Merenkurkussa kartoitetaan vedenalaisia hiekkasärkkiä – kolme tiimiä sukeltamassa

Sukeltaja työssään vedenalaisen monimuotoisuuden inventointiohjelman puitteissa Norrskärissä.

Sukeltaja työssään vedenalaisen monimuotoisuuden inventointiohjelman puitteissa Norrskärissä. (Kuva Essi Keskinen/Metsähallitus)

Työtä tehdään videokuvaamalla, sukeltamalla ja viistokaikuluotaamalla.

LUONTO Tänä kesänä Merenkurkussa kuhisee. Alueen ainutlaatuista meriluontoa on kartoittamassa kolme eri Luontopalvelujen meriluontotiimiä.

Kesän kartoitusten tarkoituksena on oppia tuntemaan paremmin Suomen ainoan Unescon maailman luonnonperintökohteen vedenalaiset Natura-luontotyypit.

Merenkurkussa keskitytään muun muassa ulkosaariston vedenalaisten hiekkasärkkien kartoittamiseen. Tähtäimessä ovat myös erityisen matalat alueet. Kansallisessa vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmassa VELMU:ssa kartoitettiin Suomen vedenalaisen luonnon lajeja ja luontotyyppejä vuosina 2004–2015.

Interreg-hankkeet Kvarken flada ja SeaGIS 2.0 kartoittavat meriluontoa sekä pinnan alta että päältä. Pohjanlahden seitsenhenkinen VELMU 2 -meriluontotiimi jatkaa siitä mihin VELMU 1 päättyi. VELMU 2 tähtää aiemmin kerätyn tiedon täydentämiseen, mallinnusten parantamiseen ja erityisten matalien alueiden ja niiden uhanalaisen lajiston inventointiin.

Kerätty tieto julkaistaan Meren aarteet -nimisenä tietokirjana loppukesästä 2017.

Luotaukset ja käytössä oleva geologinen tieto eivät tällä hetkellä yksin riitä kaikkien vedenalaisten hiekkasärkkien paikantamiseen, vaan hiekkasärkkämallinnukset täytyy varmistaa maastossa. Työtä tehdään videokuvaamalla, sukeltamalla ja viistokaikuluotaamalla.

Heinäkuun aikana VELMU 2 -meriluontotiimi siirtyy Kokkolaan ja loppukesäksi Hailuotoon.

Ulkokrunnin vedenalaisia hiekkasärkkiä.
Ulkokrunnin vedenalaisia hiekkasärkkiä. (Kuva Essi Keskinen/Metsähallitus)

Kommentoi Facebookissa