Metsäasiantuntijat varoittavat – tykkylumi on metsässä kuin ”hiljainen kuolema”

Tykkylumialueella kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle.

Tykkylumialueella kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle. (Kuva Fotolia)

Tykkylumialueita olisi vältettävä ja muistettava myös erityinen huolellisuus metsissä liikkuessa.

TURVALLISUUS Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa on nyt erittäin poikkeuksellinen tilanne, kun puissa on runsaasti tykkylunta ja maat ovat sulat. Pahoilla tykkylumialueilla työskentely on tällä hetkellä hengenvaarallista, sanoo Metsäalan Asiantuntijat ry:n työsuojeluasiantuntija Markku Varis.

– Liikkuminen tykkylumialueella on erittäin vaarallista. ”Hiljainen kuolema” voi tulla yllättäen, kun kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle – korkealta ja kovaa.

Varis ei suosittele lainkaan menemään pahoille tykkylumialueille. Jos tykkyä on alueella vähän, olisi hyvä kulkea alueella työparin kera.

– Vähintään tulisi kertoa sovitulle henkilölle, milloin ja missä työskentelee, sekä ilmoittaa, kun on palannut turvallisesti maastosta. Myös metsäkoneilla työskenneltäessä tulisi ohjaamosta poistua ainoastaan turvallisilla alueilla, muistuttaa Varis.

Markku Varis kehottaa, että nyt tulisi pikaisesti tarkistaa yrityskohtaiset työturvallisuusohjeet ja kertoa miten tykkylumialueella työskennellään. Tai kieltää työskentely siellä tilapäisesti kokonaan. Alue-esimies Harri Tegelberg Kajaanista vahvistaa, että tilanne Kainuussa on täysin poikkeuksellinen.

– Tykkylunta on täällä runsaasti. Jos nyt horjahdat metsässä puuta vasten, voi se katketa ja pudota niskaan. Katkenneita puita on metsissä paljon ja osa tukkikokoisia. Lunta on maassa puolesta metristä metriin, mutta maa lumen alla on sula. Kokonaisia puita on kaatunut, kertoo Tegelberg.

Myös metsäasiantuntija Nina De Gritz Pohjois-Karjalasta Juuasta kertoo, että metsäkonekuskit ovat havainneet lukuisia vaaratilanteita.

– Puut ovat kaatuneet työskenneltäessä täysin arvaamattomiin suuntiin, kun latvassa on painoa ja roudaton maa ei sido juuria. Ilmoituksia on tullut myös paikoittain todella matalalla roikkuvista sähkölinjoista, sanoo De Gritz.

Kommentoi Facebookissa