Tokion olympialaisiin valittiin lisää suomalaisia – mitaliodotukset matalalla

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä. (Kuva AOP)

Ella Junnila, Kristian Pulli, Tuula Tenkanen, Henri Ruoste ja Ida Hulkko valittiin ensi kesänä järjestettäviin Tokion kesäolympiakisoihin.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ilmoitti keskiviikkona viidestä uudesta urheilijavalinnasta tulevana kesänä järjestettäviin Tokion kesäolympiakisoihin. Olympiajoukkueen koko on nyt 12 urheilijaa.

Ensimmäisessä valinnassa joulukuussa 2019 joukkueeseen nimettiin maantiepyöräilijä Lotta Henttala, uimari Matti Mattsson, haulikkoampuja Satu Mäkelä-Nummela, kävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen, purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén, estejuoksija Topi Raitanen sekä purjehtija Kaarle Tapper. Nyt valituiksi tulivat Ida Hulkko (uinti), Ella Junnila (yleisurheilu, korkeushyppy), Kristian Pulli (yleisurheilu, pituushyppy), Henri Ruoste (kouluratsastus) ja Tuula Tenkanen (purjehdus).

Pulli ja Junnila hyppäsivät viime perjantaina Puolan Torunissa järjestetyissä EM-hallikisoissa pronssia. Samalla he sinetöivät olympiapaikkansa rikkomalla olympiarajan.

Hulkko alitti 100 metrin rintauinnissa viime kesänä Suomen ennätysajallaan 1.06,90 Tokion olympiarajan. Tenkanen sai Suomen maapaikan Laser Radial -luokkaan ja Ruoste puolestaan lunasti olympiapaikkansa rankingjärjestelmän kautta.

Keskiviikkona Tokioon valituista urheilijoista realistisin mitalimahdollisuus on Tenkasella. Hän on saavuttanut Laser Radial -luokassa MM-hopeaa 2013 sekä EM-pronssia 2015 ja 2016. Rio de Janeiron olympialaisissa Tenkanen sijoittui viidenneksi ja oli koko kisojen toiseksi menestynein suomalaisurheilija.

Pulli ja Junnila ovat vahvoja kandidaatteja olympiafinaaliin, mutta mitali olisi molemmilta jättiyllätys. Hulkon ja Ruosteen osalta mitaliodotukset eivät ole realistisia.

Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 Suomella oli tositoimissa 56 urheilijaa 16 lajissa. Lajimääräedustus oli Suomen uusi ennätys, jos Helsingin 1952 olympialaisia ei lasketa. Ennätys johtui siitäkin, että Kansainvälinen Olympiakomitea KOK halusi laajentaa eri lajien edustuspohjaa rankingsysteemien muutoksilla.

Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan Tokiossa tultaneen näkemään tositoimissa viitisenkymmentä suomalaisurheilijaa. Lehtimäki pitää todennäköisenä, että 16 lajiin saataisiin Tokiossakin suomalaisedustusta.

Eniten urheilijoita Suomella tulee olemaan Tokiossa yleisurheilussa, uinnissa ja purjehduksessa. Golfiin tultaneen saamaan täydet joukkueet.

Mitaliodotukset tuskin ovat korkealla. Rion olympialaisissa Mira Potkosen nyrkkeilypronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi.

Olympiadin kokonaistavoite Olympiakomitealla on kymmenen mitalia, joista kuusi saavutettiin Pyeongchangin 2018 talviolympialaisissa. Tokiossa pitäisi siis saavuttaa neljä mitalia.

Neljän mitalin toteutuminen ei nykyisellä tasolla ole Suomen joukkueessa realismia. Kaksikin mitalia olisi jo hyvä tulos, jolla Rio de Janeiron surkeudesta mentäisiin ainakin eteenpäin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hurja suomalaisilta! – Lotta Kemppiselle EM-hopeaa ja Ella Junnilalle pronssia

Kommentoi Facebookissa