Kärkijoukkuetta kaatanutta Kaapo Kakkoa ylistetään – ”Ottanut isoja kehitysaskeleita”

Kaapo Kakko hyökkää NHL:ssä New York Rangersin pelipaidassa.

Kaapo Kakko hyökkää NHL:ssä New York Rangersin pelipaidassa. (Kuva AOP)

Alkuvaikeudet ovat ohi. Kaapo Kakko on NHL:ssä mukavassa pisteputkessa.

JÄÄKIEKKO New York Rangersin NHL-tähtitulokas Kaapo Kakko pelasi keskiviikkona erinomaisen ottelun. Lyhyt sairausloma oli nopeasti muisto vain.

Rangers voitti kotihallissaan Madison Square Gardenissa NHL:n tämän hetken kärkijoukkueen Washington Capitalsin. Kakko kirjautti kaksi syöttöpistettä maalein 4-1 päättyneessä mittelössä.

Kakko, 18, on nyt ensimmäistä kertaa NHL-urallaan kolmen ottelun mittaisessa pisteputkessa (3+2). Kahden syöttöpisteen ilta oli hänelle ensimmäinen. Lisäksi hän on kahdeksan viime ottelua pelannut piste per peli -tahdilla (5+3).

Varsinkin avauserässä Kakon ketju – kavereina Brendan Lemieux ja Brett Howden – hyökkäsi niin ponnekkaasti, että maaleitta jääminen oli pieni ihme. Kaapo tuumaa löytäneensä hyvän balanssin: milloin laukoa ja milloin syöttää?

– Valinnat ovat olleet ihan hyviä. Ihan hyvän syötön annoin tänäänkin ylivoimahyökkäyksessä, ei ehkä Lemieux sitä odottanut. Syöttö oli aika kova, ettei puolustaja ehtisi väliin. Tänään nyt ei vaan sattunut menemään, hyväntuulinen Kakko sanaili Rangersin kopissa.

– Mutta aika nopeasti tilanteet tosiaan tulevat. Se on syöttö tai veto. Tai sitten kiekko päätyyn kolmos- ja nelosketjun äijien tapaan, turkulaisnuorukainen leukaili.

New York Rangersin valmentaja David Quinn oli varsin hyvillään kolmosketjunsa esityksestä. Koko kolmikko pääsi pisteille, eikä kenenkään oma peli painunut pakkaselle. Kakko palasi kokoonpanoon oltuaan kaksi kamppailua flunssaisena sivussa.

– Hän selvästi hinkui päästä pelaamaan, ja niin hinkui joukkuekin häntä mukaan. Mukavaa oli saada hänet takaisin, hän on todella hyvä pelaaja, Quinn sanoi ottelun jälkeen.

– Viime viikkoina hän on ottanut isoja kehitysaskeleita ja saanut itseluottamusta. Hän oli tehokas ylivoimapelissä, mutta pelasi hän hyvin myös viidellä viittä vastaan. Koko ketjun esityksessä oli paljon hyvää, lisäsi Quinn.

Varsinkin ensimmäisessä erässä kolmosketjun peli kulki, vaikka verkkoa maalivahti Braden Holtbyn takana ei saatu heilumaan. Kakko myönsi olevansa vielä hieman toipilas.

– Ei tässä ihan täydellisessä tai normaalissa kunnossa olla, mutta pystyn sentään pelaamaan, Kaapo jutteli.

– Pidemmän aikaa ollaan nyt pelattu samassa ketjussa, ja totta kai alkaa näyttää paremmalta. Koitetaan nyt jatkaa samalla lailla, varmaan tulostakin tulee. ”Yyvee” on kuitenkin iso osa. Vähän aina helpottaa, kun pisteitä tulee.

Keskiviikkoisen ottelun loppuhetkillä Brendan Lemieux sai tarpeekseen Washington Capitalsin Tom Wilsonin tempuista ja pudotti hanskat. Lemieux oli tappelussa aloitteellinen ja pärjäsikin hyvin isokokoisempaa Wilsonia vastaan. Kakko virnisti ottelun jälkeen ilmeisen tyytyväisenä siitä, että Rangersista löytyy valmiutta panna kaikki peliin joukkueen puolesta.

– Hän on tyyliltään tuollainen äijä, joten en yllättynyt, että tuli tuommoinenkin pelin loppuun!

Omena ei ole pudonnut kauas puusta: Brendan Lemieux’n isä on Claude Lemieux, joka peliurallaan osasi paitsi jääkiekkoilla myös pitää huolta itsestään – ja joukkuetovereista. Keskiviikkoinen matsi oli kokonaisuutena väkevä esitys Rangersin kolmosketjulta.

– Ei mun mielestä paljon omissa pyöritty, eikä tullut maalejakaan omiin. Kolmosketjun täytyykin aika hyvin puolustaa. Ykkös- ja kakkosketju viettävät enemmän aikaa hyökkäyspäässä, ja parhaimmilta äijiltä menee joskus puolustuspään juttuja läpi sormien.

– Hyvin hyökättiin ja saatiin muutama paikkakin. Oma kiekoton pelaaminen on ihan ookoo puolustuspäässäkin, vaikka se ei ehkä tilastoissa aina siltä näytä. Eteenpäin menee koko ketjun peli.

Keskeinen eteenpäin menemisen paikka löytyy aloitusympyrästä. Hävityt aloitukset ovat olleet tunnetusti Kakon ketjun murheenkryyni. Liian usein vastustaja pääsee heti niskan päälle, ja kun kiekonriisto lopulta tulee, ketju on jo kypsä lähtemään vaihtoon.

– Kyllä se vaikuttaa. Kovasti ollaan mietitty, mitä pitäisi tehdä, että tulisi enemmän aloitusvoittoja. Olisi helpompaa, kun ei aina tarttisi heti puolustaa. Aloitus on erikoistilanne ja siitä voi saada heti hyvänkin paikan.

Vaikka Rangersin kolmosketjulla homma sujuu, ei ole vaikea lukea Kakon kehonkielestä, että pelaaminen yläketjuissa maistuisi. Toisaalta Kakko kuuluu joukkueen ykkösylivoimakentälliseen. Keskiviikkona molemmat syöttöpisteet tulivat Artemi Panarinin tekemiin yv-maaleihin.

– Vahvasti siltä näyttää, että kolmosketjussa jatketaan. Hyvä kuitenkin, että saa pelata ylivoimalla. Panarinille kun annat hyvän syötön, niin yleensä hän kyllä laittaa sisään.

NY Rangersin kausi jatkuu kahdella vierasottelulla Kanadassa. Ottawa- ja Montreal-visiittien jälkeen sinipaidat palaavat Broadwaylle isännöimään Minnesota Wildia. Wildia kipparoi pari pelaajasukupolvea varttuneempi turkulainen NHL-tähti, Mikko Koivu. Kakko suhtautuu kohtaamiseen näennäisen tyynesti, mutta mairea ilme paljastaa kyseessä olevan mieleisen ottelun.

– Kyllä se on aina hienoa päästä suomalaisia vastaan pelaamaan, mutta ei se mitenkään ihmeempi ottelu ole. Samoilla kesäjäillä oltiin, ja nyt samat pelit jatkuu, ennakoi Kakko.

Keskiviikkoisen voitto-ottelun jälkeen Kaapo Kakon tilillä on pyöreät kymmenen tehopistettä (6+4). Takana on 17 NHL-ottelua.

Haastattelut Pasi Tuominen, New York

Lue myös: Tuukka Rask viime kesästä – ”Ottaa edelleenkin päähän”

Kommentoi Facebookissa