Mediat etsivät yli tuhat verottajan piilottamaa suurituloista – kärkinimistä joka toinen uskoi avoimuuteen

Suurituloisten tulojen ja verojen salaaminen herättää tunteita.

Suurituloisten tulojen ja verojen salaaminen herättää monenlaisia tunteita. (Kuvituskuva Fotolia)

Avoimien verotietojen puolesta on vedonnut muun muassa pääministeri Sanna Marin.

VEROTUS Verohallinto ei luovuttanut tänä vuonna medialle noin 4000 hyvätuloisen, yhteensä yli 100 000 euroa pääoma- ja ansiotuloina ansainneiden verotietoja. Verotietojen luovuttamista on voinut vastustaa syyllä, joka on voinut liittyä esimerkiksi terveyteen, omaan tai läheisten turvallisuuteen tai omassa ammatissa tai työtehtävässä toimimiseen.

Kyseiset tiedot on mahdollista kuitenkin saada verottajalta, mutta ne joudutaan hakemaan ja täydentämään yksitellen. Verottajan tulkintaa on kritisoitu muun muassa pääministeri Sanna Marinin sekä monen mediatalon taholta. Ratkaisun on katsottu olevan yhteiskunnan läpinäkyvyyden vastaista.

– Minun mielestäni olisi hyvä, että verotiedot olisivat avoimia. Tämä on meidän yhteiskuntamme yksi perusperiaatteista ja kivijaloista, että tieto on avointa, pääministeri kommentoi.

Eri mediat selvittivätkin heti verotietojen tultua julkiseksi suuren osan tulonsa ja veronsa piilottaneista suurituloisista. Nyt listaa on täydennetty ja muun muassa Helsingin Sanomat on avannut uudelleen täydennetyn verokoneensa.

Tietonsa piilottaneiden kärkinimi, suursijoittaja Ilkka Brotherus ansaitsi viime vuonna 65,8 miljoonaa euroa pääomatuloja. Jättimäiset tulot johtuvat Amer Sportsin myynnistä Kiinaan, Sinituotteen pääomistaja Brotherus oli myös Amerin suuromistajia. Brotherus maksoi veroja yhteensä 22,4 miljoonaa euroa.

Avoimesti tulonsa kertoi taas listan kakkonen, Petri Järvilehto. Seriouslyn luova johtaja on työskennellyt myös muissa suurissa suomalaisissa peliyhtiöissä. Järvilehdon tulot viime vuonna olivat 30,5 miljoonaa euroa, joista hän maksoi 10,4 miljoonaa euroa veroja.

Kolmanneksi suurituloisin, hammashoidon välineistöä valmistavan Planmecan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Kyöstilä salasi puolestaan 21,5 miljoonan euron tulonsa. Neljäntenä listalla olevalla Jorma Takasella ei ollut 17,3 euron tuloissa syytä peittelyyn, Takasen osittain omistama elektromekaanisia lukkoja valmistavan iLoq myytiin viime vuonna pääomasijoittaja Nordic Capitalille.

Viidentenä tulolistalla löytyvä Supercell-mies Ilkka Paananen kertoo tunnetusti avoimesti tulonsa ja maksaa mielihyvin veronsa, nyt Paanasen kokonaistulot olivat yhteensä 15 miljoonaa, josta hän maksoi veroa 7,2 miljoonaa. Monena vuonna Suomen parhaaksi veronmaksajaksi nimetyn Ilkka Paanasen veroprosentti oli 48.

Lue myös: Suomen parhaan veronmaksajan titteli vaihtui – pelialan konkari maksoi veroja yli 10 miljoonaa

Kommentoi Facebookissa