Mika Salo Tuukka Taposen pääsystä Formula ykkösiin – ”Minkään ei pitäisi olla esteenä”

Tuukka Taponen ajaa F4-testiä Monzassa. (Kuva Manuela Nicoletti Photo)

Mika Salo pitää realistisena, että Tuukka Taponen voisi ajaa Formula ykkösissä 2028.

FORMULA 1 Suomi saattaa muutaman vuoden kuluttua saada uuden F1-tähden. Formula 4-luokassa ajavaa 16-vuotiasta Tuukka Taposta pidetään yhtenä Euroopan lupaavimmista ajajista.

Formula ykkösissä pitkän uran ajanut Mika Salo on seurannut Taposen suorituksia tarkasti. Hän on erittäin vakuuttunut näkemästään.

– Olen katsonut kaikki kisat, jotka se on ajanut viime aikoina. Olen kartingissakin nähnyt aiemmin. Se on kyllä ihan eri tasolla kuin muut samanikäiset. Mä näkisin, että Tuukalla on todella hieno tulevaisuus, Salo kertoi Viaplayn F1-ennakkotilaisuudessa Sport Contentille.

Ferrari pestasi Taposen jo junioriohjelmaansa. Se osaltaan todistaa, miten kovasta lupauksesta on kyse.

– Hän on hyvissä käsissä Ferrarilla tällä hetkellä. Taustat ovat kunnossa ja ajaminen sujuu. Ei minkään pitäisi olla esteenä pääsyyn F-ykkösiin, toteaa Salo.

Max Verstappen nousi F1-sarjaan jo 17-vuotiaana. Sen jälkeen sääntöjä muutettiin, eikä alle 18-vuotiailla ole kuninkuusluokkaan asiaa. Salon arvion mukaan Taponen voisi ajaa F1-sarjassa 2028.

– Se viisi vuotta on hyvin realistinen, jos hommat jatkuu samalla lailla, kuten tällä hetkellä. Voittaa kolme kisaa viikonlopun aikana, eivätkä kokeneemmat kaverit pysty pärjäämään ollenkaan. Kyllä se hyvältä näyttää.

Ferrarin junioriakatemia voi olla jopa paras ponnahduslauta maailman huipputasolle.

– Se on hyvä, että pääsee keräämään vähän kokemusta. Ferrari on fiksu siellä taustalla. Juniorikuljettajat ohjautuu oikeisiin paikkoihin, hyviin tiimeihin. Sillä mennään eteenpäin, arvioi Salo.

Salolla itsellään oli aikoinaan kivinen tie Formula ykkösiin. Hän ajoi neljä kautta Japanin F3000-sarjassa, kunnes tie aukesi syksyllä 1994 F1:n Lotus-talliin. Salo lunasti F1-näyttöpaikkansa matkalaukullisella jenejä ja loppu on historiaa.

Niistä päivistä tilanne on muuttunut. Nykyään F1-sarjaan noustaan nuorina junioriakatemioiden kautta.

– Nykyään on ihan mahdotonta päästä Formula ykkösiin, jos et ole junioriakatemian kuski. Jokaisella tiimillä on omat junioriakatemiat, mistä ne nostavat kuskeja eteenpäin. Jos et ole semmoisessa, niin kyllä se yksinään on aika vaikea paikka. On aika mahdotonta todistaa ykkösten tiimeille taitojasi, jos et saa tuloksia, ja niitä tuloksia on aika mahdotonta saavuttaa, jos et ole akatemiassa, Salo toteaa.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Mika Salo harmittelee Valtteri Bottaksen tallin ailahtelua

Kommentoi Facebookissa