Metsäpaloja Lapissa rajan lähistöllä – palo on levinnyt valtakunnanrajan yli Venäjältä

Lapin rajavartiosto on ryhtynyt alueella palon sammutustöihin.

Lapin rajavartiosto on ryhtynyt alueella palon sammutustöihin. (Kuva Rajavartiolaitos)

Rajavartiosto pyytää Lapissa liikkuvia välttämään Raja-Joosepin alueella rajavyöhykkeelle menoa.

METSÄPALO Lapin rajavartiosto ja Lapin pelastuslaitos tiedottavat, että Raja-Joosepissa Paavonpalo-Lutto -alueella palaa metsää. Palo on levinnyt valtakunnanrajan yli Venäjältä eilen aamupäivällä. Lapin rajavartiosto on ryhtynyt alueella palon sammutustöihin.

Paikalla on Lapin rajavartioston tilannejohtaja, muutama partio ja Rajavartiolaitoksen helikopteri. Lapin rajavartiosto on lähettänyt sammutustöihin virka-apuna Lapin pelastuslaitokselle myös toistakymmentä Ivalon Rajajääkärikomppanian varusmiestä kouluttajineen.

Metsää palaa rajamerkkien B/50–B/53 välisellä alueella. Alue sijaitsee noin seitsemän kilometriä Raja-Joosepin raja-asemasta etelään. Venäjän rajavartiopalvelulta saadun tiedon mukaan palo on ylittänyt Lotta-Murmansk -tien Lotan rajanylityspaikan itäpuolelta ja se luo tällä hetkellä estettä rajanylityksille Venäjän puoleisen Lotan rajanylityspaikan kautta.

Venäjällä roihuaa metsäpalo myös lähellä itärajaa Sallassa. Tällä hetkellä palon arvioidaan olevan noin kilometrin päässä valtakunnan rajasta. Lapin rajavartiosto seuraa Sallan alueen tilannetta tähystämällä. Tällä hetkellä paloalue on rajamerkkien V/16–V/17 välisellä Matsokkaharjun alueella.

Lapin pelastuslaitos on kohottanut valmiutta ja varautuu laajamittaisiin sammutustehtäviin sekä Raja-Joosepin että Sallan Kotalan alueella. Varautumista haittaa useat Lapin alueella viikon aikana olleet laajat maastopalot, jotka ovat verottaneet sekä kalusto- että miehistöresursseja alueella.

Perjantain aikana paloja on sammutettu muun muassa Rovaniemellä ja Inarissa. Parhaillaan kartoitetaan lisäresursseja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta sekä Puolustusvoimilta. Lapin lennostolta on saatu letkukalustoa, josta on paikoin vajetta edellisten palojen vuoksi.

Lauantaille Lapin alueelle ennustetut ukkospuuskat saattavat levittää olemassa olevia maastopaloja. Mahdollisuus on myös siihen, että ukkoset voivat synnyttää uusia maastopaloja lauantain aikana. Pelastuslaitokselta toivotaan, että sunnuntaiyöstä alkavaksi ennustetut voimakkaammat sateet helpottaisivat maastopalojen sammuttamista.

Lapin pelastuslaitos ja rajavartiosto kehottavat jokaista ottamaan annetut metsäpalovaroitukset ja Lapin voimassa olevan avotulentekokielon vakavasti ja toimimaan niiden edellyttämällä tavalla. Rajavartiosto pyytää Lapissa liikkuvia myös välttämään Raja-Joosepin alueella rajavyöhykkeelle menoa, vaikka rajavyöhykelupa sen mahdollistaisikin.

Lue myös: Kolmen valtion rajapyykillä epäillään taas valtionrajarikosta – kiersivätkö turistit kävellen rajamerkin?

Kommentoi Facebookissa