Tuukka Rask viime kesästä – ”Ottaa edelleenkin päähän”

Tuukka Rask on jo vuosien ajan ollut yksi NHL:n parhaista maalivahdeista.

Tuukka Rask on jo vuosien ajan ollut yksi NHL:n parhaista maalivahdeista. (Kuva AOP)

Huippumaalivahti Tuukka Raskia harmittaa yhä tappio Stanley Cupin viime kauden finaaleissa.

JÄÄKIEKKO Boston Bruinsin tähtimaalivahtu Tuukka Rask myöntää, että viime kesän Stanley Cup -pettymys otti koville. Negatiivisiin tunteisiin hän ei jäänyt silti rypemään.

Raskin edustama Boston Bruins väänsi NHL:n Stanley Cupin finaaleissa täydet seitsemän ottelua, mutta lopulta kannun vei kotiin St Louis Blues. Rask oli pitkään mukana keskustelussa pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnostakin.

– Kyllähän tappio vieläkin ottaa päähän. Mutta ei sille mitään mahda, sellaista on urheilu. Kaikkemme annettiin. Yhdestä pelistä jäi kiinni, olisi se voinut mennä kumpaan suuntaan tahansa, sanoo Rask.

– Ärsytti se pelien jälkeen, mutta melko nopeasti tappio lakkasi suuremmin häiritsemästä. Nyt on muitakin asioita mielessä, kun on muksujakin.

Boston Bruins pelasi tiistaina vieraissa, mutta ottelussa oli runsaasti kotipelin tuntua. Bruins kukisti New Jersey Devilsin 5-1.

Prudential Centerin katsomossa näkyi varsin paljon mustakeltaisia Bruins-paitoja, ja lopussa kaikuivat rytmikkäät ”Let’s go Bruins” -huudot, kun tuhannet kotifanit olivat jo lähteneet kotiin ottelun ratkettua.

– Itse asiassa huomasin ensimmäisessä erässä, kun tehtiin ensimmäinen maali. Tuli hirveä hurraus. No lähellä kotia ollaan, ja Original Six -joukkueilla on paljon faneja.

Monien torjuntojen jälkeen fanit mylvivät Raskin nimeä, mutta ne elämöinnit eivät hänen korviaan tavoittaneet.

– Ai jaa, huippuvahti virnisteli asiasta kuultuaan.

Kamppailu New Jerseyn Newarkissa ei ollut Raskille helpoin mahdollinen, sillä varsinkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä laukauksia tuli melkoisen vähän.

– Ehkä ensimmäinen puolikas oli vähän hiljaista, sitten tuli aika tasaista. Vastustajalla ei ollut pahoja maalipaikkoja, ja se on tietysti positiivista. Puolustimme keskustaa tiiviisti, ja se auttaa maalivahtia aina tosi hyvin.

– Hyvin pelattiin, paitsi että toisessa erässä annettiin liikaa siimaa. Alkukaudesta pelattiin vähän niin kuin vanhasta muistista, kun kesällä pelattiin niin pitkään. Lipsahduksiakin on tullut, mutta viimeiset pelit ollaan menty taas parempaan suuntaan.

Bruinsissa Raskin edessä puolustajana luutii nyt myös Urho Vaakanainen, 20. Osittain poissaolojen takia Vaakanainen on päässyt pelaamaan tuoreella kaudella neljässä ottelussa.

– Hyvin hän on pelannut ja hoitanut oman roolinsa. Liikkuva puolustaja, ja avaa hyvin peliä. Sellainen toimii meillä. Ja tänään hänen olisi pitänyt vielä saada syöttäri (syöttöpiste) ensimmäiseen maaliimmekin.

Prudential Centerin illassa Bruins riisui Devilsin aseista heti kättelyssä. Viisikko- ja puolustuspelaaminen pitivät kotijoukkueen kaukana ratkaisupaikoilta.

– Puolustamisemme oli selkeätä, ja pidimme keskustan ummessa. Ei hirveästi tullut ykkösalueelta tekopaikkoja vastustajalle. On meilläkin huonot hetkemme, mutta paketti on vahva silti.

Rask on Bruinsin selkeä ykkösmaalivahti, mutta kakkonenkin on todella vahvaa luokkaa. Kokeneella Jaroslav Halakilla on tältä kaudelta kahdeksan starttia.

– Oikeastaan ensimmäinen kuukausi pelattiin vuorotellen. Sen jälkeen ollaan menty niin, että pelaan kaksi peliä ja sitten ”Jaro” yhden.

– Pelaaminen on niin nopeata ja niin vaativaa kropalle, että tiiviissä tahdissa menee nopeasti puhki, jos ei ole lepovuoroja. Ja jos menee puhki, siitä on aina vaikea palautua.

Pitkään kauteen valmistauduttaessa onnistunut, tarkkaan punnittu kesäharjoittelu on avainasemassa ja luo pohjaa uusille menestyksille.

Rask, 32, elää parhaita pelivuosiaan ja janoaa menestystä – vaikka mahtuu elämään paljon muutakin.

– Kesätreeni meni ihan hyvin, vaikka jäikin vähän vajaaksi. Kahden kuukauden pudotuspelirupeama oli niin tiivis, että piti ottaa enemmän levon kannalta ja palautella kroppaa. Heinäkuun olin Suomessa, sitten elokuussa tultiin kotiin ja alettiin vähän enemmän treenata.

– Jääkiekosta irrottautuminen ei ole kovin vaikeata nykyisin, kun on lapsia. Olen pelannut sen verran, etten ehkä stressaakaan niin paljon. Kun vaan valmistautuu hyvin, on turha murehtia tai tehdä liikaa henkistä painolastia itselleen, järkeilee Rask.

Kaksitoista vuotta sitten NHL:ssä aloittanut maalivahti on pelannut pudotuspelit mukaan lukien lähes 600 kamppailua maailman parhaassa jääkiekkosarjassa. Kuluvalta kaudelta löytyy 13 ottelua ja yhdeksän voittoa.

Haastattelu Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Lue myös: SM-liigan jääkiekossa euromahalasku – Tapparakin ulkona

Kommentoi Facebookissa