Michelin-tähdet paljastettiin – suomalaiset ravintolat palkittiin kahdella uudella tähdellä

Rukan Tapio on maailman pohjoisin ravintola, jolla on Michelin-tähti. (Kuva Mark Ellis Photography)

Suomessa on nyt yhteensä yhdeksän tähtiravintolaa, joista kuusi sijaitsee Helsingissä.

GASTRONOMIA Michelin Guide Nordic Countries 2024 -seremoniassa Helsingissä suomalaiset ravintolat palkittiin kahdella uudella Michelin-tähdellä. Se nostaa suomalaisten tähtiravintoloiden kokonaismäärän yhdeksään, joista kuusi on pääkaupungissa.

Helsingissä Kozeen Shiwanin The ROOM -ravintolan opas kuvailee ainutlaatuiseksi ja teatraaliseksi, ja se sai ensimmäisen tähtensä vain viisi kuukautta avaamisen jälkeen. Omistajan Kozeen Shiwanin kuvaillaan kertovan elämästään luovan menun kautta.

Rukan Tapio on sijainnillaan oppaan ja samalla koko maailman pohjoisin ravintola, jonka seinää tähti tänä vuonna koristaa. Ravintolassa korostuvat luonnolliset maut ja raaka-aineet. Johanna Mourujärvi, 33, ja Connor Laybourne, 32, avasivat ravintolansa Rukan kylän ytimeen viime joulukuussa.

Suomalais-englantilainen pariskunta pyörittää pikkuruista ravintolaansa kahden hengen voimin. Johanna vastaa 18-paikkaisesta salista, ja Connor keittiöstä. Kaikki tehdään itse siivoamista ja tiskaamista myöden – apukäsiä ei ole.

– Pärjäämme, koska olemme kunnianhimoisia pitkän linjan ammattilaisia, meillä molemmilla on korkea työmoraali ja olemme valmiita tekemään tavallista pidempiä työpäiviä. Haluamme olla työssämme huomenna vielä parempia kuin tänään, Connor kertoo.

Suomessa on nyt yhteensä yhdeksän tähtiravintolaa, joista kuusi sijaitsee Helsingissä. Ravintola Palacella on kaksi tähteä, ravintoloilla Finnjävel Salonki, Demo, Grön, Olo ja The ROOM yksi. Michelin-tähtiravintoloista Kaskis sijaitsee Turussa ja Vår Porvoossa, pääkaupunkiseudun ulkopuolelta mukaan liittyi nyt Rukan Tapio Kuusamossa.

Laatuaan ensimmäinen Helsingissä järjestetty tapahtuma toi Suomen pääkaupunkiin joukon kansainvälisiä vieraita, mukaan lukien yli 120 kokkia Pohjoismaista sekä yli 60 kotimaista ja kansainvälistä toimittajaa ja vaikuttajaa. Seremonia pidettiin historiallisessa Savoy-teatterissa, jonka jälkeen nautittiin suomalaista ja pohjoismaista ruokaa esittelevä cocktailillallinen Helsingin kaupungintalolla.

Lue myös: Nämä kalaherkut tuovat auringon kevätpöytään – tulvillaan makuja ja värejä

Kommentoi Facebookissa