Merivartioston kiireinen vuorokausi – kadonnut soutaja, konevikoja, kaatunut kajakki ja venepalo

Länsi-Suomen merivartioston hälytystehtävistä kuusi oli meripelastusta ja neljä muun viranomaisen johtamaa tehtävää.

Länsi-Suomen merivartioston hälytystehtävistä kuusi oli meripelastusta ja neljä muun viranomaisen johtamaa tehtävää. (Kuva Merivartiosto)

Päivittäisen merivartiotyön lisäksi vuorokaudessa oli kymmenen hälytystehtävää.

MERIPELASTUS Meripelastuskeskus Turku johti useita meripelastustapahtumia sunnuntaina. Tehtäviä oli laidasta laitaan ja lähes koko Länsi-Suomen merivartioston alueella.

Kiivastahtinen pyhäpäivä käynnistyi kadonneeksi ilmoitetun soutajan etsinnöillä Iin suunnilla Perämerellä. Soutaja löytyi hyväkuntoisena saaresta Iin pohjoispuolelta. Hänen matkapuhelimensa oli kastunut ja reittisuunnitelmat muuttuneet. Tehtävään osallistuivat Iin vapaaehtoiset meripelastajat, päivystävä meripelastushelikopteri Rovaniemeltä ja Virpiniemen merivartioaseman venepartio.

Soutajan etsintöjen ollessa vielä käynnissä vastaanotettiin ilmoitus konevikaisesta moottoriveneestä Ahvenanmaalla Kobbarklintarin ja Maarianhaminan välisellä alueella. Veneessä oli neljä henkilöä. Veneilijät eivät kyenneet kertomaan tarkkaa paikkaansa, mutta merivartiosto onnistui selvittämään konevikaisen sijainnin omin toimenpitein. Paikalle hälytetty vartiolaiva Uiskon venepartio hinasi veneen Maarianhaminaan.

Samaan aikaan tapahtui Vaasan saaristossa. Kaatunut meloja käynnisti meripelastuksen hätätilanteen Gerbyn venesataman edustalla. Rannalla olleen ilmoittajan mukaan henkilö oli pudonnut kajakista ja roikkui kajakissa kiinni pääsemättä takaisin ylös. Tehtävään hälytettiin Vallgrundin merivartioaseman partio, useita pelastuslaitoksen yksiköitä, poliisipartio ja vapaaehtoiset meripelastajat.

Ennen yksiköiden saapumista paikalle henkilön nosti merestä sivullinen veneilijä. Veneilijä kuljetti miehen ja kajakin rantaan, josta meloja jatkoi matkojaan meloen. Merivartiosto kiittää esimerkillisesti toimineita sivullisia ja toivoo uhkarohkean melojan päässeen turvallisesti määränpäähänsä.

Ennen kello 17 meripelastuskeskus otti vastaan hätäilmoituksen venepalosta Nauvon eteläpuolella Gullkronassa. Tilanne veneessä vaikutti uhkaavalta, iäkäs pariskunta oli jo valmistunut jättämään veneen ja siirtymään veden varaan. Meripelastuskeskus Turku määritti tehtävän hätätilanteeksi ja hälytti tehtävälle Hiittisten merivartioaseman partioveneen, kaksi venepartiota Nauvon merivartioasemalta ja päivystävän meripelastushelikopterin Turusta. Ensimmäisen yksikön saavuttua nopeasti paikalle kävi ilmi, että veneen koneen jäähdytysjärjestelmä oli vikaantunut, jonka seurauksena konetilaan levisi voimakasta höyryä. Henkilöt evakuoitiin veneestä ja heidät kuljetettiin lähimpään suojasatamaan.

Juttuvinkki: Monen roolin merivartija on koulutettu auttamaan – ”Mitään ei jätetä sattuman varaan”

Venepalotehtävän ollessa vielä kesken Arghipelago VTS ilmoitti meripelastuskeskukselle yhteysalus Ejdernin kärsivän koneongelmista Ahvenanmaalla Kumlingen itäpuolella. Aluksella oli yhteensä 13 henkilöä joista 10 matkustajia. Henkilöillä ei ollut hätää, miehistö ankkuroi aluksen ja aloitti korjaustoimenpiteet. Alus oli alueella ankkuroituneena ja miehistö pyrki korjaamaan vian omin toimin. Alus oli matkalla Asterholmasta Kumlingeen. Jos miehistö ei onnistu korjaustoimenpiteissään, järjestää aluksen varustamo Ejdernille hinauksen korjaustelakalle.

Edellä mainittujen tehtävien lisäksi meripelastuskeskus on viikonlopun aikana saanut lukuisia ilmoituksia ajelehtivista, osittain irronneista ja vesilastissa olleista veneistä Suomen yli pyyhkineen myrskyn jälkimainingeissa. Merivartiosto muistuttaa jälleen kerran veneiden huolellisesta kiinnittämisestä ja sen varmistamisesta, etteivät veneet karkaile rannoilta omille teilleen.

Merivartiosto kertoo, että venepalotehtävään liittyen nousi esille erityisen huolestuttava yksityiskohta. Veneilijöiden kokiessa olevansa todellisessa hädässä ja valmistautumassa jättämään veneensä, ajoi heidän ohitseen joitakin veneitä. Pariskunta osoitti kanssaveneilijöilleen olevansa hädässä ja tarvitsevansa apua heiluttamalla käsiään päidensä yläpuolella puolelta toiselle. Kyseessä on laajalti tunnettu ja tunnistettu kansainvälinen hätämerkki.

Kanssaveneilijät eivät tätä merkkiä huomioineet vaan jatkoivat matkaansa apua tarjoamatta. Jokainen merenkulkija ja veneilijä on velvollinen auttamaan hädänalaista sen havaittuaan. Tämä on kirjattu meripelastuslakiin. Vastaavaa ei saa tapahtua jatkossa.

Lue myös: Kalastamaan lähtenyt jäi palaamatta rantaan – mies löytyi merestä menehtyneenä

Kommentoi Facebookissa