Mauri aloitti kauppiasuransa tutti suussa – ”Kaupasta löytyy 50000 vinyylilevyä ja parisataatuhatta muuta esinettä”

Mauri toimi 20 vuoden ajan tukkukauppiaana ennen kohtalokasta liikenneonnettomuutta. – Kuntoutin itseni takaisin tiskin taakse, sillä en halunnut jäädä joutomieheksi.

Mauri toimi 20 vuoden ajan tukkukauppiaana ennen kohtalokasta liikenneonnettomuutta. – Kuntoutin itseni takaisin tiskin taakse, sillä en halunnut jäädä joutomieheksi. (Kuva Anne Anttila)

Mauri Ahopelto kauppasi kolmevuotiaana ovelta ovelle pikkuhärpäkkeitä nuppineuloista suksivoiteisiin.

KAUPPIAS ”Sitä mitä ei Maurin putiikista löydy, sitä ei todennäköisesti edes tarvita.”

Näin karstulalainen Mauri Ahopelto, 79, kuvailee liikkeensä toimintafilosofiaa. Elämäntapakauppias Mauri Ahopellon luotsaamalla Kaikkea on -osto- ja myyntiliikkeellä on takanaan 15-vuotinen taival, mutta itse kauppiaalla tulee uravuosia täyteen kunnioitettavat 76.

– Näin on! Kolmivuotiaasta lähtien olen tehnyt kauppaa. Ensimmäisen vuoden kuljin talosta toiseen vielä tutti suussa, mutta hyvin tuloksin. Möin kaikkea pikkuhärpäkettä, nuppineuloista suksivoiteisiin. Suurempaa tavaraa en olisi jaksanut edes kantaa, Mauri paljastaa naureskellen.

Soinilaisessa kyläkauppiasperheessä varttunut Mauri sanoo kaupanteon olevan vahvaa verenperintöä.

– En olisi voinut edes kuvitella muuta ammattia. Taaperoikäisenä alkanut kaupanteko jatkui myös koulussa, jossa pääartikkelini olivat joulukortit. Kauppa kävi mukavasti ja rehtiin tyyliin. Tästä piti isäni huolen, sillä hän piti tarkkaa kirjaa myynneistä. Ja jos olin ottanut ylihintaa kauppatavarasta, jouduin palauttamaan rahat. Tämä opetti sen, että ahneudella ei pitkälle pötkitä.

Isä piti tarkkaa kirjaa myynneistä pikku-Maurin tehdessä kauppaa. – Ja jos olin ottanut ylihintaa kauppatavarasta, jouduin palauttamaan rahat.
Isä piti tarkkaa kirjaa myynneistä pikku-Maurin tehdessä kauppaa. – Ja jos olin ottanut ylihintaa kauppatavarasta, jouduin palauttamaan rahat. (Kuva Anne Anttila)

Kaupanteon pelisäännöt

Maurin kaupanteko jatkui läpi nuoruusvuosien Pohjanmaalta Venäjälle, jossa elämäntapakauppias sanoo saaneensa elämänsä parhaimman kauppakoulutuksen.

– Venäjällä opin kulkukaupan todelliset pelisäännöt; kaupanteossa on aina kaksi voittajaa, mutta suurin voittaja on kuitenkin tyytyväinen asiakas.

Tukkukauppiaana elämäntyönsä tehnyt Mauri Ahopelto sanoo ajautuneensa osto- ja myyntiliikkeen yrittäjäksi puolivahingossa. Alun pitäen kaikki alkoi toimettomuuden torjumisesta.

– Jäimme emännän kanssa eläkkeelle ja eihän se joutoihmisen elämä tuntunut liikkumaan tottuneelle oikein mukavalle. Niinpä vuokrasimme vanhan Työväentalon ja pistimme pystyyn joulumyymälän. Ajattelimme, että sesongin päätyttyä palaamme kiikkustuoliin, mutta kuinkas kävikään. Jatkoimme vuokrasopimusta ja tässä sitä ollaan. Hieman taisi lipsahtaa lapasista, Mauri taustoittaa naureskellen.

