Mika Kojonkoskelle shokkipotkut – toimintakulttuuri ei miellyttänyt

Kiina järjestää talviolympiakisat helmikuussa 2022 (Kuva AOP)

Kiina järjestää talviolympiakisat helmikuussa 2022. (Kuva AOP)

Mika Kojonkoski sai potkut Kiinan mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajan tehtävistä.

MÄKIHYPPY Mika Kojonkoski vahvisti tiistaina Yleisradiolle saaneensa potkut Kiinan mäkihyppymaajoukkueen valmentajan tehtävistä. Kojonkosken johtamistapa ei kiinalaisia miellyttänyt.

Kojonkoski totesi Ylelle, että Kiinan maajoukkueen naiskilpailijat tulivat Klingenthalin kilpailuun itkien. Kojonkoski ei saanut tietää, mitä oli tapahtunut. Hän vaati johtajilta selvitystä ja ilmoitti, että yhteistyö voidaan lopettaa, jos hänen johtamistapansa ei miellytä.

Kiinalaisia ei miellyttänyt. Tuntia myöhemmin Kojonkoskelle ilmoitettiin potkuista puhelinsoitolla.

Kiinan maajoukkueesta lähteä saivat myös valmennuksesta ja huollosta vastanneet Janne Ylijärvi sekä Janne Happonen. Myös kiinalaistulkki ja tutkija lopettivat tehtävässään.

Kojonkoski ehti valmentaa Kiinan maajoukkuetta reilun kolmen vuoden ajan. Projekti aloitettiin täysin nollasta, mihin nähden tulokset ovat olleet hämmästyttävän hyviä.

Valtaosa Kojonkosken valmentamista kiinalaishyppääjistä ei ollut koskaan kokeillut mäkihyppyä. Nyt useita Kiinan hyppääjiä on päässyt FIS-Cupin ja Continental Cupin pisteille.

Pekingin olympiakisoihin on aikaa nelisen kuukautta. Kiinalaishyppääjillä tuskin on niissä kekkereissä mahdollisuuksia kunnollisiin sijoituksiin. Kolme vuotta on tyhjästä aloitetussa projektissa aivan liian lyhyt aika.

Kojonkosken potkut nelisen kuukautta ennen olympialaisia voi vaikuttaa menestykseen hyvinkin negatiivisesti. Hänen roolinsa Kiinan maajoukkueen valmennuksessa on ollut niin merkittävä. Mäkihyppy on hyvin herkkä laji ja valmentajan yllättävä vaihtuminen voi sekoittaa hyppääjän suoriutumista hyvinkin paljon.

Kojonkosken kohtalo on karu kertomus kulttuurieroista. Kiinassa johtajien toimia ei kyseenalaisteta, mutta hän uskalsi tehdä niin. Auktoriteettien kyseenalaistaminen painoi vaakakupissa menestystä enemmän.

Kiina on panostanut Pekingin olympialaisiin valtavia rahasummia. Kyse ei ole pelkästään Pekingin kisoista. Kiinaan yritetään luoda pysyvämpää talviurheilukulttuuria.

Kojonkosken tapaus osoittaa, että Kiinalla on edessään todella kova haaste. Vaikka esimerkiksi mäkihyppy ei ole maailmalla kovinkaan laajasti harrastettu laji, on menestystä edellyttävä mäkihypyn toimintakulttuuri Kiinassa lapsen kengissä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jari Isometsän kirja on surullista luettavaa

Kommentoi Facebookissa