Syyttäjä nuorten hengen vieneestä Sastamalan surmakuskista: ”Hän harjoitteli törmäämistä”

Sastamalan onnettomuusajoneuvot Tampereen suunnasta kuvattuna, tiessä näkyvä renkaanjälki kuuluu pelastusajoneuvolle.

Sastamalan onnettomuusajoneuvot Tampereen suunnasta kuvattuna, tiessä näkyvä renkaanjälki kuuluu pelastusajoneuvolle. (Kuva Poliisi)

Nokialaismies oli aikaisemmin yrittänyt itsemurhaa aina niin, että oli mahdollisuus pelastautua.

RIKOS Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsitellään Sastamalassa hemikuussa tapahtunutta kohtalokasta turmaa. Nokialainen 34-vuotias mies ajoi tila-autolla tahallaan päin mopoautoa, jossa olleet kaksi 17-vuotiasta nuorta menettivät henkensä.

Syytteessä oleva mies oli riidellyt aikaisemmin avioeroasiasta kotona, nauttinut yhdeksän tölkkiä olutta ja ottanut yhden bentsodiatsepiinia sisältävän Tenox-pillerin. Miehen vaimo soitti riidan aikana hätäkeskukseen. Mies väitti halunneensa tehdä itsemurhan, hän oli törmäyksen tapahtuessa 1,4 promillen humalatilassa.

Syyttäjä esitti oikeudessa, että mies oli useasti aikaisemminkin yrittänyt itsemurhaa mutta aina niin, että hänen oli ollut mahdollista pelastautua. Niin oli syyttäjän mukaan tapahtunut nytkin.

Tapahtumayönä otettu ilmakuva kolaripaikalta tapahtumayöltä, ajoneuvot ovat nuolen kohdalla.
Tapahtumayönä otettu ilmakuva kolaripaikalta tapahtumayöltä, ajoneuvot ovat nuolen kohdalla. (Kuva Poliisi)

Mies oli matkalla osunut kaksi kertaa betonikaivoon, syyttäjän mukaan harjoitellakseen törmäystä. Kaksi kertaa mies oli ajanut myös väärällä kaistalla kohti vastaantulijoita, jotka olivat pystyneet väistämään.

– Hän on tässä harkinnut asiaa ja nähnyt, että vastaan tulee kunnollinen, isokokoinen henkilöauto. Hänellä ei ollut kanttia tehdä sitä mitä oli uhonnut tekevänsä, syyttäjä totesi tylysti.

Vasta kun noin 2 000-kiloista Mercedes-Benz-merkkistä tila-autoa vastaan tuli kevyt mopoauto, mies törmäsi siihen keskelle nokkaa.

– Hän on tarkoituksella valinnut mopoauton varatakseen itselleen mahdollisuuden selvitä itsemurhayrityksestä, niin kuin on aikaisemminkin pystynyt tekemään, syyttäjä jatkoi.

Poliisin kuvat kertovat karua kieltä. Mopoauto on tuhoutunut etuosastaan täysin, mutta tila-auton kori on nokkaa lukuun ottamatta lähes ehjä. Nuorilla tytöllä ja pojalla ei ollut mitään mahdollisuutta selvitä hengissä.

Poliisi järjesti myös videorekonstruktion siitä, oliko mopoauton valoja mahdollista sekoittaa rekan ajovaloihin, niin kuin syytetty väitti. Syyttäjän mielestä se oli mahdotonta.

Mopoauton ohjaamo tuhoutui täysin, mutta poliisin varikolla kuvatusta miehen kuljettamasta tila-autosta vain keula.
Mopoauton ohjaamo tuhoutui täysin, mutta poliisin varikolla kuvatusta miehen kuljettamasta tila-autosta vain keula. (Kuva Poliisi)

Mies istui oikeudenkäynnissä hiljaa, ja ainoastaan kuiskasi jotain puolustusasianajajalleen. Puolustusasianajaja sanoi miehen katuvan tekoa, eikä hän voinut kuvitella aiheuttavansa toisten ihmisten hengenmenetyksiä.

Nokialaismiehelle luettiin syytteeksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, törkeä rattijuopumus, liikenneturvallisuuden vaarantaminen sekä kaksi tappoa, joista syyttäjä vaatii 13 vuoden rangaistusta.

Puolustusasianajan mukaan syytetty tyytyisi viiden vuoden vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja mahdollisesta tuomiosta tapoista kymmenen vuoden vankeuteen.

Syytetty pyysi oikeudenkäyntiä pidettäväksi suljettujen ovien takana, mutta oikeus ei siihen suostunut. Ainoastaan terveystiedot käsitellään suljetuin ovin. Mies on nyt määrätty mielentilatutkimukseen, ja oikeudenkäyntiä jatketaan sen valmistuttua.

Kommentoi Facebookissa