Kaikkea on -kaupasta löytyy myös todellisia aarteita, kuten tämä vuosimallia 1910 oleva kirjoituskone.
Kaikkea on -kaupasta löytyy myös todellisia aarteita, kuten tämä vuosimallia 1910 oleva kirjoituskone. (Kuva Anne Anttila)

Keräilijän tavarataivas

Maurin luotsaama Kaikkea on -kauppa on yksi Suomen suurimmista realisointikeskuksista ja samalla myös valtakunnallinen nähtävyys. Myynnissä on uutta ja vanhaa sekä artikkeleita postikorteista kuparipannuihin. Myös määrät ovat huimat, satatuhatta kirjaa ja parisataatuhatta muuta esinettä.

– Eihän tämä ihan tavallinen putiikki ole. Myytävää riittää ja katseltavaa vielä enemmän. Eikös se näin ole, että ihmisille täytyy antaa elämyksiä – muodossa tai toisessa, kauppias määrittelee hyväntuulisena.

Tavara kauppaan kulkeutuu Maurin mukaan kaikista eri ilmansuunnista ja monella eri tapaa.

– Uusi tulee ohi tukkurin, suoraan valmistajalta ja maahantuojalta. Vanha kulkeutuu vastaavasti kuolinpesien ja muuttolavojen kautta. Huonoa en ota enkä myy, sillä laatu on suorassa yhteydessä myös menestykseen.

Maurin osto- ja myyntiliike on suuri nähtävyys, jota tullaan katsomaan aina ulkomaita myöten.
Maurin osto- ja myyntiliike on suuri nähtävyys, jota tullaan katsomaan aina ulkomaita myöten. (Kuva Anne Anttila)

Lontoosta asti käydään ostoksilla

Maurin ihmekaupan kaikki myyntitavara on hyvässä järjestyksessä ja kauppias tietää tarkalleen, mikä mistäkin löytyy ja paljonko se maksaa. Kaupanteko on kaiken muun lisäksi myös mukavaa muistijumppaa. Kaikki löytyy, mikä on löydettävissä.

Keräilijän tavarataivaasta löytyy myös harvinaisia perinnetyökaluja, kuparipannuja sekä soittimia.

– Kuparipannujen suosio on tasainen, mutta myös posliini- ja lasitavara tekevät hyvin kauppansa.

Antiikin lisäksi Maurin liikkeestä löytyy myös retroa. Vanhasta tavarasta erityisesti 70-luvun retrotuotteet, kuten vanhat pöytäpuhelimet ja levysoittimet ovat kovassa nosteessa. Sen sijaan vanhojen kellojen arvo ja arvostus ovat yllättäen pudonneet, Mauri tietää kertoa.

– Lontoosta asti ovat käyneet ostoksilla. Varsinkin vanhat vinyylilevyt kiinnostavat ulkomaalaisia.

Kaupasta löytyykin lähes 50 000 vinyylilevyä.

Maurin kaupassa määrät ovat uskomattomat, vinyylilevyjä löytyy noin 50 000 kappaletta.
Maurin kaupassa määrät ovat uskomattomat, vinyylilevyjä löytyy noin 50 000 kappaletta. (Kuva Anne Anttila)

Noin 300 erilaista jouluvaloa

Mauri myy liikkeessään myös uutta. Varsinkin kissan- ja koiranruokia tullaan hakemaan yli maakuntarajojen.

– Myös pesuaineet ja tekstiilit tekevät hyvin kauppansa. Ja kesäisin myyn noin 5 000 säkkiä multaa.

Maurin kauppa tunnetaan myös Pupu-postikorteista sekä laajasta jouluvalovalikoimastaan.

– Ostin kerran, kun halvalla sain, muutaman lavallisen postikortteja. Tarkempi tutustuminen tuotteeseen paljasti, että jokainen kortti, joka ikinen, oli samanlainen, Niinpä tästä kaupasta eivät pääse enää Pupu-kortit loppumaan, Mauri paljastaa naureskellen.

Myöskään jouluvalojen osalta Maurin ei tarvitse koskaan myydä ”eioota”.

– Karkea arvio on, että täältä löytyy noin 300 erilaista jouluvaloa, joten käytännössä kaikki Suomeen tuodut jouluvalot löytyvät minulta.

Lue myös: Retromuotia ja tuulipukuja – Taimi Perkiömäeltä, 93, löytyy asusteita kuudelta vuosikymmeneltä

Kommentoi Facebookissa