Rallin MM-sarjassa kuohuu – Ott Tänakin leiristä täyslaidallinen suomalaisten niskoille!

Ott Tänak voitti 2019 rallin maailmanmestaruuden.

Ott Tänak voitti 2019 rallin maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

– Väite siitä, että olisimme ohittaneet Tommin ja neuvotelleet suoraan Japanin pomojen kanssa ovat puhtaita valheita! täräyttää Ott Tänakin manageri Markko Märtin.

RALLI Rallin MM-sarjassa koettiin loppuvuodesta melkoinen yllätys, kun tämän vuoden maailmanmestari Ott Tänak jätti Tommi Mäkisen johtaman Toyota-tallin ja siirtyi Hyundaille.

Tänak sai suomalaismedioissa runsaasti lokaa niskoilleen. Häntä ja hänen manageriaan Markko Märtiniä syytettiin lehtijutuissa ”epäeettisestä toiminnasta” sopimusneuvotteluissa.

Tänakin sopimusneuvotteluista vastannut entinen huipputason ralliautoilija Markko Märtin oikoo julkisuudessa esitettyjä väitteitä. Hän antaa ymmärtää suomalaismedian valehdelleen.

Väitteiden mukaan Märtin ja Tänak pelasivat likaista peliä ja on sanottu muun muassa, että kaksikko ohitti neuvotteluissa kokonaan Mäkisen ja neuvotteli suoraan japanilaisten Toyota-pomojen kanssa. Tämä ei kuitenkaan Märtinin mukaan pidä paikkaansa.

– Emme ole tehneet mitään vääriä tai likaisia liikkeitä, Märtin sanoo virolaisen Sport Delfin mukaan.

– Päätös oli Toyotan kannalta huono. Emme ole kuitenkaan huijanneet ketään, Märtin sanoo.

Märtinin ja Tänakin suurin arvostelija julkisuudessa on ollut monien suomalaisten rallimestareiden taustalla vaikuttava Timo Jouhki. Märtin ei halua kaataa likasankoa Jouhkin niskaan, joskin heittää tälle kovan piikin.

– En halua suhtautua aliarvostavasti tähtimanageriin. Jouhkin edellinen mestarikuljettaja löytyy kuitenkin viime vuosituhannelta ja hän oli (Tommi) Mäkinen. Sen jälkeen Marcus Grönholm oli toisesta leiristä ja sai mahdollisuutensa Jouhkin vastustuksesta huolimatta, Märtin muistutti.

Märtinin mukaan rahalla saa paljon rallissakin, mutta Tänakin uraa on rakennettu eri tavalla.

– Ne joilla on paljon rahaa voivat ostaa kaiken ja menestyä muiden avulla. Kun me lähdimme Virosta, meillä ei ollut tätä mahdollisuutta. Olemme tehneet hommaa Ottin kanssa pienellä rahalla ja saaneet kaiken mahdollisen irti. Se on ollut hankalampaa niin, mutta toisaalta myös siistimpää, Märtin sanoi.

Toyota-tallin ilmapiiristä on liikkunut ilkeitä huhuja. Pitivätkö ne paikkaansa?

– Viime vuosi oli jonkinlainen kriisi Toyotalle, eikä työympäristö ollut paras mahdollinen. Saimme kuitenkin tuloksen tehtyä ja voitimme mestaruuden. Samaan aikaan pitää todeta, että se (ilmapiiri) oli yksi syistä siihen, että päätimme lähteä. Toyotalta lähteminen ei ollut helppo päätös, sillä tiimi on iso ja haluaa tehdä oikeita asioita. Silti se oli vähän kuin yksityinen talli M-Sportin tapaan. Hyundai on taas tehdastiimi, Märtin mietti.

Märtin korostaa, etteivät he ohittaneet Tommi Mäkistä missään vaiheessa neuvotteluita.

– Väite siitä, että olisimme ohittaneet Tommin ja neuvotelleet suoraan Japanin pomojen kanssa ovat puhtaita valheita! Toyota on eturintamassa sen suhteen, ketkä ajavat tallissa ja heillä oli halu jatkaa meidän kanssa yhteistyötä. Tallin johtokunta ei kuitenkaan saanut meitä vakuuttumaan siitä, että meidän olisi kannattanut jatkaa siellä. Toyotan tehdas kustantaa toiminnan, mutta he eivät ole mukana jokapäiväisten asioiden päätöksenteossa, Märtin painottaa.

Mistä huhut Mäkisen ja teidän välirikosta sitten lähtivät liikkeelle?

– Sitä teidän pitää kysyä niiltä, jotka kirjoittivat sellaista paskaa. Itseasiassa suurin osa siitä, mitä suomalainen media kirjoitti oli väärin, Märtin pamautti.

Märtinin mukaan Mäkinen olisi voinut edelleen tehdä Tänakin kanssa sopimuksen, jos todella olisi halunnut. Mäkinen oli Märtinin mukaan kuitenkin myöhässä.

– Meillä oli Mäkisen kanssa monta keskustelua. Varmaa on kuitenkin se, ettei häntä kukaan voi huijata. Mäkinen olisi voinut tehdä Tänakin kanssa sopimuksen, jos olisi ollut ajoissa liikkeellä, Märtin paalutti.

Milloin olisi ollut oikea aika?

– Silloin kun asiat olivat pöydällä eli elokuussa tai syyskuussa, Märtin sanoi.

Teksti Otto Palojärvi ja Ville Hirvonen

Lue myös: Citroenilta synkkä uutinen rallin MM-sarjalle – tylyn päätöksen aiheutti Sebastien Ogier

Kommentoi Facebookissa