AUTOT Automaailmaan on putkahdellut viime vuosina ennennäkemätön määrä perinteisiä superautoja tehokkaampia ja kalliimpia menopelejä, joita on alettu kutsua hyperautoiksi. Niiden teholukemat liikkuvat parhaimmillaan 1500 hevosvoiman tienoilla, ja 400 km/h:n rajapyykki huippunopeuksissakin on ohitettu jo ajat sitten.
Suurin osa hyperautoista perustuu huimasta suorituskyvystä huolimatta puhtaasti katukäyttöön luotuun tekniikkaan. Mercedeksen tehdasvirittäjä AMG on kuitenkin lähtenyt eri teille, koska saksalaiset ovat kehittämässä aitoon F1-tekniikkaan pohjautuvaa hyperautoa AMG:n 50-vuotissynttäreiden kunniaksi. Hyperluokan Mersu paljastetaan suurelle yleisölle syyskuussa ovensa avaavassa Frankfurtin autonäyttelyssä, mutta sen tärkeimmät tekniset tiedot julkaistiin jo nyt.

Mercedes-AMG:n katutykkiä vauhdittaa Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin vuoden 2015 F1-kilpurista peräisin oleva turboahdettu 1,6-litrainen V6. Formulatekniikkaa ei voida kuitenkaan hyödyntää katukäytössä aivan sellaisenaan, ja niinpä hyperauton koneen kampiakseli sekä männät on laitettu täysin uusiksi. Myös sähköpuolta on pitänyt modifioida katukäyttöä silmälläpitäen.
AMG:n pomo Tobias Moers kertoi, että myllyllä pitäisi päästä noin 50 000 kilometriä ennen perusteellista koneremonttia. Myös muut luvut ovat varsin ainutlaatuisia katumoottorille. V6 käy nimittäin tyhjäkäyntiä 4000 kierroksella, ja punaviiva on vasta 13 500 kierroksen kohdalla. Hyperautossa ei tyydytä pelkästään bensakoneen voimaan, vaan se on F1-kilpurin tavoin hybridi. Turbo-V6:n parina työskentelee peräti kaksi sähkömoottoria. Ensimmäisestä irtoaa 107 heppaa, ja sen tehtävänä on pitää turboahdin jatkuvasti valmiustilassa turboviiveen poistamiseksi. Toinen sähkömoottori on puolestaan yhdistetty suoraan kampiakseliin, ja se tuottaa 161 hevosvoimaa.
Lisäksi etuakselilla on kaksi sähkömoottoria, jotka pystyvät kuljettamaan hyperautoa pelkän sähkön voimin. Toistaiseksi Project Oneksi nimetyn auton puhtaasti sähköinen toimintasäde on parhaimmillaan 24 kilometriä. AMG:n hyperauton kokonaispainosta noin 100 kiloa muodostuu suoraan F1-kilpurista lainatuista akuista, jotka on asennettu keskelle laitetta. Akkukennoja on kuitenkin neljä kertaa enemmän kuin aidossa Formula 1:ssä.

Voimalinja painaa 420 kiloa, mutta hyperauton kokonaismassaa ei ole suostuttu vielä kertomaan. Se saattaa jäädä huhujen mukaan jopa 1315 kilon alapuolelle. Sekä moottori että vaihdelaatikko ovat kantava osa auton runkorakennetta, joka on tehty kokonaan hiilikuidusta. Project Onen kokonaisteho on viiden moottorin voimin yli 1000 hevosvoimaa, jotka välitetään pyörille kahdeksanpykäläisen ja yhdellä kytkimellä varustetun vaihdelaatikon kautta. Tehokkaasta pysähtymisestäkin on huolehdittu, ja joka pyörällä on hiilikuitukeraamiset jarrut. Pidosta huolehtivat puolestaan 335-leveysprofiiliset takarenkaat.
Mercedes-AMG:n Project Onea valmistetaan vain 275 kappaletta, ja ne kaikki on jo myyty. Autoja on tarkoitus valmistaa yksi päivässä, ja ne kaikki luvataan toimittaa asiakkaille vuoden 2020 loppuun mennessä. Hyperauto on katulaillinen kaikkialla maailmassa Kiinaa lukuun ottamatta. Hybriditykin maantie- ja ratatestit aloitetaan pikapuoliin, joten se bongataan varmasti salavalokuvaajien linsseihin ennen syksyistä ensiesittelyä Frankfurtissa.
Kommentoi Facebookissa