Matti Mattsson upeasti olympiafinaaliin – ”Porilainenkin herkistyi”

Matti Mattsson kilpailee Tokiossa jo kolmansissa olympialaisissaan (Kuva AOP)

Matti Mattsson voitti Tokiossa olympiapronssia. (Kuva AOP)

Matti Mattsson ui torstaina Tokiossa 200 metrin rintauinnin finaalissa. Välierissä Mattsson oli viides.

OLYMPIALAISET Matti Mattsson taistelee Tokion olympialaisissa torstaiaamuna mitaleista. Hän ui 200 metrin rintauinnin välierissä viidenneksi uudella Suomen ennätysajalla 2.08,22 ja saavutti siis finaalipaikan.

Mattsson oli luottavainen, että aika riittäisi finaaliin.

– Koko uinti oli aika pitkää liukua. Ajattelin, että tämä riittää kyllä. Tästä on hyvä jatkaa huomiselle, Mattsson sanoi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa lisäten vielä, että hänen yöunensa olivat ennen välieriä kisojen parhaat toistaiseksi.

Mattsson toteutti unelmansa. Hän ei sitä peitellyt, eikä ”porilainen jäyhyyskään” tullut esiin.

– Finaalipaikka pani melkein porilaisenkin miehen herkistymään. Olympiafinaali on asia, josta on haaveillut pikkupojasta asti. Nyt elän omaa unelmaani. Olympiafinaali ja kahden lapsen isä. Ei kai paljon enempää voi vaatia, hän sanoi.

Vuodesta 2000 lähtien vain kaksi suomalaista on yltänyt olympialaisissa finaaliin ennen Mattssonia. Jani Sievinen oli kahdeksas 200 metrin sekauinnissa Sydneyssä 2000. Hanna-Maria Seppälä oli puolestaan neljäs sadan metrin vapaauinnissa Pekingissä 2008.

Suomalaisista 200 metrin rintauinnissa finaaliin on aiemmin yltänyt ennen Mattssonia vain Arvo Aaltonen. Hän voitti matkalla olympiapronssia Antwerpenissä 1920.

Mattssonin olympiafinaali on ohjelmassa torstaina kello 4.44 Suomen aikaa.

Satu Mäkelä-Nummelalla ei mennyt putkeen

Satu Mäkelä-Nummela ei onnistunut trap-ammunnan kolmella ensimmäisellä kierroksella Tokion olympialaisissa. Hän ampui päivän aikana viidestä kiekosta ohi.

Mäkelä-Nummela on kokonaistilanteessa sijalla 14. Finaaliin pääsee kuusi parasta ja kuudentena olevasta kilpailijasta Mäkelä-Nummela on kaksi laukausta perässä.

– Alkupalat olivat vähän heikot. Huominen pääruoka pitäisi olla tukuisampaa, jotta olisi jotain jälkiruokavaihtoehtoja. Aika kaukana ollaan, Mäkelä-Nummela summasi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Torstaina ammutaan kaksi 25 kiekon sarjaa. Mäkelä-Nummela tarvitsee puhtaat sarjat mieliäkseen finaaliin.

Mäkelä-Nummela on viimeisin kesäolympialaisten suomalainen olympiavoittaja. Hän ampui kultaa kaksoistrapissa Pekingin olympialaisissa 2008.

Antti Vikström putosi heti

Jousiampuja Antti Vikström putosi Tokion olympialaisten jousiammuntakisassa ensimmäisellä kierroksella. Vikström hävisi Malesian Khairul Ahmed Mohamadille lukemin 5-6.

Viiden kierroksen jälkeen Vikström ja Mohamad olivat tasoissa, joten ratkaisua oli haettava lisäkierrokselta. Vikström osui ysiin ja Mohamad kymppiin.

Vikström joutui ampumaan varajousellaan.

– Taas meni alalapa poikki. Tämä oli nyt varajousi. Sitten otin käyttöön varavarajousen, joka saatiin rakennettua täällä, hän kertoi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Vastaava ongelma Vikströmillä oli ollut viime perjantaina sijoituskisassa.

Vikströmin suoritus Tokion olympialaisissa oli aika lailla odotettu, mutta ei missään nimessä huono. Tulostason perusteella pääsy 32 parhaan joukkoon oli hänelle jo iso haaste ja siinä hän melkein varajousella onnistui.

Tuuli Petäjä-Sirenillä tiukka paikka

Tuuli Petäjä-Sirenillä oli tasainen sarja RS-X -purjelautailun keskiviikon kolmessa lähdössä Tokion olympialaisissa. Ensimmäisessä lähdössä Petäjä-Siren oli 10:s, toisessa 11:s ja kolmannessa 12:s.

Enoshimassa lautailtavassa kisassa Petäjä-Siren on kokonaistilanteessa sijalla 11. Sijoitus on odotuksiin nähden ok, mutta kolmostilaan on matkaa 63 sijoituspistettä.

– Tänään oli mielettömän hienot olosuhteet. Omat suoritukset menivät hyvin, mutta ei ihan täydellisesti. Tulee tiukka päivä huomenna, Petäjä-Siren sanoi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Kisa jatkuu torstaina, jolloin purjehditaan kolme lähtöä. Mitalilähtö on ohjelmassa lauantaina ja siihen siis pääsee kymmenen parasta, joten Petäjä-Sirenillä on edessään kova haaste.

Petäjä-Siren voitti Lontoossa 2012 RS-X -purjelautailussa olympiahopeaa. Tokiosta hän ei mitalia ennakkohaastatteluissa lupaillut, mutta asetti tavoitteekseen pääsyn mitalilähtöön.

Teksti: Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Mira Potkonen aloitti upealla voitolla – vastustaja marmatti tuomareista

Kommentoi Facebookissa