Meriroskis otettiin koekäyttöön Aurajoessa – nyt yritetään kerätä myös öljyä

Seabin on kelluva meriroskis, joka sijoitetaan veteen pienvenesatamissa, telakoilla sekä purje- ja kauppasatamissa, joissa se kerää talteen vedessä ajelehtivat roskat.

Seabin on kelluva meriroskis, joka sijoitetaan veteen pienvenesatamissa, telakoilla sekä purje- ja kauppasatamissa, joissa se kerää talteen vedessä ajelehtivat roskat. (Kuva Wärtsilä)

Wärtsilän lahjoittama Seabin-meriroskis asennettiin Turun vierasvenesatamaan.

YMPÄRISTÖ Teknologiakonserni Wärtsilän Suomi 100 -hanke meriroskisten tuomisesta Suomeen etenee, osana Tall Ships Race -tapahtumaa Seabin-meriroskis otettiin nyt testikäyttöön Turun vierasvenesatamassa Aurajoen rannassa. Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos ja Turun vierasvenesatama vastaavat Turussa Seabin-meriroskiksen toiminnasta ja kunnossapidosta.

Turun meriroskis on ensimmäinen jokeen sijoitettu ja Seabin Project odottaa mielenkiinnolla tuloksia testikäytöstä. Nyt aloitetaan myös kokeilu öljyn keräämiseksi erityisiin öljynkeräystyynyihin, jotka asennetaan meriroskisten keräyspusseihin.

– Wärtsilä on panostanut ympäristöteknologian kehittämiseen meriteollisuudelle. Meidän kaikkien on kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen meistä voi omilla toimillaan vaikuttaa meriympäristön puhtauteen, sanoo Wärtsilän johtokunnan jäsen, viestintäjohtaja Atte Palomäki.

Seabin on kelluva meriroskis, joka sijoitetaan veteen pienvenesatamissa, telakoilla sekä purje- ja kauppasatamissa, joissa se kerää talteen vedessä ajelehtivat roskat. Pintavesi imetään meriroskiksen keräyspussisuodattimen läpi. Kun vesi sen jälkeen pumpataan takaisin satama-altaaseen, roskat jäävät talteen keräyspussiin, josta ne hävitetään asianmukaisesti.

– Pilottipartnerimme Wärtsilä tuo innovatiivista Seabin-tekniikkaa testikäyttöön eri puolilla Suomea. Tämä vuosi on Seabinille erittäin tärkeää aikaa, jotta voimme edelleen kehittää tekniikkaa hyödyntäen käyttäjiltä saatua palautetta, Seabin Projectin Pete Ceglinski sanoo.

Turun Seabinin tyhjennyksessä ja tietojen keräämisessä tehdään yhteistyötä Turun AMK:n kanssa, jonka opiskelijatiimi käytännössä hoitaa asiaa.

Wärtsilä on jo lahjoittanut kaksi meriroskista Helsingin kaupungille ja Helsingin Satamalle. Uunisaareen toukokuussa asennettu Seabin on siirretty Kaivopuistoon Sirpalesaaren lautan lähtölaiturin edustalle. Toista Seabiniä on testattu Allas Sea Poolilla. Helsingissä on pilottiversioita testaamalla opittu, kehitetty ja asennettu uudenlaiset kiinnitysjärjestelmät, jotka sopivat paremmin Suomen erityisolosuhteisiin.

Kommentoi Facebookissa