aidoilta.

Kuitit oli kuitenkin väärennetty, ja epäillyt saivat huijattua myytävänä olleet tavarat itselleen. Rikoskokonaisuus sisältää yli 20 petosta, jotka tutkittiin Helsingin poliisissa. Helsingin käräjäoikeus antoi tapauksista tuomion 9. toukokuuta.

Törkeä petos ja rahanpesu tapahtuivat tammikuussa 2023. Tuolloin kaksi epäiltyä erehdyttivät asianomistajaa, joka myi kulta-timanttikelloa. Kelloa kaupattiin Tori.fi-alustalla. Epäillyt ottivat asianomistajaan yhteyttä ja sopivat kaupat sekä hinnan, joka oli 18 500 euroa.

Tapaamisessa toinen epäillyistä esitti myyjälle väärennetyn maksukuitin puhelimestaan ja asianomistaja luovutti heille myytävän tuotteen.

–  Saamme tällaisista tapauksista ilmoituksia ja tietoa melko usein. Vaikka kaupat tehdään kasvotusten, on tärkeää varmistaa, että rahat ovat oikeasti tulleet tilille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Rautiainen.

Rikosilmoitus kannattaa tehdä heti, jos epäilee, että on joutunut huijauksen kohteeksi. Vaikka rahoja ei saisi takaisin, poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia ja mahdollisesti pysäyttämään rikollisen toiminnan. Poliisin verkkosivuilla kerrotaan petosrikollisuuden tunnusmerkistöstä ja annetaan vinkkejä verkko-ostajille.

Lue myös: Sarjakaunistujan 91 petosta oikeudessa – vuosi ehdollista ja yli 5000 euron lasku

Kommentoi Facebookissa