Ministeri Saarikko teki sidonnaisuusilmoituksen – myös Sipilä muutti omaansa

Sipilän tekemä muutosilmoitus ei koske mitään merkittäviä osakejärjestelyjä, mutta kuitenkin niin sanottuja sijoitusinstrumentteja.

Sipilän tekemä muutosilmoitus ei koske mitään merkittäviä osakejärjestelyjä, mutta kuitenkin niin sanottuja sijoitusinstrumentteja. (Kuva Viivi Myllylä/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallituksen jäsenet joutuvat perustuslain mukaan ilmoittamaan mahdolliset sidonnaisuutensa.

HALLITUS Tasavallan presidentti antoi tänään vapautuksen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle, sekä nimitti hänen tilalleen Annika Saarikon. Päivän Lehti kertoi tarkemmin Saarikon taustasta aikaisemmassa artikkelissa tässä.

Valtioneuvoston yleisistunnossa tänään käsiteltiin myös kirjelmää eduskunnalle valtioneuvoston jäsenten sidonnaisuuksista, jotka koskivat pääministeri Juha Sipilää ja Annika Saarikkoa. Virkakielellä kyse oli seuraavasta:

”Pääministeri Sipilän ilmoittama muutos perustuslain 63 §:ssä tarkoitettuihin sidonnaisuuksiin sekä ministeri Saarikon ilmoittamat perustuslain 63 §:ssä tarkoitetut sidonnaisuudet.”

Pääministeri Sipilän yritysomistuksista, osakkeista ja vakuuskuorista on kohuttu jo pitkän aikaa, viimeksi kritisoitiin hänen käyttäneen hyväkseen veronmaksajien rahoja ja hyvä veli -verkosta rikastuakseen. Artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Nyt tehty muutosilmoitus ei kerro mistään osakejärjestelyistä tai yritysomistuksista. Sen sijaan ilmoituksessa Sipilä toteaa omistavansa yhdessä vaimonsa kanssa metsätilat Oulussa ja Muhoksella, yhteensä noin 180 hehtaaria. Kiinteistöistä merkittävin on omakotitalo Sipoossa.

Lisäksi merkittävä rahoitusomaisuus on talletettuna Nordeapankki Suomi Oyj:n sekä Helsingin OP Pankki Oyj:n yksityishenkilöille tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin; Nordea Eläkesijoitus, Nordea säästöhenkivakuutus 2 kpl, Nordea Capital Private (tuottokori) sekä OP Kasvutuottotili.

Muut merkittävät tulolähteet ovat pääomatulot rahoitusomaisuudesta ja metsätilasta. Vuoden 2014 veroilmoituksen mukaan verotettavaa pääomatuloa edellä mainituista varallisuudesta on yhteensä 74 950 euroa. Sipilän jäsenyys Kempeleen kunnanvaltuustossa on myös päättynyt.

Ministeri Annika Saarikolla on muutaman tonnin osuus Op-Eläkevakuutuksessa sekä 21 500 euron sijoitus Op-Sijoitusvakuutuksessa.  Muu merkittävä varallisuus on yhdessä puolison kanssa omistetut asunto-osakkeet Turussa sekä Helsingissä. Asuntolainaa ministerillä on miehensä kanssa noin 450 000 euroa. Hänen isänsä asuma omakotitalo Oripäässä on osittain peritty.

Valtioneuvosto päätti lähettää eduskunnalle kyseisen valtioneuvoston kirjelmän valtioneuvoston jäsenten sidonnaisuuksista.

Kommentoi Facebookissa