Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinto jaettiin – ensimmäisen kerran saajana Suomessa uransa tehnyt

Presidentti Sauli Niinistö jakoi Millennium-palkinnon tohtori Tuomo Suntolalle.

Presidentti Sauli Niinistö jakoi Millennium-palkinnon tohtori Tuomo Suntolalle. (Kuva TAF/ Katariina Salmi)

Millennium-teknologiapalkinnon saaja on tekniikan tohtori Tuomo Suntola.

PALKINTO Millennium-teknologiapalkinto 2018 on myönnetty fyysikko Tuomo Suntolalle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi palkinnon tohtori Suntolalle eilen Helsingissä. Palkinto myönnettiin nyt ensimmäisen kerran Suomessa uransa tehneelle henkilölle. Vuonna 2012 palkittu Linus Torvalds työskentelee Yhdysvalloissa.

Tekniikan tohtori Tuomo Suntolan atomikerroskasvatusteknologia on maailmanlaajuisessa käytössä oleva innovaatio. Se on mahdollistanut elämämme älypuhelinten, tehokkaiden tietokoneiden ja sosiaalisen median keskellä.

Onnittelusanoissaan presidentti Niinistö kutsui ALD-teknologiaa parempaan elämään johtavaksi innovaatioksi.

– Se on innovaatio, joka maailmanlaajuisesti parantaa ihmisten elämänlaatua kestävällä tavalla. Innovaatio myös korostaa käytännönläheistä ajattelutapaa – ongelmat, myös globaalit ongelmat, voidaan ja täytyy ratkaista.

Fyysikko Tuomo Suntolan ALD-menetelmällä voidaan parantaa muun muassa aurinkokennojen, led-valojen ja litium-akkujen suorituskykyä.
Fyysikko Tuomo Suntolan ALD-menetelmällä voidaan parantaa muun muassa aurinkokennojen, led-valojen ja litium-akkujen suorituskykyä. (Kuva TAF/ Katariina Salmi)

Tuomo Suntola kehitti ALD-teknologian ja ohutkalvojen valmistuslaitteiston jo 1970-luvulla. Teknologialla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja esimerkiksi mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin.

ALD-menetelmällä voidaan parantaa muun muassa aurinkokennojen, led-valojen ja sähköautojen litium-akkujen suorituskykyä ja sitä voidaan hyödyntää ympäristöystävällisissä pakkausmateriaaleissa.

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen, joka toinen vuosi jaettava miljoonan euron kunnianosoitus uraauurtavalle teknologiselle innovaatiolle, joka parantaa ihmisten elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä. Palkittavien innovaatioiden tulee olla yhteiskunnallisesti vaikuttavia, kaupallisesti elinvoimaisia ja ihmiskunnan hyvinvointia edistäviä.

Millennium-teknologiapalkinnon jakaa Tekniikan Akatemia -säätiö TAF.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa