Mielenosoitukset jatkuvat jälleen Helsingin ydinkeskustassa – nyt välissä on Mannerheimintie

Turvapaikanhakijoiden käännytyksiä vastustava mielenosoitus sekä sen vastamielenosoitus ovat jälleen pystyssä Helsingin ydinkeskustassa.

Turvapaikanhakijoiden käännytyksiä vastustava mielenosoitus sekä sen vastamielenosoitus ovat jälleen pystyssä Helsingin ydinkeskustassa. (Kuvituskuva AOP)

Kummassakaan leirissä ei saa enää yöpyä vaan mielenosoituksen on päätyttävä iltakymmeneltä.

MIELENOSOITUKSET Alle kaksi viikkoa sitten Helsingin Rautatientori ja sen välittömässä läheisyydessä oleva ydinkeskustan alue rauhoitettiin poliisin ilmoituksen mukaan mielenosoitustoiminnalta yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Ensin ilmoitettiin purettavaksi niin sanottu Suomi ensin -mielenosoitus, koska järjestäjä ei ollut noudattanut poliisin aiemmin antamia määräyksiä. Välikohtaukset eivät olleet pysyneet vain huuteluna, vaan ihmisiin oli käyty käsiksi.

Sen jälkeen Helsingin poliisilaitos ilmoitti myös Seis karkotuksille, Stop käännytyksille sekä Oikeus elää -mielenosoituksen järjestäjille uusista ehdoista. Rautatientorilla mielenosoituksen jatkaminen ei ollut enää sallittua. Leiri purettiin ja järjestäjän kanssa käytiin keskustelua mielenosoituksen uudesta paikasta.

Erikoinen sattuma oli, että jälkimmäisen mielenosoituksen häätämisestä ilmoitettiin samana päivänä, kun VR ilmoitti myyneensä Rautatientorilla sijaitsevan pääkonttorinsa kansainväliseksi hotelliksi. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Suurmiehet seuraavat sivusta

Nyt molemmat mielenosoitukset ovat jälleen pystyssä, muutaman kivenheiton päässä edellisestä paikasta. Oikeus elää -mielenosoitus pystytti telttansa Kiasman viereen Mannerheiminaukiolle, jossa vieressä ratsastaa itse marsalkka kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen ikuistamana.

Suomi ensin -mielenosoituksella on puolestaan oma paikkansa vilkutusetäisyydellä, Mannerheimintien toisella puolella. Paasikivenaukiolla sijaitsee toisen mielenosoitusteltan lisäksi J.K. Paasikiven patsas ”Itä ja länsi”.

Harry Kivijärven suunnittelema muistomerkki muodostuu kahdesta mustasta graniittipaadesta ja jalustasta, johon on ikuistettu Paasikiven teksti ”tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”.

Molemmilla mielenosoituksilla on poliisin lupa. Parhaana turistikautena mielenosoitukset ovat aivan Helsingin ydinkeskustassa, todennäköisesti vieläkin vilkkaammalla paikalla kuin aikaisemmin, ehkä Suomen vilkkaimmin liikennöidyssä risteyksessä.

Leireissä ei saa enää yöpyä

Jotain on sentään muuttunut. Leireissä ei saa enää yöpyä, vaan mielenosoittaminen on sallittu aamukahdeksasta iltakymmeneen. Oikeus elää -mielenosoitus on ilmoittanut jopa tarkemmat aukioloaikansa, ne ovat tiistaista perjantaihin klo 11–21 ja lauantaista maanantaihin klo 11–19. Yöksi he voivat viedä telttansa Kiasman varastoon.

Suomi ensin -leirin puhemiehistä Helsingin Sanomat tavoitti Marco de Witin.

– Olemme tässä juuri yhtä kauan kuin nuo ovat Kiasman edessä. Huomasimme heidän laittaneen teltan tänään. Jos he tulevat huomennakin, me palaamme tänne isomman teltan kanssa.

Ehtoja on hieman tarkennettu, mutta mikä takaa ettei toiminnasta aiheudu samanlaista sekasortoa kuin Rautatientorilla aika ajoin oli? Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen vastaa Ylelle.

– Tilannetta arvioidaan tietysti jatkuvasti eli päivä päivältä ja näiden arvioiden perusteella poliisi tekee ratkaisuja ja käy aina neuvotteluja asianosaisten ja myös Helsingin kaupungin kanssa. Tästä muodostuu se kokonaisarvio, jonka mukaan näitä asioita ratkotaan.

Kommentoi Facebookissa