Seura syyttää – Sipilä käytti veronmaksajien rahoja ja hyvä veli -verkostoa rikastuakseen

Pääministeri Juha Sipilällä on liikemiestausta, mutta politiikan ja yritysmaailman yhdistäminen on tuottanut ongelmia.

Pääministeri Juha Sipilällä on liikemiestausta, mutta politiikan ja yritysmaailman yhdistäminen on tuottanut ongelmia. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila)

Valtionyhtiö lainasi rahat, vuotta myöhemmin Sipilä myi omistuksensa nelinkertaisella hinnalla.

PÄÄMINISTERI Aikakauslehti Seura on julkaissut poikkeuksellisen suorasanaisen analyysin pääministeri Juha Sipilän liikemiesurasta ja siitä, kuinka nykyisestä pääministeristä tuli miljonääri. Sipilä ei ole halunnut antaa haastattelua Ylegatesta tutun toimittaja Jarno Liskin kirjoittamaan artikkeliin.

Artikkeli kertoo, että pääministeri on onnistunut sijoittajana rahastamaan valtiota useasti ja hänen ympärilleen on kertynyt liikemiesten verkosto, joka on vahvasti mukana esimerkiksi kohutun Chempoliksen hankkeissa. Päivän Lehden aikaisemman artikkelin Sipilästä ja yhtiöstä voit lukea tästä.

Liski kirjoittaa, kuinka valtionyhtiö Rautaruukki myi Sipilän holdingyhtiölle enemmistöomistuksensa Solitra Oy:stä. Rahat kauppaan – yli 30 miljoonaa markkaa – Sipilälle lainasi Rautaruukki itse. Reilua vuotta myöhemmin Sipilä myi osuutensa nelinkertaisella hinnalla amerikkalaisille. Rautaruukin hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin keskustan Paavo Väyrynen ja kauppa- ja teollisuusministerinä puolueveli Seppo Kääriäinen.

Vieläkin erikoisempi kuvio oli, kun Sipilän liikekumppani Kalevi Laurila päätti sijoittaa Sipilän omistamaan tappiollisen Ultraprint-yhtiöön, kauppahinta Sipilälle maksettiin JMC Toolsin osakkeilla. It-kuplan puhjettua vuonna 2001 JMC Tools neuvotteli yhdistymisestä pörssiyhtiö Incapin kanssa.

Neuvotteluja hoitivat jääkiekkomiehet, Incapin suurin omistaja oli valtion rahoitusyhtiö Finnvera, jonka liiketoimintajohtaja Seppo Arponen oli Oulun Kärppien hallituksen puheenjohtaja. Kärppien yhtiön suurimmat yksityiset omistajat olivat puolestaan Veikko Lesonen, Jorma Terentjeff  ja – Juha Sipilä.

Outona lopputuloksena Sipilän ja Laurilan JMC Tools sai fuusioituneesta yhtiöstä 70 prosenttia, kun viisi kertaa suurempi ja kannattavampi Incap – suurena omistajanaan veronmaksajat Finnveran kautta – vain 30 prosenttia. Perusteluina olivat tulevaisuuden odotukset, jotka eivät koskaan toteutuneet.

Valtionyhtiö Fortumin sijoituksia miljoonatappioita keränneeseen Chempolikseen on perusteltu myös tulevaisuuden näkymillä. Aika näyttää, toteutuvatko ne.

Kommentoi Facebookissa