Merihätään joutunut risteilyalus suuntaa satamaan – satoja matkustajia on ehditty jo evakuoida

Norjalaismedian mukaan merihätään joutuneen aluksen kapteeni olisi suomalainen, ja henkilökunnassa olisi 45 eri kansallisuuden edustajia.

Norjalaismedian mukaan merihätään joutuneen aluksen kapteeni olisi suomalainen, ja henkilökunnassa olisi 45 eri kansallisuuden edustajia. (Kuva AOP)

Norjan rannikolla olevan Viking Sky -risteilyaluksen moottorit on saatu jälleen toimimaan.

MERIHÄTÄ Norjan Tromssasta Stavangeriin matkalla ollut Viking Sky -risteilyalus lähetti viikonloppuna hätäviestin. Aluksessa oli moottorivika ja se ajautui myrskyssä lähelle Pohjois-Norjan karikkoista rannikkoa. Pelastusoperaatioita on vaikeuttanut yli 20 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli ja kova aallokko, myös apuun tulleeseen Hagland Captain -nimiseen rahtialukseen tuli moottorivika.

Risteilyaluksella oli 1373 henkeä, joista noin 915 oli matkustajia. Verdens Gang -lehden mukaan aluksen kapteeni olisi suomalainen, ja henkilökunnassa olisi 45 eri kansallisuuden edustajia. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan risteilyalukselta on helikoptereiden avulla onnistuttu pelastamaan kuitenkin jo lähes 500 henkilöä.

NRK:n mukaan evakuoiduista matkustajista kolme on loukkaantunut vakavasti, pahiten noin 80-vuotias nainen, lisäksi kahdella 70-vuotiaalla miehellä on vakavia vammoja. Kymmenkunta matkustajaa on viety sairaalahoitoon.

Viking Sky sai yön aikana kuitenkin kolme moottoriaan toimimaan, ja se on lehtitietojen mukaan suuntaamassa maihin 2–3 solmun nopeudella. Hinaajat ovat avustamassa risteilyaluksen Moldenin kaupungin satamaan. Tuulikin on tyyntynyt noin 5–10 metriin sekunnissa.

Evakuoiduista matkustajista valtaosa on amerikkalaisia tai brittejä, mutta pelastusviranomaisten mukaan pelastettujen matkustajien joukossa on myös 14 muun maan kansalaisia. Tiettävästi suomalaisia ei ole mukana.

STT:n operaation kriisijohtajalta saaman tiedon mukaan matkustajia kuljetetaan ensin vastaanottokeskukseen Fraenaan ja sen jälkeen osa viedään Moldeen. Matkustajia sijoitetaan myös muun muassa rannikkopaikkakuntien hotelleihin.

Lue myös: Suomalaisaluksen miehistölle kunnianosoitus – osoittivat erityistä rohkeutta merellä

Kommentoi Facebookissa