Mikko Joensuu lunasti Teosto-palkinnon sielukkaalla musiikillaan

Tuomaristo ylistää Mikko Joensuun Amen 1 ja Amen 2 levyjä maailmalle valmiina kokonaisuutena, jolle ei tarvinnut antaa tasoituspisteitä kotimaisuudesta.

Tuomaristo ylistää Mikko Joensuun levyjä maailmalle valmiina kokonaisuutena, jolle ei tarvinnut antaa tasoituspisteitä kotimaisuudesta. (Kuva Piikkikasvi)

Palkinto myönnettiin Mikko Joensuulle sävellyksistä, sanoituksista ja sovituksista levyillä Amen 1 ja Amen 2.

TEOSTO-PALKINTO Kahdelle Amen 1 ja Amen 2 levyille taltioitu sävellyskokonaisuus toi Mikko Joensuulle 25 000 euron arvoisen tämänvuotisen Teosto-palkinnon. Vuodesta 2003 asti jaettu palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Päivän Lehdessä olleen artikkelin Mikko Joensuun musiikista voit lukea tästä.

– Americana-perinteestä tyylikkäästi ammentavaa musiikkia, jota on tehty pieteetillä ja ilman kompromisseja. Vahvasti henkilökohtainen teoskaksikko kasvaa ja kehittyy monipuolisia ainesosiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi. Sielukasta lunastusta, tuomaristo totesi perusteluissaan.

Palkinnon saajan valitsi kolmihenkinen tuomaristo esiraadin asettamien kuuden ehdokkaan joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi kaupallisen radion emerita, Senior Advisor Leena Puntila ja jäseninä Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla Malarian pelko -levyn teoksista palkittu Henri ’Paperi T’ Pulkkinen.

– Teosto-palkinnon hienous on sen laaja-alaisuus: ehdokkaaksi voi nousta mitä tahansa musiikinlajia ja tyyliä edustavia teoksia, toteaa tuomariston puheenjohtaja Leena Puntila.

– Tämänvuotisten ehdokkaiden musiikillinen kirjo ja korkea taiteellinen taso on ilahduttava osoitus siitä, miten hyvää musiikkia Suomessa tehdään sekä valtavirrassa että sen ulkopuolella. Mikko Joensuun Amen 1 ja Amen 2 ovat hieno, maailmalle valmis kokonaisuus, jolle ei arvostellessa tarvinnut antaa tasoituspisteitä kotimaisuudesta, Puntila jatkaa.

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat nostavat esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaettiin 14. kerran.

Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.

Kommentoi Facebookissa