Miehen epäillään tuoneen Irakista 14-vuotiaan lapsimorsiamen – tytöllä vuosittain 7,5 miljoonaa kohtalotoveria

Lähes 100 miljoonalla tytöllä ei ole lain suojaa varhaiselle avioliitolle.

Lähes 100 miljoonalla tytöllä ei ole lain suojaa varhaiselle avioliitolle. (Kuvituskuva Fotolia)

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan yli 20 000 tyttöä joutuu laittomasti naimisiin vuoden jokaisena päivänä.

TYTTÖJEN PÄIVÄ Maailmanlaajuisesti noin 7,5 miljoonaa tyttöä päätyy vuosittain naimisiin vastoin kansallisia alaikärajoja, jotka on määritelty laeissa. Lisäksi lähes 100 miljoonalla tytöllä ei ole lain suojaa varhaiselle avioliitolle. Tämä todetaan kansainvälisenä tyttöjen päivänä julkaistussa Pelastakaa Lasten ja Maailmanpankin katsauksessa.

Lounais-Suomen poliisilla on parhaillaan tutkinnassa tapaus, jossa 27-vuotiaan Turussa asuvan miehen epäillään tuoneen Irakista 14-vuotiaan lapsimorsiamen. Tyttö sai oleskeluluvan vuonna 2014, jolloin hän oli esitetyn passin mukaan 19-vuotias.

Mies ja tyttö olivat menneet naimisiin Irakissa, jossa tytölle oli maksettu islamilaisen kulttuurin mukaiset myötäjäiset. Avioelämä päättyi Suomessa nopeasti, kun tyttö lähti jo kolmen kuukauden kuluttua liitosta, muutti toiseen kaupunkiin ja sai lapsen.

Huoltajuusriidan yhteydessä tytölle ilmeni toinen passi, jonka mukaan hän olikin vasta 14-vuotias. Ensimmäistä passia epäillään väärennetyksi, ja syyttömäksi itseään väittävä mies on vangittu. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Yhä useammat maat nostavat lainsäädännössään avioliiton alaikärajaa tai poistavat määräyksiä, jotka esimerkiksi sallivat alaikäisen naimisiinmenon vanhempien tai tuomioistuimen poikkeusluvalla. Lakien täytäntöönpano on kuitenkin käytännössä hyvin haastavaa. Enemmän kuin kaksi kolmannesta kaikista varhaisista avioliitoista toteutuu voimassa olevista rajoituksista ja kielloista huolimatta.

Vaikka osa näistä avioliitoista on epävirallisesti solmittu, useimmat olisivat silti laittomia. Sen lisäksi, että lakien toimeenpano voi olla puutteellinen, voi maallisen lainsäädännön yhteys uskonnolliseen lainsäädäntöön sekä perinteisiin ja käytäntöihin olla heikko. Syvään juurtuneiden käytäntöjen ja uskomusten myötä yhteisöissä toimivat johtajat ja mielipidevaikuttaja voivat yhä kannattaa laittomiakin käytäntöjä.

− Varhaiset avioliitot rikkovat lapsen oikeuksia hyvin monella eri tapaa. Lapsiavioliittoihin liittyy usein eri hyväksikäytön muotoja, joissain tapauksissa myös väkivaltaa. Alaikäisinä naitetut tytöt voivat myös altistua merkittäville raskauteen ja synnytyksiin liittyville terveysriskeille sekä sukupuolitaudeille, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Erityisenä ongelmana on, että alaikäisen tytön mennessä naimisiin, päättyy myös koulunkäynti.  Koulutuksen keskeyttämisellä on usein kauaskantoiset seuraukset. Mitä kauemmin tyttö pysyy koulussa, sitä todennäköisemmin hänestä kasvaa terve aikuinen, saa paremman toimeentulon sekä terveempiä ja paremmin koulutettuja lapsia.

− Miljoonat tytöt ovat jatkossakin vaarassa joutua naitetuksi, ellei ongelmaan puututa hyvin laaja-alaisesti. Esimerkiksi Länsi-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa, missä tytöillä on suuri riski joutua avioliittoon alaikäisinä, vaikutamme niin lainsäädäntöön kuin asenteisiin ja käytäntöihin paikallisella ja kansallisella tasolla, Haaranen toteaa.

Länsi- ja Keski-Afrikan alueen maissa solmitaan vuosittain 1,7 miljoonaa avioliittoa, joissa on rikottu kansallista lainsäädäntöä avioliiton alaikärajoista. Muodollisen avioliiton ulkopuolella tapahtuvat teiniraskaudet muodostavat myös merkittävän ongelman monissa alueen maissa. Raskaudet ovat usein seksuaalisen väkivallan tai muun hyväksikäytön seurausta. Nämä rikkomukset jäävät usein rankaisematta.

Kommentoi Facebookissa