Mikko Koivu – ”Kaaposta ´nöyrä´ on vähän väärä sana”

Mikko Koivu on edustanut Minnesota Wildia koko NHL-uransa ajan.

Mikko Koivu on edustanut Minnesota Wildia koko NHL-uransa ajan. (Kuva AOP)

Mikko Koivu iloitsee toisen turkulaispelaajan Kaapo Kakon läpimurrosta NHL:ssä.

JÄÄKIEKKO Jos kaikki sujuu suunnitellusti, tähtijääkiekkoilija Mikko Koivu pelaa joulukuun alussa NHL-ottelunsa numero 1 000.

Kun Minnesota Wildin kapteeni Koivu luisteli maanantaina Madison Square Gardenissa New York Rangersia vastaan, tuli hänen tililleen 997. runkosarjaottelu. Tuhannes kamppailu ajoittuisi joulukuun ensimmäiselle päivälle, jolloin Wild isännöi Dallas Starsia.

– Totta kai siitä on ollut puhetta ja siitä on kyselty, joten pysyy asia mielessäkin. Nyt kuitenkin pelataan niin hirveä määrä matseja, että tahti on liian kova tuollaisen suurempaan miettimiseen, Koivu rupatteli maanantaina New Yorkissa.

– Ehkä se on kuitenkin semmoinen asia, jota tulee sitten uran jälkeen enemmän mietittyä. Varmasti siitä tulee kuitenkin hieno hetki. Kertoo, että jotain asioita on tullut tehtyä oikein.

Lähes tuhannen runkosarjaottelun lisäksi hyökkääjä Koivu on pelannut 55 Stanley Cupin pudotuspeliottelua. Suurten lukujen mies hän on rahamaailmassakin: pelkkiä palkkatuloja on kertynyt NHL-uralla lähes 70 miljoonaa dollaria.

Varsinkin nyt kun NHL:ssä mennään härkäviikkoja, ajatusten on pysyttävä hetkessä ja seuraavaan otteluun valmistautumisessa. Mietittävää Wildin leirissä riittää muutenkin: vuosia liigan parhaisiin kuulunut joukkue majailee nyt jälkijoukoissa.

Minnesotan entinen general manager Chuck Fletcher oli alati kritiikin kohteena, ja lähtö organisaatiosta koitti vihdoin keväällä 2018. Paul Fenton ei kestänyt tuulisessa työpaikassa kuin vuoden. Koivu uskoo, että nyt puikoissa on oikea mies: Bill Guerin johtaa seuraa samalla väkevällä otteella, jollaisesta hänet pelivuosina tunnettiin.

– Hänen tulemisensa seuraan on mielestäni muuttanut paljon. Hänen pelaajataustansa ja johtamiskykynsä näkyvät jo. Jämäkkyyttä on tullut hirveästi lisää.

– Pohja on luotava huolella, jotta saadaan menestyvä organisaatio moneksi vuodeksi eteenpäin. Asiat tehdään niin kuin sovitaan, ja kaikki toimivat tyylillä niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Olen kyllä luottavainen jatkon suhteen, sanoo Koivu.

Pelaajaurallaan Bill Guerin oli voittamassa Stanley Cupia kahdesti. Pytty kelpaisi myös Koivulle, joka on uurastanut NHL-kaukaloissa 14 kautta ja rapiat ilman jääkiekkoilun himotuinta palkintoa.

Wildin menestys ei tyssää ainakaan Koivuun, 36. Rautainen peruskunto, tinkimätön joukkuepelaaminen ja johtajuus ovat hyveitä, joista turkulaiskonkari tunnetaan. Ja näyttöjä on annettava kokeneenkin pelaajan: Koivun NHL-sopimus päättyy tähän kauteen.

Mikael Granlund pelasi vuosia Koivun kaverina Wildissa. Granlund oli lähtenyt Pohjois-Amerikkaan ja NHL:n Minnesota Wildiin hurjalla rummutuksella, mutta kun tulosta ei syntynyt toivotusti, kesken viime kauden tuli maisemanvaihdos.

Wild kauppasi Granlundin Nashville Predatorsiin, ja Minnesotaan matkasi lupaava hyökkääjä Kevin Fiala. Nyt Fiala on saanut paikan kokeneiden karjujen vitjaan: hänen ketjukaverinsa ovat Zach Parise ja kapteeni Koivu.

– Hänellä on taitoa ja potentiaalia vaikka mihin. Ihan hyvä ensivaikutelma. Hän on vielä nuori kaveri, ja paljon vuosia on edessä. Fiala, kuten koko ketju, on pystynyt koko ajan parantamaan. Mutta totta kai tästä pyritään edelleen petraamaan.

Wildin kausi alkoi todella tahmeasti, ja se painaa sarjataulukossa vieläkin. Kuuden viimeisimmän ottelun osoittama tuloskunto kuitenkin rohkaisee. Sarjapisteittä Minnesota on jäänyt viimeksi kaksi viikkoa sitten. Maanantaina Madison Square Gardenissa täysi pistepotti kävi lähellä. Kotijoukkue New York Rangers nousi kuitenkin kolmannen erän lopulla tasoihin ja jatkoajalla 3-2-voittoon.

– Peli meni just niin kuin maalit näyttävät. Ei ihan pystytty pitämään johtoa. Ensimmäinen erä oli hieman hidas meiltä, mutta toisessa erässä parannettiin. Kun menettää johtoaseman ja tulee vastustajalle jatkoaikamaalikin, on tunne tietenkin turhauttava.

Maanantainen ottelu merkitsi myös suomalaisten NHL-sukupolvien kohtaamista, kun vastakkain asettuivat New York Rangersin 18-vuotias tulokas Kaapo Kakko ja kaksi kertaa vanhempi Koivu. Koivu on vakuuttunut nuoren maanmiehensä persoonallisuudesta ja urheilullisesta lahjakkuudesta.

– Kaaposta ”nöyrä” on vähän väärä sana, mutta hän on tullut NHL:ään 18-vuotiaana ja oikealla tavalla nöyränä. Intohimo lajia kohtaan huokui hänestä jo kesällä, Koivu sanoi viitaten yhteisiin kesäjäihin.

– Aina on hienoa nähdä, että uusia nuoria tulee, toivottavasti tulee jatkossakin. Mutta ikää Kaapolla on kyllä niin vähän… toivottavasti hän pysyy kärsivällisenä. Joskus nuorena ei malta olla kärsivällinen. Mutta hyvin näyttää toimivan. Kaapolla on varmasti hieno tulevaisuus edessä.

Vaikka kaksikko on kokemuksen puolesta eri planeetoilta, vahva yhteinen nimittäjä löytyy: Turku ja Turun Palloseura. Nyt pelataan NHL-joukkueiden väreissä, mutta TPS-sydän sykkii silti molemmilla.

– Tosi iloinen olen Kaapon puolesta, kun hän on vielä kotikaupungistakin. Hän on hieno asia suomikiekolle mutta myös meille tepsiläisille. Mitä enemmän tuollaisia esikuvia on, sitä parempi. Kaapolla on kaikki kohdillaan, näkee Koivu.

Haastattelu Pasi Tuominen, New York

Lue myös: Valtteri Filppula huolissaan – ”Ollaan kyllä aikamoiseen kuoppaan itsemme kaivettu”

Kommentoi Facebookissa