Luomukinkku kruunaa vastuullisen joulupöydän – ei sisällä lainkaan fosfaatteja tai arominvahventeita

Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja menekki noussut viime vuosina, ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna.

Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna. (Kuva Fotolia)

Joulun perinneherkku kinkku on mahdollista hankkia luomuna ihan tavallisesta ruokakaupasta.

RUOKA Pro Luomun arvion mukaan Suomen markkinoille tulee tänä jouluna noin 90 000 kiloa kotimaisia luomukinkkuja, mikä on hieman vähemmän kuin edellisvuosina. Kaikista maassa myytävistä joulukinkuista luomua on alle 2 prosenttia.

Luomukinkkujen kysyntä on viime vuosina ollut kasvussa vastuullisesta kulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista käydyn keskustelun myötä. Luomusikojen hyvinvointi kumpuaa pienistä asioista, jotka luovat eläimille sikamaiset olosuhteet: väljät kasvatustilat, tonkimiseen innostavat virikkeet sekä lajinmukainen rehu. Hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita ovat myös vapaa eli ilman häkkiä tapahtuva porsiminen ja eläinten ulkoilu toukokuusta lokakuuhun.

Luomutilat eivät keksi luomuehtoja omasta päästään, vaan ne on kirjattu EU:n luomuasetukseen. Luomuehtojen noudattamista myös valvotaan. Luomusikojen karsinassa on lähes tuplasti tilaa verrattuna muihin sikoihin. Eläinten hyvinvointikeskuksen EHK:n johtava asiantuntija Satu Raussi toteaa, että sikojen kannalta on tärkeää myös se, mitä karsinassa on.

– Sika tarvitsee virikemateriaalia, jota se voi tonkia, tutkia ja pureskella, sillä tonkiminen on sikojen lajinmukaista käyttäytymistä. Luomusioilla virikemateriaalina on oltava olkea tai jotain muuta luonnonmateriaalia, ja myös ulkoilutarhassa on oltava mahdollisuus tonkia, Raussi täsmentää.

Vapaalla porsimisella on suuri fysiologinen merkitys emakolle. EHK:n erityisasiantuntija Tiina Kauppinen kertoo, että vapaasti porsiessaan luomuemakko saa noudattaa luontaisia vaistojaan ja toteuttaa pesänrakennusviettiään.

– Vapaa porsiminen lyhentää porsimisen kestoa, jolloin useampi possu syntyy elävänä ja elinvoimaisena. Lisäksi luomuporsaat saavat olla pitkään oman emänsä kanssa, mikä on aina possujen etu. Luomuporsaiden vieroitusikä on 40 vuorokautta, kun muiden sikojen porsaat voidaan vieroittaa lähes puolet nuorempina, Kauppinen lisää.

Sikojen hyvinvoinnille on merkitystä myös sillä, että luomusikalassa karsinoiden pinta-alasta vähintään puolet on oltava kiinteää lattiaa. Kiinteällä lattialla voidaan käyttää sioille tärkeitä kuivikkeita, ja se on jalkaystävällisempi ja vähemmän vetoinen kuin ritiläpohja. Lisäksi luomusikojen karsinassa makuualueen on oltava kuivitettu ja niin iso, että kaikki eläimet mahtuvat makuulle samaan aikaan.

Hyvinvointi ja lajinmukaisuus otetaan huomioon myös luomusikojen rehustuksessa, jonka perustan muodostaa kotimainen luomuvilja. Lisäksi luomusioille on oltava päivittäin tarjolla karkearehua kuten luomuheinää, -ruohoa tai -juureksia.

– Karkearehun pureskelun ansiosta sioille tulee kylläisyydentunne paremmin kuin tavanomaisella liemiruokinnalla, Raussi ja Kauppinen huomauttavat.

Luomusikojen rehuvalkuaisena käytetään kotimaista luomuhärkäpapua ja -hernettä tai ulkomailta tuotua luomusoijaa. Soija on valkuaislähteenä hyvä, koska se sisältää tiettyjä sialle välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa. Suomen markkinoille luomurehusoijaa tuodaan Kazakstanista, Kiinasta, Intiasta ja vähäisiä määriä Euroopasta. Muuntogeeniset rehut on kielletty luomueläinten ruokinnassa kokonaan.

Luomukinkku ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita, sillä luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa. Koska vettä sitovia fosfaatteja ei käytetä, luomukinkku säilyttää lihaisuutensa myös paistettaessa.

Suomalaisia luomujoulukinkkuja myydään kaikissa suurimmissa kauppaketjuissa eli S- ja K-ryhmien myymälöissä sekä Lidleissä. Ulkomaisia luomukinkkuja ei kaupan keskusliikkeiden valikoimissa ole. Myös muutamat luomusikatilat myyvät luomukinkkuja suoraan kuluttajille, mutta yleensä suoraan tilalta hankittava kinkku on pitänyt tilata jo kauan ennen joulua.

Lue myös: Joka kymmenes suomalainen maatila on luomutila – osuus ruokamyynnistä silti vain pari prosenttia

Kommentoi Facebookissa