Microsoftin ”tekninen tuki” soitti helsinkiläismiehelle – kohta pankkitililtä katosi 100 000 euroa

Huijarit saattavat pyytää myös luottokortin tietoja tai kuvia ajokortista.

Huijarit saattavat pyytää myös luottokortin tietoja tai kuvia ajokortista. (Kuva Fotolia)

Poliisin tietoon tulee onnistuneita Microsoft-huijauksia lähes päivittäin.

PETOS Helsinkiläisen miehen pankkitililtä vietiin satatuhatta euroa niin sanotun Microsoftin tekninen tuki -huijauksen avulla. Miehelle oli soitettu ja väitetty, että soittaja oli Microsoftilta ja että miehen tietokone olisi joutunut hakkeroinnin kohteeksi.

Miestä pyydettiin asentamaan etäyhteyden mahdollistava ohjelma TeamViewer, antamaan nettipankkitunnukset sekä näyttämään ajokorttinsa. Mies antoi tiedot ja jonkin ajan kuluttua hänen pankkitililtään oli tehty kaksi 50 000 euron tilisiirtoa bitcoineja välittäville ulkomaisille yhtiöille. Miehen ajokorttikuvia hyväksi käyttämällä oli puheluiden aikana avattu tilit näihin yhtiöihin.

Epäilty rikos tapahtui maanantaina 17.8.2020. Rikosnimikkeet ovat törkeä petos ja identiteettivarkaus. Poliisi varoittaa jälleen huijareista ja muistuttaa, ettei nettipankkitunnuksia tule antaa ikinä kenellekään. Viranomaiset tai yritykset eivät koskaan pyydä nettipankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostitse.

Huijarit saattavat pyytää myös luottokortin tietoja tai kuvia ajokortista. Kun etäyhteyden mahdollistava ohjelma on asennettu, huijarit pystyvät itse ottamaan kuvan ajokortista, mikäli ajokorttia näytetään tietokoneen kameralle.

Juttuvinkki: Suomalaisyritykset verkkohyökkäysten kohteina – ilmoita Microsoft Office 365 -tietomurroista poliisille

Teknisenä tukena esiintyvät huijarit ovat neuvoneet asentamaan tietokoneelle etäyhteysohjelman, esimerkiksi TeamViewerin, jonka kautta heillä on mahdollisuus nähdä kaikki tiedot, jotka tietokoneen haltija syöttää koneelle. Sen jälkeen he pystyvät käyttämään tietokonetta kuin omaansa ja esimerkiksi pimentämään tietokoneen näytön silloin, kun he tekevät siirtoja pankkitililtä.

‒ Jos saat soiton ”teknisestä tuesta”, lopeta puhelu, älä asenna tai anna asentaa tietokoneeseesi tai matkapuhelimeesi mitään etäyhteyden mahdollistavia ohjelmia tai muitakaan ohjelmia. Älä myöskään anna huijareille mitään henkilökohtaisia tietoja, ohjeistaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Pelkästään Helsingin poliisin tietoon tulee onnistuneita Microsoft tekninen tuki -huijauksia lähes päivittäin. Viime aikoina huijarit ovat olleet yhteydessä etenkin vanhempiin henkilöihin. Tätä varoitusta ja näitä ohjeita kannattaa jakaa myös läheisille ja esimerkiksi työkavereille.

Lue myös: Microsoft-huijarit esiintyvät teknisenä tukena ‒ kahdelta uhrilta viety yli 30 000 euroa rikoksella

Kommentoi Facebookissa