Menettääkö suomalainen urheilu rahoituksensa? – Jan Vapaavuori huolissaan

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2020-24

Jan Vapaavuori valittiin Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2020-2024. (Kuva AOP)

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori painottaa, että liikunta ja urheilu ovat syyttömiä Veikkauksen ongelmiin.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitean tuore puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Olympiakomitean budjetin olevan toistaiseksi kunnossa. Urheilun ja liikunnan rahoituksesta hän on kuitenkin hyvin huolissaan.

Olympiakomitean rahankäytössä oli muutama vuosi sitten paljonkin epäselvyyksiä. Hiljattain kontrolli on saatu kuitenkin paremmalle tolalle.

– Menokontrolli on hyvä. Budjetit pitävät ja oma varainhankinnan osalta tilanne varsin hyvä. Tämän vuoden budjettiin omasta varainhankinnasta asetettu tavoite on täyttymässä, mutta jatkossa oma varainhankinta tarvitsee kasvua, Vapaavuori sanoi.

Vuosikymmenien ajan Olympiakomitean talous on ollut riippuvainen monopolijätti Veikkauksen tuloutuksista. Ongelmapelaamisesta ei ole poliitikkojen toimesta juuri välitetty, vaan rahapelimonopolista on pidetty kiinni. Urheilu ja liikunta ovat saaneet vuosittain reilut 150 miljoonaa euroa.

Veikkaus teki suomalaisista urheilujärjestöistä eräänlaisia lihavia kissoja. Kun yhteiskunta sitten heräsi ongelmapelaamisen kasvaviin määriin, oli poliitikkojen pakko ryhtyä keskustelemaan toimista pelihaittojen vähentämiseksi.

Peliautomaatteja on vähennetty. Se tarkoittaa automaattisesti, että Veikkauksen tuotot pienenevät.

– Veikkauksen tuloutus edunsaajille uhkaa vähentyä. Olympiakomitea on vakuuttunut, että asia voidaan ratkaista sillä lailla, että Veikkauksen tuloutus siirretään suoraan valtionbudjettiin, tai että osa rahoista budjettirahoituksen piiriin ja osa edelleen Veikkauksen kautta, kommentoi Vapaavuori.

Liikuntaan sijoitetut rahat maksavat itsensä yhteiskunnalle takaisin. Kuka tahansa tajuaa, mikä merkitys liikunnalla on kansanterveydelle.

Siltikään hallitus ei ole luvannut, että urheilua ja liikuntaa tuettaisiin valtion budjetista tulevina vuosina enää samoilla summilla kuin tuettiin ennen Veikkauksen peliautomaattien karsimista.

– Olennaisempaa olisi, että liikunnan ja urheilun rahoitus voitaisiin turvata kuten ennenkin. Liikunta ja urheilu ovat syyttömiä haasteisiin, joiden edessä Veikkaus on. Liikunnan merkitys ei ole vähentynyt, vaan kasvanut. 150-160 miljoonaa on erittäin pieni summa verrattuna niihin hyötyihin, mitä liikunnalla ja urheilulla on, toteaa Vapaavuori.

Veikkauksen tuloista maksettavia rahoituksia on ehdotettu siirrettäväksi valtion budjettiin. Tällä tavalla valtio ainakin voisi välttää kiusallisen faktan, että urheilua ja liikuntaa rahoitetaan suoraan rahapeliongelmaisten lompakoista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tokion olympialaisiin valittiin lisää suomalaisia – mitaliodotukset matalalla

Kommentoi Facebookissa