VEROTIEDOT Viime vuoden verotietojen tultua julkisiksi media on voinut tarkastella, kuinka tulot ja verot jakautuvat Suomessa. Tänä vuonna verotietojen tilastointi ei ole yhtä yksinkertaista kuin aikaisemmin, sillä Verohallinto ei luovuttanut medialle yli 4000 hyvätuloisen, yhteensä yli 100 000 euroa pääoma- ja ansiotuloina ansainneiden verotietoja.
Verotietojen luovuttamista on voinut vastustaa syyllä, joka on voinut liittyä esimerkiksi terveyteen, omaan tai läheisten turvallisuuteen tai omassa ammatissa tai työtehtävässä toimimiseen. Verohallinto on käytännössä hyväksynyt lähes kaikki hakemukset.
Viime vuoden verotietojen 5000 kärkinimen joukosta verokoneista puuttuukin lähes 900 nimeä, joista suurin osa on Uudeltamaalta. Kyseiset tiedot on mahdollista kuitenkin saada verottajalta, mutta ne joudutaan hakemaan ja täydentämään yksitellen.
Tietonsa piilottaneista on paljastunut, että suursijoittaja Ilkka Brotherus ansaitsi viime vuonna 65,8 miljoonaa euroa pääomatuloja. Jättimäiset tulot johtuvat Amer Sportsin myynnistä Kiinaan, Sinituotteen pääomistaja Brotherus oli myös Amerin suuromistajia.
Lisäksi tietonsa salanneiksi ovat ilmenneet myös hammashoidon välineistöä valmistavan Planmecan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Kyöstilä 21,5 miljoonan euron tuloilla, sekä Sanoma Oy:n suuromistajat, 14,7 miljoonaa ansainnut Lars Langenskiöld ja Rafaela Seppälä 11,5 miljoonan euron ansioilla.
Medioille luovutettavan listan mukaan Suomen paras veromaksaja on joka tapauksessa vaihtunut. Edellisenä vuonna eniten ansainnut ja tuloistaan tuolloin huimat yli 40 miljoonaa euroa veroja maksanut Supercell-mies Ilkka Paananen on luovuttanut paikkansa toiselle pelialan konkarille Petri Järvilehdolle. Seriouslyn luova johtaja on aikaisemmin työskennellyt myös muissa suurissa suomalaisissa peliyhtiöissä kuten Roviolla peliliiketoiminnan johtajana ja Remedyn luovana johtajana.
Petri Järvilehdon tulot viime vuonna olivat 30 548 917 euroa, josta ansiotulojen osuus oli hillitympi 179 429 euroa. Veroja Järvilehto maksoi 10 398 097 euroa eli 34,0 prosenttia tuloistaan. Yli 30 miljoonan euron pääomatulot selittyvät yrityskaupalla. Yhtiöt eivät kerro kauppasummaa, mutta israelilainen pelijätti Playtika maksoi viime vuonna myydystä suomalaisesta pelitalosta mediatietojen mukaan noin 250 miljoonaa euroa. Seriously tunnetaan parhaiten Best Fiends -ötökkäpeleistä.
Ilkka Paananen on nyt parhaiden veronmaksajien kakkonen yli 7 miljoonan euron maksetuilla veroilla ja toinen Supercell-mies Mikko Kodisoja kolmas yli 6 miljoonan veroillaan. Paanasen kokonaistulot olivat liki 15 miljoonaa euroa ja veroprosentti 48, Kodisojan tulot lähes 13 miljoonaa ja veroprosentti 47,2.
Parhaiden veronmaksajien listan neljäntenä on Jorma Takanen Pohjanmaalta, hänen tulonsa olivat yhteensä 17 284 796 euroa. Myös Takasen ansiotulot ovat maltilliset 211 782 euroa ja pääomatulot 17 073 014 euroa. Hän maksoi veroa 5 874 798 eli 34,0 prosenttia tuloista. Takasen osittain omistama elektromekaanisia lukkoja valmistavan iLoq myytiin viime vuonna pääomasijoittaja Nordic Capitalille 190 miljoonalla.
Veronmaksajien viitosnimi, Kiilto Oy:stä tuttu Jussi Solja maksoi yli 12 miljoonan euron tuloistaan yli 4 miljoonaa veroja. Ohjelmistoyhtiönsä amerikkalaisille pääomasijoittajille myynyt pohjanmaalainen Niclas Lundell maksoi puolestaan 11 miljoonan euron pääomatuloistaan 3,8 miljoonaa euroa veroja, samoin kuin kymenlaaksolainen elintarvikeyrittäjä Tuomas Kukkonen, joka myi osaltaan omistustaan perheyritys Kaslinkistä.
Ensimmäinen nainen parhaiden veronmaksajien listalla on kahdeksantena oleva kuolinpesä, Fiskarsin omistajiin kuuluneen Gerda Margareta Gripenbergin 11 miljoonan euron pääomatuloista maksettiin 3,7 miljoonaa euroa veroja. Top 10 -listan viimeiset, 7,3 miljoonan euron tuloista 3,6 miljoonaa veroja maksanut Janne Snellman sekä 8,7 miljoonasta 3,16 miljoonaa euroa veroja maksanut Lassi Leppinen,ovat jälleen tuttuja Supercellistä.
Kärkilistan ulkopuolelta voidaan huomioida Suomen rikkaimmaksi mieheksikin kutsutun Antti Herlinin maksaneen yksityishenkilöistä 11. eniten veroja eli 3 137 495 euroa, yhteensä 8 756 228 euron tuloista.
Vastaamo-kohussa julkisuuteen joutunut entinen toimitusjohtaja Ville Tapio omisti yhtiöstä ennen yrityskauppoja liki 70 prosenttia ja hänen vanhempansa loput. Tapio omistaa edelleen yhtiöstä 27 prosenttia. Ville Tapion pääomatulot olivat viime vuonna 3 371 086 euroa ja ansiotulot 74 271 euroa, veroja hän maksoi liki 1,2 miljoonaa euroa.
- Artikkelia täydennetään tarvittaessa
Lue myös: Salainen testamentti repi suvun välit – näin miljardööri Antti Herlinistä tuli Suomen rikkain mies
Kommentoi Facebookissa