Mazdalla kovat lupaukset uudesta bensakoneesta – jopa sähkömoottoreita puhtaampi

Nykyiset bensamoottorit korvataan kahden vuoden päästä Skyactiv-X:llä, jossa luvataan olevan suorastaan vallankumouksellisia piirteitä.

Nykyiset bensamoottorit korvataan kahden vuoden päästä Skyactiv-X:llä, jossa luvataan olevan suorastaan vallankumouksellisia piirteitä. (Kuva Mazda)

Merkki on niputtanut erilaisia kulutusta pienentäviä innovaatioita Skyactiv-brändinsä alle.

AUTOT Vaikka sähkömoottoreiden esiinmarssi jatkuu hurjalla vauhdilla, autonvalmistajat panostavat edelleen myös perinteiseen polttomoottoriteknologiaan. Japanilaismerkki Mazda on niputtanut erilaisia kulutusta pienentäviä innovaatioita Skyactiv-brändinsä alle, ja valmistajan nykyiset bensamoottorit edustavat niin sanottua Skyactiv-G-sarjaa. Se korvataan kahden vuoden päästä Skyactiv-X:llä, jossa luvataan olevan suorastaan vallankumouksellisia piirteitä.

Uusissa bensakoneissa käytetään nimittäin puristuspainesytytystä, jota on hyödynnetty tähän asti ainoastaan dieselmoottoreissa. Spark Controlled Compression Ignition -niminen systeemi sekoittaa moottorin sylinterissä bensaa ja ilmaa tavallisen bensakoneen tapaan, mutta polttoaineseos sytytetään pienemmillä kierroksilla puristuspaineella ilman sytytystulppia. Niiden kipinää tarvitaan vasta suuremmalla rasituksella, ja kuskin ei pitäisi huomata mitään eroa sytytystapojen välillä.

Polttoainetta tarvitaan tämän seurauksena paljon vähemmän kuin perinteisissä bensakoneissa suurimmalla osalla kierrosalueesta. Mazda väittää, että bensakoneiden taloudellisuus paranee innovatiivisen sytytyksen myötä jopa 30 prosentilla nykyisiin myllyihin verrattuna, jolloin ne olisivat vähintään samaa tasoa tai jättäisivät jopa merkin Skyactiv-D-dieselit taakseen.

Uusissa bensakoneissa käytetään puristuspainesytytystä, jota on hyödynnetty tähän asti ainoastaan dieselmoottoreissa.
Uusissa bensakoneissa käytetään puristuspainesytytystä, jota on hyödynnetty tähän asti ainoastaan dieselmoottoreissa. (Kuva Mazda)

Muihin etuihin kuuluvat merkin lupausten mukaan pienemmät typen oksidipäästöt sekä parempi lämpötehokkuus, ja myös suorituskyvyn ja kaasuvasteen pitäisi kohentua nykymoottoreihin verrattuna. Mazda menee jopa niin pitkälle, että se väittää uutuuskonettaan sähkömoottoreita puhtaammaksi.

Japanilaiset ovat laskeneet hiilidioksidipäästöt niin sanotulla well-to-wheel-periaatteella, jossa huomioidaan auton koko elinkaari. Mazdan mielestä periaatteessa nollapäästöiset sähköautot eivät yllä samaan puhtauteen, koska suuri osa maailman sähköstä tuotetaan edelleen fossiilisten polttoaineiden avulla.

Japanilaisilla on kestävälle kehitykselle oma Zoom-Zoom 2030 -niminen suunnitelmansa, jonka mukaan merkin keskimääräisiä well-to-wheel-päästöjä aiotaan pienentää puolella vuoteen 2030 mennessä. Verrokkina käytetään vuoden 2010 tilannetta, ja vuoteen 2050 mennessä päästöjä on tarkoitus leikata peräti 90 prosentilla. Mazda on kehittänyt uutta sytytystekniikkaa jo usean vuoden ajan, mutta toki merkki panostaa myös sähkömoottoreihin.

Mazda aikoo tuoda sähköteknologiaa mallistoonsa vuodesta 2019 alkaen. Sähkökäyttöisten autojen myynti keskitetään kuitenkin niille markkina-alueille, joilla tuotetaan sähköä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Myös polttomoottoreihin investoidaan pitkälle tämän jälkeenkin, koska niiden kysyntä on jatkuvassa kasvussa kehittyvien talouksien maissa.

Kommentoi Facebookissa