NÄYTTELYT EMMA ‒ Espoon modernin taiteen museossa on avautunut Meret Oppenheimin yllätyksellistä surrealismia esittelevä näyttely Mielen peilit. Samanaikaisesti avattiin myös tanskalaisen John Kørnerin kokemuksellinen installaatio Tripoli-Lampedusa.
Mielen peilit on laaja katsaus Meret Oppenheimin (1913 Berliini–1985 Basel) monimuotoiseen taiteeseen, joka ulottu yli viidelle vuosikymmenelle. Näyttelyssä on noin 200 teosta: esinehybridejä, maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, koruja ja kokeellista muotia sekä taiteilijan runoja.
Meret Oppenheim oli surrealismin radikaali uudistaja, joka erottui selkeästi miespuolisista aikalaisistaan. Salvador Dalin ja Max Ernstin suurieleisestä taiteesta poiketen Oppenheimin surrealismi oli älyllistä, leikkisää ja perinteisiä sukupuolirooleja haastavaa. Hän halusi kyseenalaistaa modernissa yhteiskunnassa vallitsevia normeja ja uskoi, että mieli on androgyyni.

Oppenheim käytti erityisesti muotia keinona tutkia identiteetin rajoja, ja loi yllättävillä materiaali- ja esineyhdistelmillä mitä mielikuvituksellisimpia asusteita ja koruja. Surrealistina Oppenheim uskoi runouden, mielikuvituksen, unien, piilotajunnan ja luonnon voimaan, ja hän pyrki yhdistämään taiteen ja elämän. Taideteoksen tuli aiheuttaa muutos katsojassa.
EMMAn näyttelyarkkitehtuurin lähtökohtana on kuraattori Tiina Penttilän konsepti, joka peustuu surrealisteille tärkeään ajatukseen: mieli kuvataan talona erilaisine huoneineen. Neljä erilaista tilaa – kuriositeettikabinetti, buduaari, unitila ja peilisali – avaavat Oppenheimin taidetta surrealismille ominaisten elementtien ja tunnelmien kautta.
Oppenheimin tuotannon lisäksi mukana on myös valikoima samanhenkisiä teoksia hänen taiteilijaystäviltään, kuten Man Raylta (1890–1976) ja Daniel Spoerrilta (s. 1930) sekä valokuvia ja muotokuvia Oppenheimista itsestään.
Näyttelyn teoskokonaisuus on koostettu eurooppalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Osin EMMAn kuratoima näyttely perustuu kokonaisuuteen jonka takana on keräilijä-galleristi Thomas Levy (LEVY Galerie, Hampuri), joka henkilökohtaisesti tunsi Meret Oppenheimin. Tuotannollinen yhteistyökumppani on ARTOMA Art and Cultural Management.

Samanaikaisesti Oppenheimin näyttelyn kanssa avataan John Kørnerin (1967, Århus) yhden teoksen näyttely. Kørner on muuntanut EMMAn Areena-tilan kolmiulotteiseksi maalaukseksi, johon katsoja voi kävellä sisään. Katsojan edessä kohoava jättimäinen aalto kätkee sisäänsä kaksi venettä, johon toiseen voi nousta tanssimaan.
Kørnerin taide ammentaa oman aikamme polttavista kysymyksistä, kuten esimerkiksi globaalista epätasa-arvosta. Taiteilija kysyy minkälaista hyvinvointia arvostamme ja haluamme yhteiskunnassa edistää. Hänen lähestymistapansa on poliittinen, mutta samalla runollinen ja merkityksiä avoimeksi jättävä. Poikkeuksena moniin pakolaiskriisiä käsitelleisiin viimeaikaisiin taideteoksiin nähden teos ei kuvaa pakolaisia. Se kuvaa pikemminkin meitä itseämme.
Taiteilija kysyy, onko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamme vaarassa vai onko kyse haluttomuudestamme jakaa osaksemme kertynyttä vaurautta? Tanskalaisen sanonnan mukaan ”Festen fortsætter – juhlat jatkuvat”, mutta kenen osalta?
- Meret Oppenheim: Mielen peilit 14.2.–12.8.2018
- John Kørner: Tripoli – Lampedusa 14.2.–29.7.2018
Kommentoi Facebookissa