SUOMI 100 Persoonallisen asusteliikkeen tyylikäs johtajatar, 93-vuotias Taimi Perkiömäki hallitsee liikemaailman kuviot. Takana on yli 65 muodintäyteistä yrittäjävuotta ja lukematon määrä unohtumattomia asiakastapaamisia.
Korkean ikänsä takia Taimi on siirtynyt hiljattain itse myyntityöstä syrjään, mutta seuraa kuitenkin tarkoin liikkeensä tapahtumia.
– Pääasiallinen vetovastuu yrityksestä on siirtynyt pojalleni ja asiakaspalvelusta vastaa hänen tyttärensä. Toivon tietenkin, että Perkiömäen ovet pysyvät vielä auki mahdollisimman pitkään, retrokauppias toivoo.
Pyhäjoella sijaitseva Asusteliike Perkiömäki on maankuulu neljän sukupolven vaatettaja. Pelkistetyn tyylikäs ulkokuori kätkee sisälleen tuhansien artikkeleiden aarreaitan sekä kuuden muotivuosikymmenen varaston.
– Kaikki on pyritty säilyttämään. ”Varaston loppuunmyyntejä” ei tässä liikkeessä ole aikaisemmin harjoitettu. Muodilla on oma kiertokulkunsa, joten aina on vanhoillekin asusteille löytynyt ostajansa, kauppias Perkiömäki luonnehtii tyytyväisenä.

Elävä legenda
Turhaan ei Asusteliike Perkiömäkeä kutsuta muotimaailman eläväksi legendaksi. Taimi ja hänen edesmennyt miehensä Leevi aloittivat kauppiasuran 1950-luvun alkumetreillä.
– Sattumalla oli sormensa pelissä. Kaikki tapahtui yllättäen, sillä emme osanneet Leevin kanssa edes haaveilla oman kaupan perustamisesta. Meille tarjottiin paikka, pelivälineet ja hyvät yhteistyökumppanit. Loppu oli itsestä kiinni, Taimi kertoo.
Vaikka matkan varrella on tarvittu sekä tahdonvoimaa että tuuriakin, niin kauppiaspari Perkiömäki on onnistunut luomaan yrityksen, jolla on sekä periaatteet että perinteet.
– Aloitimme tyhjästä. Emme ole koskaan eläneet massan mukana, emmekä myöskään ylittäneet voimavarojamme. Meillä on aina eletty niin sanottua ”tarkan markan” taloutta. Liikettä on laajennettu ilman velkataakkaa ja tavarat ostettu sisään selvällä rahalla, Taimi-rouva taustoittaa.
Kuuteen vuosikymmeneen mahtuu lukuisia nousu- ja laskukausia, joita kauppias luonnehtii opettavaisiksi ajan jaksoiksi.
– Säästäväisyys on avainsana, jota jokaisen yrittäjän kannattaa vaalia. Koskaan ei saa pistää viimeistä euroa kiertoon, sillä matka takaisin kestää yleensä pitkään, Taimi Perkiömäki neuvoo hymyillen.
”Asiakasta täytyy palvella”
Kauppias Taimi Perkiömäki asuu edelleen liikkeensä yläkerrassa. Aktiiviaikoinaan se oli yrittäjälle sekä luontevin että käytännöllisin ratkaisu.
– Tarvittaessa pystyin palvelemaan asiakkaita myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Jos joku on tarvinnut iltarientoihin uudet sukkahousut tai paremman paidan, en koskaan kieltäytynyt palvelemasta, kauppias sanoo hymyillen.
Tässä puodissa ei ole koskaan tuijotettu kelloon. Tuhansia asiakkaita palvellut kauppias harmittelee kuitenkin nykypäivän palvelutasoa. Asiakaspalvelu on pahasti karkuteillä.
– Pienissä liikkeissä osataan palvella, mutta tavarataloissa asiakkailla menee suurin osa ajasta myyjän etsimiseen. Vanhan kansan ihmisenä minulla on periaatteita, joita kunnioitan ja toivoisin myös muiden kunnioittavan. Näistä tärkein on asiakkaan tasavertainen arvostaminen. Korujen määrällä ei ole merkitystä ja minkkitukki sopii myös siivoojalle.
