Valtteri Filppula huolissaan – ”Ollaan kyllä aikamoiseen kuoppaan itsemme kaivettu”

Valtteri Filppula on pelannut NHL:ssä vuodesta 2015 lähtien.

Valtteri Filppula on pelannut NHL:ssä vuodesta 2005 lähtien. (Kuva AOP)

Valtteri Filppula on palannut Detroit Red Wingsiin. Seuran pelit eivät ole menneet tällä kaudella putkeen.

JÄÄKIEKKO Valtteri Filppula on huolestunut mies, ja syystä. Filppulan edustama NHL-joukkue Detroit Red Wings kyntää liigan pohjilla.

Lauantaina Red Wings kaatui New Jersey Devilsin hallissa maalein 1-5. Joukkueen saldo – seitsemän voittoa ja 18 tappiota – vie 31 joukkueen sarjassa vihoviimeiselle tilalle.

Filppula tiedetään hyväntuuliseksi herrasmieheksi, mutta juuri nyt on hänenkin vaikeaa repiä tilanteesta huumoria. Kokenut hyökkääjä kantaa ilmiselvästi ja aidosti huolta koko ryhmän puolesta.

– Nyt ollaan kyllä aikamoiseen kuoppaan itsemme kaivettu. Pitää alkaa nopeasti pelata paremmin, saada voittoja ja nousta sarjataulukossa, Filppula järkeili pelin jälkeen Newarkissa.

– Pelejä on vielä hyvä määrä jäljellä. Kun voitoista tulee vain kaksi pistettä, ei muita jengejä ole niin helppo ottaa kiinni. Jos jotain positiivista haetaan, niin nuori jengi ainakin saa tärkeätä kokemusta. Vastoinkäymiset toisaalta kasvattavat.

Prudential Centerissä joukkueet pelasivat tasaväkisesti runsaat kaksi erää, mutta sitten Red Wingsin virheily alkoi kostautua. Vierasjoukkue pystyi kohtuullisiin suunnanvaihdoksiin; hyökkäyssiniviivan tultua vastaan keinot loppuivat kuitenkin pian.

– Alkuun emme niin huonosti pelanneet, mutta sitten alkoi tulla vastustajalle maaleja. Kun tietäisi, mistä johtuu, mutta pahoja virheitä tulee. Sitten vastustaja saa läpiajoja ja muuta.

Detroitin uudessa kakkosketjuversiossa Filppula sai laidoilleen Robby Fabbrin ja Andreas Athanasioun. Molemmat ovat ensimmäisen kierroksen NHL-varauksia kesältä 2014, joten potentiaalia löytyy. St Louis Bluesista hiljattain hankittu Fabbri on tullut hyvin kuvioon mukaan.

– Hän on kyllä hyvä kiekon kanssa. Osaa syöttää ja tehdä maaleja. Kiva, että on tuollaiset kaverit laidoilla.

– Ei ollut hirveän ihmeellinen peli meidän ketjultamme, vaikka jonkin verran saimme paikkoja. Ei oltu hirveästi omissa, mutta ei sitten niidenkään päässä. Koska meille tulee niin paljon peliaikaa, pitäisi saada hyökkäyspäässä tehoja. En tiedä miten, mutta tuntuu, että aina vaan soi omissa, Filppula sadatteli.

Vaikka joukkue taapertaa tappiokierteessä, Filppula viihtyy toisella komennuksellaan Detroit Red Wingsissä.

Filppula pelasi ensimmäiset NHL-kautensa (2005–2013) Detroitin punavärien puolesta. Huippusuoritus tuli kesällä 2008, jolloin Filppula pääsi nostamaan kauden päätteeksi Stanley Cupia. Tampa Bayn, Philadelphian ja New York Islandersin kautta Filppula palasi täksi kaudeksi autokaupunkiin.

NY Islanders -kauden jälkeen hyökkääjästä tuli rajoittamaton vapaa agentti. Kahden vuoden mittainen sopimus Detroitiin syntyi heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä eli 1. heinäkuuta.

– En ollut aloitteellinen, mutta kun mahdollisuus tuli, heti se kiinnosti. Sitten kaikki meni aika nopeasti. Olen kyllä tyytyväinen valintaan. Detroitiin oli kiva tulla. Seurana se on tuttu, mutta paljon tuttuja jätkiä ei ole enää pelikavereina. Kaikki on mennyt hyvin, kun vaan voitettaisiin vähän enemmän…

Detroitin Joe Louis Arena oli aikoinaan vierasjoukkueille melkoinen kauhukabinetti, mutta NHL-pelit siellä loppuivat kaksi vuotta sitten. Nyt Red Wingsin kotina toimii uusi ja uljas Little Caesars Arena.

– ”Joe” oli meille tosi hyvä kotihallina. Mutta aika hienot puitteet on nyt. Varmaan viisi kertaa isommat tilat kuin aiemmin. On kyllä hieno halli, Filppula suitsuttaa.

Kuluvalla kaudella Filppula, 35, on koonnut 11 tehopistettä (3+8). Kaikkiaan hänellä on tilillään 973 NHL-ottelua ja 166 Stanley Cupin pudotuspeliottelua. Suomalaisista enemmän pudotuspelikamppailuita on vain Jari Kurrilla ja Esa Tikkasella.

Haastattelu Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Lue myös: Kärkijoukkuetta kaatanutta Kaapo Kakkoa ylistetään – ”Ottanut isoja kehitysaskeleita”

Kommentoi Facebookissa