URHEILU Suomen Olympiakomitea on jälleen skandaalin keskellä. Raju julkisuusmylly oli valmis, kun Yleisradio julkaisi torstaina uutisen Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä.
Lehtimäki sai lokakuussa tekemisistään kirjallisen varoituksen. Olympiakomitea tuli kuitenkin siihen tulokseen, että Lehtimäki voisi jatkaa tehtävässään tapahtuneesta huolimatta, eikä kiusallista tapausta haluttu Suomen kansan tietoisuuteen.
Tapauksesta tietoisia olivat Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sekä varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala. Olympiakomitean mukaan asia sovittiin Lehtimäen ja epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneiden kesken. Samalla sovittiin, ettei asiasta kerrota julkisuuteen.
Maaliskuun alussa Lehtimäki valittiin jatkamaan tehtävässään huippu-urheilujohtajana vuoteen 2024 saakka. Kolmisen viikkoa myöhemmin Lehtimäen tapaus vuodettiin julkisuuteen.
Olympiakomitea kuvitteli kaikessa naiiviudessaan, ettei Lehtimäen tapaus vuotaisi julkisuuteen. Vuoto tulikin sopivasti sen jälkeen, kun Lehtimäki sai jatkosopimuksen. Vuodon ajankohta ei ole sattuma.
Vuoto kertoo siitä, ettei Lehtimäki todellakaan nauti Olympiakomitean työntekijöiden parissa täyttä luottamusta. Sekin on selviö, ettei häirintätapaus ole aivan viattomimmasta päästä, jos siitä on jouduttu antamaan kirjallinen varoitus, vaikka niin sanotusta törkeästä teosta tuskin kyse onkaan.
Olympiakomitea lähetti perjantaina tiedotteen, jossa kerrottiin, että sillä on nollatoleranssi epäasialliseen käyttäytymiseen tai häirintään. Samassa tiedotteessa kerrotaan, että Lehtimäen saama varoitus on Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajiston mielestä juridisesti kovin mahdollinen seuraamus.
Lehtimäen tapauksen yksityiskohtia ei ole tuotu julkisuuteen. Toinen osapuoli ei ole asian yksityiskohtaisempaa julkistamista ymmärrettävästi halunnut.
Se on kuitenkin selviö, että Lehtimäen uskottavuus on nyt nollilla. Onhan Olympiakomitea pääosin julkisilla varoilla rahoitettu organisaatio, joka on profiloitunut ”epäasiallisen käytöksen” vastustajana.
Myös Olympiakomitean uskottavuus on vaakalaudalla. Ei olisi yllättävää, jos Olympiakomitean sponsorit harkitsevat sopimustensa irtisanomista.
Tulevalla viikolla Lehtimäki tehnee johtopäätöksensä. Jos hän eroaa tehtävistään, pääsee Olympiakomitea pahimmasta piinasta.
Sen jälkeen Vapaavuori, Salonen, Rahkamo ja Multala voivatkin mennä itseensä ja miettiä, mikä meni pieleen, kun kuviteltiin, ettei asia pysyisi 2020-luvun Suomessa poissa julkisuudesta. Vapaavuorelle tapaus on erityisen kiusallinen, koska Olympiakomitean kautta hän on hakenut tuleville poliittisille päämäärilleen positiivista julkisuutta.
Teksti Otto Palojärvi
Kommentoi Facebookissa