Pitkän linjan kauppiaana Perkiömäki tietää myös sen, ettei yrittäjyys ole itsestäänselvyys. Jokaisella alalla on vastoinkäymisiä ja niihin on osattava myös varautua.
– Kokemuksesta voin sanoa, että hankalistakin tilanteista selviää määrätietoisella rohkeudella ja ennen kaikkea periaatteella, ettei kassaan kilahtanutta euroa heitetä tuplana taivaalle. Terve tarkkuus ei ole koskaan haitaksi ja mikä tärkeintä; työtunteja ei kannata laskea, Taimi-rouva tietää kertoa.

Alkuperäistä ja uutta
Vaikka vuosikymmenten saatossa kaupankäynti on muuttanut muotoaan, niin Perkiömäen kaupassa kunnioitetaan kuitenkin ajan henkeä, unohtamatta myöskään vanhoja kauppiasperinteitä.
Tuhansien artikkeleiden asusteliikkeessä aika pysähtyy ja eri vuosikymmenet kohtaavat sulassa sovussa. Kuusi muodin vuosikymmentä ovat tyylikkäästi ja ennen kaikkea erittäin runsaslukuisesti edustettuina. Ottajansa löytyvät niin 50-luvun korseteille kuin 70-luvun tekokuitupuvuillekin.
Kauppansa tekevät myös isoäidin possunpunaiset puuvillapöksyt, teryleenit ja ihanat kukkamekot. Oma asiakaskuntansa löytyy myös hiihtohaalareille mallia Juha Mieto.
– Retrohenkisyys on muotia ja alkuperäiselle vintagelle löytyy aina kysyntää. Asiakkaat arvostavat nostalgiaa huokuvaa laatua. Asustekauppiaana rohkenen sanoa suoraan, että ennen vaatteet olivat kestäviä, pestäviä ja tyylikkäitä. Nykyään laatu täytyy määritellä hieman eri tavalla, Taimi-rouva muotoilee kohteliaasti.
Perkiömäen luotsaamasta muodin aarreaitasta löytyy myös alkuperäistä kasari- ja ysärimuotia. Värikylläinen 80- ja 90-luvun muoti on noussut Taimi Perkiömäen mukaan arvoon arvaamattomaan.
– Trendikäs retromuoti valuttaa väkeä muotipuotiini ympäri Suomen. Hittituotteet kuudelta eri vuosikymmeneltä puhuvat omaa kieltään ja paljastavat samalla, että muoti on suurista muutosten tuulista huolimatta säilyttänyt ajattomuutensa, Pyhäjoen retrokauppias iloitsee.
Ilman vuosikertalisiä
Vaikka Perkiömäen perheen luotsaamassa koko kansan muotipuodissa kauppa käy, niin yhä edelleen Taimi-rouvan varastoista löytyy kymmenien jo lakkautettujen asustetehtaiden aarteistoa. Käytännössä hyllyillä notkuu jopa sadan eri vaatetehtaan tuotantoa joista osa on edelleen avaamattomissa laatikoissa.
Nostalgia nostelee päätään, kun silmäilen nimiä; Tiklas, Essilä, Kestilä, Naisten Pukutehdas ja Kaunotar. Kaikissa tuotteissa ovat paikallaan myös alkuperäinen hintalappu sekä tuotemerkintä.
– Katsohan! Näissä vaatteissa eivät saumat repeile eikä napit retkota. Ennen tehtiin täyttä laatua, kauppias Perkiömäki esittelee tyytyväisenä.

Kauppias sanoo olevansa harmissaan suomalaisen vaateteollisuuden alasajosta.
– Mukana upposi myös laatu. Suomalainen työ takasi aikoinaan tuotteet, joita oli ilo myydä. Nykyään sanaa ”laadukas” voidaan käyttää hyvin harvojen merkkien kohdalla. Tämä lienee yksi syy myös siihen, että aito ja alkuperäinen vintage ovat säilyttäneet suosionsa.
Taimi Perkiömäki huokaa syvään muistellessaan myös aikaa, jolloin markka vaihtui euroiksi.
– Hinnoittelimme jokaisen tuotteet uudelleen ja erikseen. Olihan se kova ja pitkäkestoinen urakka, mutta tehty mikä tehty. Pyöristimme mummonmarkat suoraan euroiksi, joten myyn vintagea edelleen ilman vuosikertalisiä, Taimi-rouva paljastaa hymyillen.
Paola Suhosen löytö
Taimi Perkiömäki ei tee numeroa asiakkaistaan eikä varsinkaan julkisuuden henkilöistä, jotka ovat löytäneet tiensä persoonalliseen muotipuotiin. Pitkän linjan yrittäjä kuitenkin myöntää, että vuosikymmenten saatossa Perkiömäki on saanut kunnian vaatettaa paikallisten ja ohikulkijoiden lisäksi myös eturivin julkimoita.
Yksi kuuluisimmista lienee tunnettu vaatesuunnittelija Paola Suhonen, joka nosti aikoinaan Helsingin Sanomissa olleessa haastattelussa Asusteliike Perkiömäen Pariisin rinnalle.
– Suhosen vierailu oli erittäin iloinen yllätys. En muista tarkalleen, mitä kaikkea hän osti, mutta veikkaanpa, ettei Paola aivan tyhjin käsin kotiin lähtenyt, Taimi-rouva hymähtää salaperäisenä.
Myös teatterimaailma on täydentänyt puvustojaan retrokaupan valikoimilla. Useimmat teatterit, pääkaupunkiseutua myöten, ovat hakeneet asusteita näytelmiinsä.
– Ainakin 70-luvun nahkatakit, kengät ja leveälahkeiset farkut ovat tehneet kauppansa, kauppias iloitsee.
Taimi-rouvan mukaan 70-luvun muoti on edelleen erittäin haluttua, joskin nykyään suositaan myös väreistä ja olkatoppauksistaan tunnettua 80-lukua. Erityisesti kyseisen aikakauden kahisevat ulkoiluasut ovat nousseet hitiksi. Kysyntää riittää myös miesten puvuille ja froteisille haalareille.
– Kestosuosikin ykköspaikkaa pitää kuitenkin hallussaan kasarimuodin klassikoksi noussut, neonväreissä kylpevä tuulipuku. Ajatonta ja huoletonta. Niistä on tehty muotipuotini tarjonta, Perkiömäki listaa naureskellen.

Surutyö tiskin takana
Reilun kymmenen vuoden ajan Taimi Perkiömäki on asuttanut kaupan yläkertaa yksin.
– Olimme Leevin kanssa erottamaton kauppiaspari. Meillä oli selkeä työnjako. Yhdessä palvelimme asiakkaita, mutta Leevi vastasi paperihommista ja minä keitin perunat.
Myös elämän perussäännöistä Perkiömäen kaksilapsisessa kauppiasperheessä pidettiin tiukasti kiinni. Perhearvoista ei tingitty.
– Koskaan ei ollut niin kiire, etteikö aikaa jäänyt iltasadulle ja yhteiselle aamupuurolle. Myös keskinäiset välit pyrittiin pitämään tasapainossa. Riidatkin sovittiin ennen nukkumaanmenoa, sillä murheita oli turha raahata tiskin taakse. Palveluhan siitä olisi kärsinyt, Taimi-rouva summaa.
Leskeksi jäätyään Taimilla käväisi mielessä ohikiitävä ajatus siitä, millaista elämä olisi vapaaherrattarena.
– Onneksi mielenkummajainen kesti vain muutaman sekunnin. Tein surutyötä tiskin takana ja itkin ikävääni konttorissa. Näin jälkeenpäin voin sanoa, että yrityksen ansiosta selvisin pahimman ylitse, Taimi kuvailee hiljaisena.
Vaikka syvimmät surun haavat ovat Taiminkin kohdalla arpeutuneet, niin muistot pitävät edelleen otteessaan. Katse pysähtyy usein pariskunta Perkiömäestä otettuun yhteiskuvaan.
– Tässä oli vielä kaikki hyvin. Kuva on otettu vain muutama kuukausi ennen Leevin sairastumista. Kaipaus on edelleen syvä, Taimi huokaa silmäkulmiaan pyyhkien.
Kommentoi Facebookissa