Yleisö pääsi kurkistamaan Helsingin uuteen keskustakirjastoon – julkisivu lähes kauttaaltaan puuta

Ylintä kerrosta lukuun ottamatta Oodin julkisivu tulee olemaan kauttaaltaan puuta.

Ylintä kerrosta lukuun ottamatta Oodin julkisivu tulee olemaan kauttaaltaan puuta. (Kuva Tuomas Uusheimo)

Oodi saa myös ansaitsemaansa kansainvälistä näkyvyyttä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

ARKKITEHTUURI Joulukuussa 2018 avautuva Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on kaikille avoin kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodin katutaso oli ensimmäistä kertaa avoinna yleisölle eilen.

Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää Töölönlahdella. Se palvelee kävijöitä aamuvarhaisesta iltamyöhään seitsemänä päivänä viikossa, Oodiin odotetaan 2,5 miljoonaa kävijää vuodessa.

Oodi on rakennettu kahden noin 100 metriä pitkän teräskaaren varaan. Kaaret erottuvat erityisen hyvin kirjaston keskikerroksessa.
Oodi on rakennettu kahden noin 100 metriä pitkän teräskaaren varaan. Kaaret erottuvat erityisen hyvin kirjaston keskikerroksessa. (Kuva Tuomas Uusheimo)

Oodi on huomiota herättävä rakennus lasi- ja teräsrakenteineen sekä puujulkisivuineen, ja sen muotokielessä yhdistyvät niin perinteet kuin modernismikin. Energiatehokas kirjasto on näyttävä suomalaisen rakentamisen käyntikortti. Oodin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennusurakoinnista YIT.

– Oodi on erityinen kohde niin sijaintinsa, arkkitehtuurinsa kuin käyttötarkoituksensakin vuoksi, ja se vaatii toteuttajiltaan innovatiivisuutta sekä asiantuntevaa otetta, kertoo Kari Alavillamo, YIT:n Toimitilojen pääkaupunkiseutudivisioonan johtaja.

Arkkitehtitoimisto ALA voitti keskustakirjaston suunnittelusta järjestetyn avoimen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun vuonna 2013. Lähtökohtana oli, että rakennus on julkinen, kaikille avoin, turvallinen ja maksuton ydinkeskustassa sijaitseva kaupunkitila.

– Oodista tulee yksi Helsingin, tai Pohjoismaiden, vapaimmista rakennuksista, missä käyttäjä voi tehdä monia asioita ja ottaa itse aloitteen siitä, mitä tekee, sanoo Arkkitehtitoimisto ALA:n osakas Antti Nousjoki.

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi täydentää kulttuuri- ja mediakeskittymää Töölönlahdella.
Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi täydentää kulttuuri- ja mediakeskittymää Töölönlahdella. (Havainnekuva Arkitehtitoimisto ALA)

Oodissa on kolme kerrosta, joista kullakin on oma tunnelmansa. Katutaso on nopeatempoinen ja muuntuva tila, jossa sijaitsevat erilaisia tapahtumia palveleva avara aula, salitilat, kirjaston infopiste ja kirjojen palautus sekä kahvila. Toisesta kerroksesta löytyy muun muassa studioita, pelihuoneita, työ- ja kokoushuoneita, kaupunkiverstas sekä työpaja- ja vuorovaikutustiloja.

Kolmannessa kerroksessa on eniten perinteisen kirjaston elementtejä. Se on rentoutumisen ja rauhoittumisen paikka kirjoineen, lukukeitaineen ja kahviloineen. Eduskuntatalon suuntaan aukeavalla Kansalaisparvekkeella voi ihailla Töölönlahden puistoa ja kaupungin keskustaa.

Venetsian arkkitehtuuribiennaalista on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena. Suomen näyttely vastaa biennaalin tämänvuotiseen Freespace-teemaan muuttamalla Aalto-paviljongin väliaikaiseksi kirjastotilaksi. Uuden ajan kirjastona Oodilla on luonnollinen paikka näyttelyn keskiössä.

Lue myös: Suojelupoliisille suunnitteilla uudet toimitilat Helsingissä – ideakilpailun voittaja valittiin

Kommentoi Facebookissa